Kritisk til regjeringens plan for Janssen-vaksinen: – Det er i praksis bare fjas

Dr. Dropin kommer ikke til å sette vaksiner fra Johnson & Johnson. – Regjeringen legger et stort press på unge mennesker og den enkelte lege, mener Dr. Dropin-sjef Daniel Sørli.

Onsdag informerte helseminister Bent Høie om hvordan den frivillige vaksineringen med Janssen-vaksinen skal foregå. Der ble det klart at folk fra og med tirsdag 15. juni kan ta kontakt med lege for en vurdering om de er aktuelle for å få vaksinen.

Legeforeningen fraråder imidlertid alle å ta vaksinen.

– Vi står fortsatt på vår faglige vurdering og fraråder bruk av Janssen-vaksinen. Begrunnelsen er sannsynligheten for bivirkninger, og fordi vi har bedre alternativer. Helsegevinsten ved bruk av Janssen-vaksinen står ikke i forhold til helserisikoen. Dette er den samme vurderingen som Helsedirektoratet legger til grunn, sier president Marit Hermansen.

– Vil ikke sette vaksinen

Regjeringen har konkludert med bruk av Janssen-vaksinen der det er særskilt gode grunner til det, og laget flere kriterier.

Dette er kriteriene:

Helsedirektoratet mener vaksinen kan være aktuell i disse situasjonene:

  • Nødvendige reiser til land med høy smitte eller områder der legen vurderer at nytte overstiger risiko ved Janssen-vaksinen.
  • Personer som har en så krevende livssituasjon knyttet til det å være uvaksinert at den tiden som gjenstår fram til annen vaksine tilbys, truer liv og helse
  • Når et nært familiemedlem har alvorlig kreftsykdom, eller der et nært familiemedlem mottar annen immunsupprimerende behandling og legen vurderer at nytten av vaksinen overstiger risiko med Janssen-vaksinen.
  • Når legen vurderer at det foreligger alvorlig psykisk lidelse, fare for liv eller vesentlig svekkelse av livskvalitet som følge av langvarig isolasjon og tung tiltaksbyrde.
  • I tillegg kan det ut ifra en konkret medisinsk faglig vurdering være tilfeller hvor legen ut fra en helhetlig vurdering og ut fra kjennskap til personens livssituasjon, vurderer at fordelene for den enkelte overstiger risikoen. Dette må ta utgangspunkt i den enkeltes livssituasjon.

Kilde: Regjeringen

Den nye ordningen slår fast at det er helt frivillig for leger å tilby Janssen-vaksinen.

– Dette er en vurdering den enkelte lege og det enkelte legekontor må ta. Avgjørelsen må basere seg på forsvarlighet og kapasitet. Vi har tillit til at legene vil gjøre en grundig vurdering, sier Hermansen.

Lege og daglig leder Daniel Sørli i den private helseklinikken Dr. Dropin sier at de ikke vil være en del av regjeringens ordning for Janssen-vaksiner.

– Vi kommer ikke til å sette disse vaksinene. Begrunnelsen er at dette først og fremst kommer til å være noe unge mennesker vil benytte seg av, ettersom de fleste andre allerede har fått vaksine, sier Sørli, og fortsetter:

Daglig leder i Dr. Dropin, Daniel Sørli.
Daglig leder i Dr. Dropin, Daniel Sørli. Foto: Nicolai Bauer

– For disse personene er det mye mindre farlig å få viruset enn å ta Janssen-vaksinen slik smittetrykket er nå.

Det var VG som først omtalte at Dr. Dropin ikke vil sette Janssen-vaksiner.

– Bare fjas

Sørli sier regjeringen har gjort en kjempejobb med å skaffe Moderna- og Pfizer-vaksiner, og peker på at det ikke er lenge til disse vaksinene dekker hele befolkningen.

– Når regjeringen innfører koronasertifikat som gir en rekke rettigheter, legger de et utilbørlig press på unge mennesker og den enkelte lege med Janssen-ordningen, sier Sørli.

