HØRING: Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) kalles inn til høring etter at det ble kjent at Oslos nye reservevannløsning koster flere milliarder mer enn først anslått.
HØRING: Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) kalles inn til høring etter at det ble kjent at Oslos nye reservevannløsning koster flere milliarder mer enn først anslått. Foto: Vidar Ruud

Lan Marie Berg grilles om milliardsmellen: – Skulle ønske det kunne vært unngått

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) måtte onsdag forklare seg om den enorme budsjettsprekken ved bygging av ny reservevannforsyning i Oslo. Hun avviser at bystyret burde vært varslet tidligere.

Oslos nye reservevannløsning vil koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått.

Onsdag måtte ansvarlig byråd Lan Marie Berg (MDG) svare på hva som gikk galt og hvorfor byrådet ikke ble varslet tidligere.

– Kostnadsøkningen er uheldig og jeg skulle ønske den kunne vært unngått, sier Berg på høringen.

Hun tar likevel ikke selvkritikk på at bystyret burde vært varslet om budsjettsmellen tidligere.

– Gitt hvor omfattende og komplekst dette prosjektet er mener jeg at vi har behandlet denne kostnadsøkningen på en rask og grundig måte, sier Berg på høringen.

Vurderer mistillitsforslag

Opposisjonen har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne. Flere partier på rådhuset har varslet at de vurderer å fremme mistillitsforslag mot Berg.

– Vår plan er å stille til høringen onsdag og se hva som kommer fram, sier Rødts gruppeleder Eivor Evenrud til Dagsavisen. Hun sier de vil ta stilling til et eventuelt mistillitsforslag etter høringen.

Hvis en samlet opposisjon støtter mistillitsforslaget, vil Rødts stemmer bli avgjørende for Bergs fremtid som byråd.

Bystyret visste ingenting om saken før 20. mai.

– Ingen billigere løsning

Berg mener på sin side at hun har informert bystyret på en god måte. Hun fikk først endelig bekreftet at prosjektet hadde ett milliardunderskudd i mars i år.

– Det var en voldsom kostnadsøkning. Konklusjonen fra VAV gjorde meg dypt bekymret. Det var åpenbart at man måtte se kritisk på deres beslutning og vurdering, sier Berg.

Det ble deretter gjort en grundig gjennomgang for å kartlegge hva som var årsaken til kostnadsøkningen og hvilke alternativer som fantes.

Berg mener at konklusjonen viser at det ikke finnes en billigere eller bedre måte å gjennomføre prosjektet.

– Etter den eksterne kvalitetssikringen av VAVs grundige gjennomgang har vi ikke funnet andre måter hvor Oslos vannforsyning kan trygges billigere enn ved dette forslaget. Snarere tvert i mot, sier Berg.

Relatert