TILBAKE: Donald Trump talte på republikanernes delstatsmøte i Nord Carolina lørdag kveld. Foto: Jonathan Drake/REUTERS
TILBAKE: Donald Trump talte på republikanernes delstatsmøte i Nord Carolina lørdag kveld. Foto: Jonathan Drake/REUTERS

Trump klar for sommerturné – lover å redde demokratiet

Donald Trump var tilbake i rampelyset lørdag kveld. Samtidig dukker det opp nye detaljer om hvordan han jobbet for å omgjøre valgresultatet under fjorårets presidentvalg.

Den siste uken har vært krevende for Donald Trump, da han ble utestengt fra Facebook i to år og la ned bloggen sin etter svært dårlige lesertall.

Republikaneren trives best i rampelyset, og natt til søndag var han tilbake på talerstolen under partiets delstatsmøte i Greenville, Nord-Carolina.

Til lyden av «God bless the USA» entret Trump podiet, til rungende applaus fra de fremmøtte som var heldige nok til å få en billett. Trump gikk i kjent stil rett i strupen på sine demokratiske rivaler:

– Mens vi er samlet her, ødelegges landet vårt foran øyene våre, hevdet Trump fra scenen.

Han kritiserte blant annet Bidens Kina-politikk, innvandringspolitikk og «cancel culture».

– Biden er den mest radikale, venstrevridde administrasjonen gjennom tidene. Selv ikke Bernie Sanders kan tro det, sa Trump til latter fra de rundt 1000 fremmøtte.

Viktig mellomvalg

Neste år er det mellomvalg i USA, hvor representanter til Kongressen skal valges. Demokratene har for tiden flertall i både Representantenes Hus og Senatet, noe som betyr at mye står på spill for Trump og republikanerne ved neste års valg.

– USAs fremtid avhenger av vår evne til å velge republikanere på alle nivå. Det starter med mellomvalget neste år. Vi kan ikke la dårlige ting skje med landet vår, og nå skjer det virkelig dårlige ting, advarte Trump.

Trump tok også mye av æren for at pandemien nå nærmer seg slutten i USA.

– Vi gjorde så utrolig mye bra. De sa India gjorde det bra, men se på India nå, sa den tidligere presidenten.

Trump hadde mye på hjertet under den drøyt 90 minutter lange talen. Foto: Jonathan Drake/REUTERS
Trump hadde mye på hjertet under den drøyt 90 minutter lange talen. Foto: Jonathan Drake/REUTERS

Trump mener hans administrasjon ikke får nok anerkjennelse for sin innsats i vaksinekappløpet.

– Vi ville ikke hatt vaksinen før oktober hadde det ikke vært for oss. Vi tok trolig verdens største risiko, ved å kjøpe vaksiner for milliarder av dollar uten å vite om de kom til å være. Vi har reddet millioner av liv, slo republikaneren fast.

Uttalelsen ble møtt med applaus fra salen, men ikke alle Trump-tilhengere er like begeistret for koroanvaksinen. En fersk meningsmåling viste at 41 prosent av republikanere ikke ønsker å vaksinere seg.

Vitset om etterforskning

I løpet av den drøyt 90 minutter lange talen, tok Trump seg også tid til å snakke om de pågående etterforskningene mot ham og familiebedriften Trump Organization i New York. Til tross for at etterforskningene øker i omfang, tar eks-presidenten tilsynelatende det hele med ro.

– De mislyktes i Washington, med heksejakt nummer én og heksejakt nummer to, sa Trump, med henvisning til de to riksrettssakene mot ham.

Han valgte deretter å imitere en ikke-navngitt demokrat:

– "Å pokker, vi mislyktes med alle disse etterforskningene. La oss sende det til de venstreradikale etterforkerne i New York, kanskje de kan bli kvitt Trump", vitset republikaneren, til latter fra salen.

Fortsatte med konspirasjonsteorier

Det er syv måneder siden presidentvalget og fem måneder siden Joe Biden ble innsatt som president. Likevel nekter Donald Trump fremdeles å godta at demokratens valgseier kom på ærlig vis, og omtalte resultatet som «århundrets forbrytelse».

