LOVLIG: Automatgevær som AR-15 er ikke lenger forbudt i California, da en dommer mener forbudet var grunnlovsstridig. Foto: Rich Pedroncelli/AP Photo
LOVLIG: Automatgevær som AR-15 er ikke lenger forbudt i California, da en dommer mener forbudet var grunnlovsstridig. Foto: Rich Pedroncelli/AP Photo

Historisk dom i California – opphever forbudet mot automatgevær

En føderal dommer har opphevet et 32 år gammelt forbud mot å eie automatgevær i California, ettersom det strider med den grunnlovfestede retten til å bære våpen.

Den historiske dommen falt fredag, da dommer Roger Benitez erklærte Californias forbud mot automatgevær som lovstridig. Benitez mente forbudet på urettmessig vis hindret lovlydige innbyggere i delstaten fra å eie våpen som er lovlige i en rekke andre delstater.

Californias forbud mot automatgevær trådte i kraft i 1989, og våpenloven har siden den gang blitt oppdatert en rekke ganger. Nå er den altså historie.

Delstatens demokratiske guvernør, Gavin Newsom, fordømmer avgjørelsen.

– Dette er en direkte trussel mot offentlig sikkerhet og livene til uskyldige innbyggere i California, punktum, sier Newsom ifølge Associated Press.

I den 94 sider lange kjennelsen, uttrykte dommeren støtte til våpnene, som har vært forbudt i California i 32 år.

– Som en lommekniv, er den populære AR-15-riflen en perfekt kombinasjon av beskyttelse av hjemmet og beskyttelse av hjemlandet, skriver dommeren.

Sammenlikningen med en lommekniv får guvernør Newsom til å se rødt.

– Det er med på å fullstendig undergrave kredibiliteten bak denne avgjørelsen, og er et slag i trynet for familiene som har mistet sine kjære til dette våpenet, tordner guvernøren.

Statsadvokaten i California støttet forbudet, og pekte på at våpenmodellene som omfattes av forbudet er langt farligere enn andre typer våpen. Samtidig er bruken av disse våpnene overrepresentert i kriminalitet og masseskytinger. Han har 30 dager på å anke avgjørelsen, og guvernør Newsom varsler snarlig omkamp.

– Vi vil ikke gi oss, og vi vil fortsette å kjempe for våpenlover basert på sunn fornuft, som er med på å redde liv, avslutter guvernøren.

Relatert