Båtfolket har inntatt sjøen: – Det er litt kaos der ute

Med sol og gode temperaturer er det mange som endelig har fått båten sin på vannet. Det har også fått fart på båtene til Redningsselskapet.

Fem personer døde i drukningsulykke i mai, mot ti året før. Redningsselskapet tror dessverre ikke vi har blitt flinkere til å ferdes til sjøs, men at det skyldes det dårlige været i mai.

De siste to ukene har store deler av Norge hatt mye fint vær – og sommeren har virkelig gjort sin store innmarsj nå i helgen.

Det siste døgnet har Redningsselskapet hatt 70 oppdrag nasjonalt.

Bemanner opp

– Det har vært meget hektisk. Vi har satt inn ekstra skøyter i Oslo i dag, og det er ikke tid til å spise engang, sier Frode Pedersen, informasjonssjef i Redningsskøyta.

Se hele intervjuet øverst i saken.

Pedersen sier at det heldigvis ikke har vært så mange alvorlig oppdrag, men at båtene er der ute for å hjelpe til med stort og smått.

– Hvordan blir det de neste dagene?

– Forferdelig hektisk. Men det er jo dette organisasjon er rigget og trimmet for. Vi oppfordrer båtfolket til å ringe inn til oss, for mye kan løses over telefon, sier han.

Vær forberedt

Og telefonen er på lik linje som båtene, bemannet opp denne helgen.

– Det er litt kaos der ute. Herlig kaos, sier han og ler.

Pedersen sier det er viktig og være godt forberedt for når man skal ut på sjøen.

– Ta med litt ekstra klær. Gjør klar både båten og deg selv for å være klar til å ferdes på sjøen, sier han.

Informasjonssjefen er overbevist om at årets båtsesong kommer til å toppe fjorårets.

– Vi merker at båttrafikken har økt enormt de to siste dagene. Fjoråret var tidenes båtsommer, men i år blir det historisk. Folk trekkes til sjøen på sånne dager som disse, sier Pedersen.

Øvelse gjør mester

Pedersen sier at en ting er spesielt viktig for å ferdes på sjøen. Du bør øve på å kjøre båt.

– Du setter deg ikke inn i en bil og kjører gjennom Oslo sentrum uten førerkort og uten at du har øvd. På sjøen må man også øve, sier han.

De fleste oppdragene Redningsselskapet bistår i, dreier seg ofte om motorstopp. Årsakene til at motoren stopper varierer.

– Det kan være at noen har gått tom for bensin, dårlig service på motoren eller rett og slett at man ikke mestrer å kjøre båten. Folk har ikke alltid helt kontroll på hvor man er, og kan derfor gå på grunn, sier han.

Relatert