SLIK SER DET UT: Fredag rulles koronasertifikatet ut. Tirsdag er det mulig å se hvordan det ser ut for deg som enten har testet negativt, gjennomgått covid-19 eller er vaksinert. Foto: Helsedirektoratet
SLIK SER DET UT: Fredag rulles koronasertifikatet ut. Tirsdag er det mulig å se hvordan det ser ut for deg som enten har testet negativt, gjennomgått covid-19 eller er vaksinert. Foto: Helsedirektoratet

Uvisst om koronapass gir karantenefritak for beskyttede

Koronasertifikat er på vei til beskyttede nordmenn, og kan brukes fra fredag av. Men om beskyttede da vil slippe karantene, er foreløpig uklart.

De første sertifikatene ble rullet ut tirsdag morgen, får NTB opplyst hos Helsedirektoratet.

SLIK SER DET UT: Grønt betyr at personen er vaksinert, har gjennomgått covid-19 eller har testet negativt. QR-koden og navnet er sladdet. Foto: TV 2
SLIK SER DET UT: Grønt betyr at personen er vaksinert, har gjennomgått covid-19 eller har testet negativt. QR-koden og navnet er sladdet. Foto: TV 2

– Den nye versjonen ligger ute allerede nå, slik at vi får testet at alt fungerer som det skal, skriver direktoratet på sine nettsider.

Koronasertifikatet ligger på Helsenorge.no , og kan vises ved kontroll, lastes ned på mobil eller skrives ut fra disse sidene. Alle som logger seg inn på Helsenorge, kan allerede nå se den oppdaterte versjonen med grønt og rødt lys og QR-koder for kontroll.

Fra fredag

Fra fredag skal sertifikatet kunne brukes i Norge til formål regjeringen bestemmer at det skal brukes til. De har allerede sagt at det skal brukes for eksempel på arrangementer og ved innreise.

En felles europeisk løsning for koronasertifikat vil trolig være klar i begynnelsen av juli.

Hvis koronasertifikatet er rødt, trykk på lenken «Hva gir et gyldig sertifikat?» for å se hva som kan være grunnen.

En mulig grunn er for eksempel at du har tatt første vaksinedose for mindre enn tre uker siden.

Grunnen til at det oppdaterte koronasertifikatet allerede nå er satt i produksjon, er behovet for å kontrollere at alt fungerer som det skal, ta ned risiko og ha mest mulig kontroll før det skal tas i bruk, opplyser Helsedirektoratet.

Hvis du oppdager feil i opplysningene om vaksinasjon eller testresultat, ta kontakt med kommunen der vaksine eller test er tatt for å få rettet dette, oppfordrer direktoratet.

Uklart om karantene

Men karantenekravet må opphøre dersom man har grønn farge på passet, mener førsteamanuensis Anne Kjersti Befring, som er en av Norges fremste eksperter på smittevernloven.

– Nødvendighetsvilkåret i smittevernloven betyr at man ikke kan ha smittevernreguleringer som er unødvendige og ikke kan begrunnes, sier hun til NTB.

– Sånn må det være så lenge vaksinen beskytter mot smittespredning. Og det vet vi nå at den gjør, utdyper hun.

Også NHO ser mer enn gjerne at karantenekravet opphører. Arbeidsdirektør Nina Melsom viser til at mange norske arbeidstakere har utstrakt reisevirksomhet som en del av jobben, og at strenge karantenebestemmelser er en bremse når det gjelder mobilitet.

– Unødvendig tiltak

– Alle tiltak som kan bidra til at man kan reise på en effektiv og god måte, er viktig, sier Melsom til NTB.

– Det vil oppleves som et unødvendig tiltak å måtte sitte i karantene når man er fullt beskyttet. Regjeringen må i alle fall kunne forklare hvorfor dette er nødvendig, påpeker hun.

Helsedepartementet har foreløpig ikke besvart NTBs spørsmål om beskyttede heretter vil slippe karantene ved innreise.

Heller ikke FHI har svart på spørsmål om hva deres vurdering er.

Onsdag er det varslet en ny pressekonferanse, der helseminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg deltar.

Relatert