Kommunestreiken avsluttes: – Svært uheldig

Unio bekrefter at regjeringen besluttet å gå inn for tvungen lønnsnemnd for de streikende i kommunesektoren.

Klokken 16.00 kalte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) inn partene i kommunestreiken til et møte.

Like før klokken 17.00 bekrefter streikeleder i Unio Steffen Handal til TV 2 at det blir tvungen lønnsnemnd.

Kommunestreiken, som har vart siden 27. mai, omfatter allerede 22.667 Unio-medlemmer, hvorav 1.891 i Oslo. Medlemmene som er tatt ut i streik, er lærere, helsearbeidere, samt ansatte i virksomheter som bibliotek.

– Problematisk

– Jeg syntes det er svært uheldig at regjeringen griper inn i konflikten. Jeg synes det er problematisk at KS ikke så etter løsninger. Dette løser ikke problemene i kommunalsektoren. Jeg lurer på om KS har en plan for å håndtere de faktiske problemene, sier Handal til TV 2.

SKUFFET: Streikeleder i Unio Steffen Handal er svært skuffet over at regjeringen griper inn i streiken. Foto: Aage Aune / TV 2
SKUFFET: Streikeleder i Unio Steffen Handal er svært skuffet over at regjeringen griper inn i streiken. Foto: Aage Aune / TV 2

Streikelederen understreker at de støtter regjeringens beslutning, men legger ikke skjul på at han og resten av medlemmene er skuffet.

– Jeg er oppgitt, og jeg skjønner ikke hvordan vi skal klare å rekruttere nok folk til kommunene etter hvert, sier Handal videre.

– Her har de lett godt

Streiken avsluttes ikke på grunn av verken lærerne eller sykepleierne, men åtte maskinister ved et avfallsanlegg i Fredrikstad.

– Her har de lett godt for å finne noe, som etter deres mening, er i strid med liv og helse, sier Handal.

Ifølge direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, søkte Fredrikstad kommune om dispensasjon for avfallsanlegget tre ganger.

– Unio avslo alle gangene. Det må Unio bære ansvaret for, sier han i en pressemelding.

Det avviser leder for Unio kommune, Steffen Handal.

– Da vi ble kjent med at situasjonen var alvorlig, tilbød vi selvfølgelig dispensasjoner, sier han til NTB.

– Provoserende

Unio skal også ha bedt KS om flere tiltak for å løse den konkrete situasjonen.

– Men det ville ikke KS være med på. De fikk muligheten, men valgte å si nei. Det er direkte provoserende, sier Handal.

I en pressemelding opplyser arbeids- og sosialdepartementet at de 3. juni fikk et varsel fra Fredrikstad kommune om at det var en situasjon ved FREVAR, som eier og driver kommunens prosessanlegg for energigjenvinning og avfallshåndtering.

Anlegget er stengt ned på grunn av streiken.

– I løpet av fredagen har brannvesenet avdekket at det er umiddelbar fare for at søppelet vil selvantenne og starte en brann i gjenvinningsanlegget. Brannsjefen har meldt at situasjonen er meget alvorlig, sier departementet.

Ved en eventuell brann vil brannpersonalet utsettes for stor risiko, som kan medføre fare for liv og helse. Det er bare personell som er i streik som kan håndtere denne situasjonen, står det videre.

– Vi har vært rause

Streikelederen sier at tvungen lønnsnemnd kanskje løser problemet her og nå, men ikke på lang sikt.

– Vi har drevet en veldig forsvarlig og ansvarlig streik. Vi har vært veldig rause denne gange, sier Handal.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til TV 2 at bare er én grunn til at regjeringen griper inn i en streik.

– Og det er akutt fare og liv og helse. I denne konkrete situasjonen er det en alvorlig situasjon ved at avfallsanlegg i Fredrikstad. De mener det er fare for en svært alvorlig brann, og det i seg selv gjorde at jeg kalte inn til partene til et møte, sier Røe Isaksen.

– Akutt fare

Statsråden sier at når partene ikke klarte å løse denne situasjonen selv, hadde ikke regjeringen noe annet valg enn å gripe inn.

– Regjeringen griper ikke inn fordi vi har meninger om lønnsnivå og krav, vi griper utelukkende inn fordi partene ikke klarer å løse en situasjon, hvor det i dette tilfellet, er akutt fare for en alvorlig brann på et avfallsanlegg i Fredrikstad, sier Røe Isaksen.

GRIPER INN: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen griper inn i kommunestreiken med tvungen lønnsnemnd. Foto: Lise Åserud / NTB
GRIPER INN: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen griper inn i kommunestreiken med tvungen lønnsnemnd. Foto: Lise Åserud / NTB

KS og Oslo kommune kom til enighet med de andre tre hovedsammenslutningene, LO, YS og Akademikerne, men ikke Unio. Avtalen Unio ikke ville gå med på, var et lønnstillegg på 2,8 prosent, som er 0,1 prosentpoeng over avtalen i frontfaget.

Ti fylkeskommuner

Kommunestreiken ble trappet opp ytterligere fra og med tirsdag.

Ti fylkeskommuner, deriblant Oslo, samt kommunene Alta, Bærum, Bergen, Bodø, Drammen, Fredrikstad, Haugesund, Kristiansand, Porsgrunn, Trondheim, Stavanger, Levanger, Ringsaker, Sunnfjord, Tønsberg og Ålesund har vært berørt av streiken.

Relatert