Han er heller ikke imponert over kriteriene regjeringen har laget for hvem som skal få motta vaksinen, som for eksempel dette:

«Når legen vurderer at det foreligger alvorlig psykisk lidelse, fare for liv eller vesentlig svekkelse av livskvalitet som følge av langvarig isolasjon og tung tiltaksbyrde».

– De kriteriene de har listet opp, er bare fjas. Jeg mener myndighetene må gå inn og ta ansvar. Man har sett at vaksiner som Janssen-vaksinen gir risiko for alvorlig sykdom og i noen tilfeller død, slik vi så med Astra Zeneca-vaksinen, sier Sørli.

Skal vurdere

Helsedirektoratet kalte flere private helseaktører inn til et møte om Janssen-vaksinen klokken 17 onsdag.

Administrerende direktør Anita Tunold i Aleris sa til TV 2 før møtet at de ikke hadde tatt stilling til hvorvidt de vil sette Janssen-vaksiner, og at dette er noe de må vurdere nøye.

Markeds- og kommunikasjonssjef Mille Celine Henriksen i Volvat sier de i utgangspunktet er positive til å bistå myndighetene med vaksinearbeid, for eksempel gjennom å bistå med testkapasitet, men at de ikke har rukket å ta stilling til Janssen-vaksinen.

– Vi må vurdere dette på lik linje som alt annet. Dette er en omdiskutert vaksine, og vi må ta en helhetlig vurdering, sa Henriksen før møtet.

Daniel Sørli i Dr. Dropin sa til TV 2 at han ikke hadde hørt noe om et møte med Helsedirektoratet om Janssen-vaksinen.

– Ikke verdt risikoen

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland har vært svært kritisk til at regjeringen åpner for frivillig vaksinering med Janssen.

– Jeg vil sterkt fraråde folk å ringe legen på tirsdag og be om vaksinen. Det er snakk om maks et par uker i forskjell, og med mindre man har spesielle grunner, så jeg ville ha ventet, sier Grødeland.

Vaksineforskeren tror mange vil la seg friste til å ta vaksinen, særlig når koronasertifikatet snart blir tatt i bruk.

– Nå kommer den muligheten samtidig som man innfører vaksinepass, og jeg regner med at jeg ikke er den eneste som er helt desperat etter å reise og gjøre ting, sier Grødeland.

Hun håper imidlertid at folk vil ha is i magen, og vente.

– Jeg tenker det ikke er verdt å ta den risikoen for friske, unge mennesker. For de aller fleste vil det gå fint, men man vet ikke om man er den personen hvor det ikke går fint, sier hun.

– Vanskelig avveining

Regjeringen anbefaler folk som ønsker å ta Janssen-vaksinen om å sette seg inn i kriteriene før de tar kontakt med lege for å bli vurdert. Regjeringen mener det er riktig å tilby denne vaksinen som et tilvalg for enkelte personer som oppfyller kriteriene.

– Det har vært en vanskelig avveining, sa helseminister Bent Høie under onsdagens pressekonferanse.

– I noen tilfeller vil det være riktig å tilby denne vaksinen, sier Høie også.

Det som skiller Janssen-vaksinene fra de andre som brukes i Norge, Pfizer- og Moderna-vaksinene, er at kun én dose er nødvendig for å regnes som fullvaksinert. Janssen-vaksinen virker også på en annen måte.

Selv om alle over 18 år vil få tilbud om en mRNA-vaksine (Pfizer og Moderna) innen starten av august, mener regjeringen at det ville vært feil å ikke tilby Janssen-vaksinen til dem som trenger vaksinen raskere og som oppfyller kriteriene.

– For de fleste vil risikoen ved Janssen-vaksinen være større enn fordelene på grunn av smittesituasjonen i Norge. Det gjelder også de fleste personer som skal reise til utlandet, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen onsdag.

Relatert