Viggo Kristiansen løslates fra fengsel

Høyesterett har besluttet at draps- og forvaringsdømte Viggo Kristiansen (41) løslates fra fengsel.

Det ble klart tirsdag ettermiddag. Kjennelsen fra Høyesterett var enstemmig.

– Viggo er betydelig overrasket, men veldig glad. Jeg har også snakket med familien. Flere sier de skal hjem og heise flagget, sa Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, til NTB da det ble kjent.

Til TV 2 sier Sjødin at Høyesterett sin avgjørelse var som forventet, etter den siste utviklingen i saken.

– Det er et veldig godt resultat. Kampen har pågått i mange år, sier forsvareren.

– Bunnløs sorg

Assisterende fengselsleder i Ila fengsel Gøran Nilsson bekrefter til TV 2 at Kristiansen blir løslatt tirsdag kveld.

– Det har kommet en kjennelse som sier at Viggo Kristiansen skal løslates, da gjennomfører vi selvfølgelig det som er bestemt så hurtig som mulig. Vi har, etter min mening, ikke hjemmel til å holde Kristiansen igjen i fengselet, sier Nilsson.

41-åringens forsvarer Bjørn André Gulstad møtte sin klient tirsdag kveld. Han forteller om et sterkt møte.

– Det var ikke direkte tårer, men jeg så en beveget person og han var blank i øynene. Jeg så en person som tok det på alvor. Han tok veldig på alvor det ansvaret han føler han har når han kommer ut, sier Gulstad.

– Han ga uttrykk for stor forståelse for at det er mennesker der ute som lever i en bunnløs sørg, fortsatte forsvareren.

– Alarmerende signaler

Kristiansen skal, når han blir løslatt, reise hjem til familien sin i Kristiansand.

STERKT MØTE: Forsvarer Bjørn André Gulstad forteller at det var sterkt å møte Viggo Kristiansen, etter avgjørelsen om løslatelsen.
STERKT MØTE: Forsvarer Bjørn André Gulstad forteller at det var sterkt å møte Viggo Kristiansen, etter avgjørelsen om løslatelsen. Foto: Frode Sunde / TV 2

– Den første tiden så må familien få ro, og få lov til å være sammen, sier Sjødin.

– Vil dere be om politibeskyttelse?

– Nei, ikke i utgangspunktet. Men det har kommet en del alarmerende signaler fra enkelte i Kristiansand. Vi undersøker dette mer, men foreløpig gjør vi ikke det, sier forsvareren.

Blir en fri mann

Høyesterett legger vekt på at påtalemyndigheten har opplyst at de ikke ville be om en forlengelse av forvaringen. Dette innebærer dermed at Kristiansen ville bli løslatt om kort tid, uansett.

«I denne situasjonen kan ankeutvalget ikke se at hensynet til samfunnsvern eller andre tungtveiende grunner taler for å fravike hovedregelen i straffeprosessloven § 452 andre ledd om utsatt fullbyrdelse av den korte tiden som gjenstår av soningen. På dette grunnlag er utvalget kommet til at Kristiansen må løslates», står det i kjennelsen fra Høyesterett.

Dette betyr at Viggo Kristiansen er en fri mann, og blir løslatt tirsdag.

Nekter straffskyld

Løslatelsen skjer så fort det praktisk lar seg løse.

Den 41 år gamle mannen har i snart 21 år sittet fengslet i Ila fengsel, dømt for voldtekt og drap av Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Kristiansen har hele tiden nektet straffskyld, og mener kompisen Jan Helge Andersen har dratt ham inn i saken. Andersen tilsto og ble dømt til 19 år i fengsel, for drapet på én av jentene. Han har vært en fri mann i flere år.

Relatert