GLOVARMT: Nasa vil finne ut om den glohete planeten Venus en gang hadde vann og om den noen gang har vært beboelig.
GLOVARMT: Nasa vil finne ut om den glohete planeten Venus en gang hadde vann og om den noen gang har vært beboelig. Foto: Nasa / JPL-Caltech via AP / NTB

NASA reiser tilbake til Venus

NASA vil sende to ubemannede romfartøy til vår nærmeste nabo og solsystemets varmeste planet.

Onsdag annonserer NASA to nye oppdrag til Venus, som vil finne sted mellom 2028 og 2030. Dette blir NASAs første oppdrag til planeten på flere tiår.

– Målet med disse søsteroppdragene er å forstå hvordan Venus ble en slikt infernolignende verden der bly kan smelte på overflaten, sier Nelson.

Oppdraget som har fått navnet DaVinci Plus, skal analysere den tykke og uklare atmosfæren for å finne ut om det noen gang var hav på overflaten og om Venus noen gang har vært beboelig. Et lite fartøy skal sendes inn i atmosfæren for å måle gassnivåene.

Det andre oppdraget, Veritas, skal undersøke planetens geologi og kartlegge den steinete overflaten.

Lite gjestmild nabo

Venus er vår nærmeste planet og den andre planeten fra sola. Strukturen til Venus har mye til felles med jorda, men er litt mindre og veldig mye varmere. Overflaten er dekket av en tykk, giftig atmosfære som i hovedsak består av karbondioksid. Temperaturen på planeten kan nå 471 grader, noe som gjør den til solsystemets varmeste.

Forskere tror at den ugjestmilde planeten en gang kan ha vært hjem til flere innsjøer som potensielt inneholdt liv, før ukjente krefter skapte dagens ekstreme drivhuseffekt, som også fordampet innsjøene.

Mange spørsmål

De planlagte prosjektene blir de første turene til Venus' atmosfære siden 1978.

– Det er slående hvor lite vi vet om Venus, men disse oppdragene vil gi oss ny kunnskap om planetens atmosfære, sier Nasa-forsker Tom Wagner.

Nasa-sjef Bill Nelson offentliggjorde onsdag planene om de to ubemannede romferdene til Venus.
Nasa-sjef Bill Nelson offentliggjorde onsdag planene om de to ubemannede romferdene til Venus. Foto: Bill Ingalls/AP

Forskerne håper blant annet de nye ekspedisjonene vil gi svar på hvordan klimaendringer og tap av vann påvirker beboeligheten til en planet.

Hvert oppdrag, som sjøsettes mellom 2028 og 2030, får 500 millioner dollar fra Nasas utviklingsprogram. De utkonkurrerte to andre mulige prosjekter som ville utforske Jupiters måne Io og Neptuns islagte måne Triton.

USA og Sovjetunionen sendte flere romfartøy til Venus i romfartens tidlige år. Den første vellykkede flygningen forbi planeten ble gjort av USA i 1962, mens Sovjetunionen landet på planeten i 1970.

I 1989 sendte Nasa et romskip i bane rundt Venus, mens Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa) gjorde det samme i 2006.

Relatert