En Trump-tilhenger iført QAnon-tskjorte var blant dem som ventet utenfor folkemøtet i Greenville. Foto: Johnathan Drake/REUTERS
En Trump-tilhenger iført QAnon-tskjorte var blant dem som ventet utenfor folkemøtet i Greenville. Foto: Johnathan Drake/REUTERS

– Vi vet alle hva som skjedde med valget, og vi kan aldri la det skje igjen. Vi finner ting som er helt utrolig, sa Trump. Han hyllet delstatene Texas, Florida og Georgia for sine mye omtalte valglover. Republikanerne mener lovene bekjemper valgfusk, mens demokratene hevder de diskriminerer velgere med minoritetsbakgrunn.

– Biden kaller det «uamerikansk». Det som er uamerikansk, er urettferdige valg, sa Trump.

Han insisterte på at han vil fortsette å bekjempe valgfusk, selv om utallige domstoler og Trumps eget justisdepartement avviste at dette fant sted i november.

– Jeg prøver ikke å ødelegge demokratiet, jeg prøver å redde det, sa Trump.

Skal på sommerturné

Denne måneden fyller Trump 75 år, men nattens tale er den første av en rekke politiske arrangementer den tidligere presidenten har planlagt i sommer. Flere medier melder at Trump skal holde sine svært populære folkemøter i viktige delstater som Florida og Georgia.

Trump er en svært populær figur blant republikanerne, og en meningsmåling for CNN viser at 55 prosent mener at Joe Bidens valgseier var et resultat av valgfusk.

Det er usikkert om Trump ønsker å stille som president i 2024, men sommerturneen er nok et tegn på at den tidligere presidenten ønsker å styrke sin stilling som lederen av det republikanske partiet. Samtidig vokser det juridiske presset mot eks-presidenten, og flere av de pågående etterforskningene mot ham har den siste tiden skutt fart.

Nye detaljer om valgnederlaget

Mens stemningen er god i Nord Carolina, dukket det i Arizona opp nye detaljer som viste hvordan Trump forsøkte å reversere valgresultatet i november.

I en rekke offentliggjorte eposter fremgår det hvordan både Trump og hans advokat Rudy Giuliani personlig tok kontakt med republikanske delstatspolitikere i Arizona, for å oppfordre dem til å gjennomføre en gjenopptelling av stemmene. Dette til tross for at det ikke eksisterte noen bevis for at resultatet var påvirket av valgfusk.

Trump er fortsatt svært populær blant republikanske velgere, og et flertall av dem har ikke tiltro til at Joe Biden vant valget på redelig vis. Foto: Jonathan Drake/REUTERS
Trump er fortsatt svært populær blant republikanske velgere, og et flertall av dem har ikke tiltro til at Joe Biden vant valget på redelig vis. Foto: Jonathan Drake/REUTERS

Lederen for det senatet i Arizona, republikaneren Karen Fann, skriver blant annet i epostene at hun har hatt en rekke samtaler med Giuliani om temaet.

– Jeg har hatt i mangfoldige samtaler med Rudy Giullani over de siste ukene forsøkt å gjennomføre en gjenopptelling av stemmene. Jeg har hans fulle støtte og hatt en personlig telefonsamtale med president Trump, hvor han takket oss for arbeidet med å bevise valgfusk, skriver Fann i en epost datert 28. desember.

– Trumps store løgn

Noen gjenopptelling ble det aldri, og Biden ble den første demokraten som vant Arizona siden Bill Clinton i 1996. Det republikanske partiet i delstaten holder for tiden på med en egen gjenopptelling av stemmene i valgdistriktet Maricopa County.

Den uavhengige juridiske rettighetsgruppa American Oversight reagerer kraftig på innholdet i epostene og den pågående gjenopptellingen.

Gjenopptellingen i Maricopa County støttes av Trump og hans tilhengere, men er også gjenstand for kritikk. Foto: Matt York/AP
Gjenopptellingen i Maricopa County støttes av Trump og hans tilhengere, men er også gjenstand for kritikk. Foto: Matt York/AP

– For hver nye epost bekrefter papirsporet at det virkelig målet bak denne opptellingen er å forsterke Donald Trumps store løgn om et stjålet valg, og å undergrave tilliten til demokratiet, sier leder i American Oversight, Austin Evers ifølge Washington Post.

Gjenopptellingen i Maricopa County startet i slutten av april. Den har blitt kritisert for manglende åpenhet og for ikke å følge Arizonas valg- og gjenopptellingslover.

Relatert