Trondheim stenger ned og innfører strengere tiltak

Det er mistanke om den indiske varianten av koronaviruset i Trondheim. Nå har kommunen vedtatt strengere tiltak som vil vare til og med 8. juni.

VIL STENGE: Trondheim kommune ønsker å innføre svært inngripende tiltak for å få kontroll på smittesituasjonen. Foto: Frank Lervik / Screen Story
VIL STENGE: Trondheim kommune ønsker å innføre svært inngripende tiltak for å få kontroll på smittesituasjonen. Foto: Frank Lervik / Screen Story

Søndag ble det registrert 34 smittede i kommunen. Det dreier seg om ni kvinner og tjuefem menn.

– To har ukjent smittekilde, resten er kjente nærkontakter eller er smittet i miljø der det er pågående utbrudd, opplyser kommunen i en pressemelding.

Mandag ettermiddag innførte formannskapet i Trondheim innstramming av koronareglene.

Det betyr at kommunen nå innfører full skjenkestopp, og et forbud mot mer enn to gjester i private hjem. Kommunedirektøren innstilte at man kunne ha besøk av kun to personer utendørs i eget hjem, men dette ble enstemmig endret til fem personer, ifølge Nidaros.

Det er innført påbud om hjemmekontor, samt at høgskoler og universiteter stenges ned. Det er heller ikke tillatt å organisere idrettsaktiviter innendørs for personer over 20 år.

Treningssentre og svømmehaller stenges også ned, og det er plikt å bruke munnbind når det ikke er mulig å holde minst en meters avstand.

Det blir mulig for barn og unge under 20 år å trene på treningssenter der de er medlem og dersom de bor i kommunen, skriver Adressa.

Kommunen håndterer tre pågående utbrudd, blant annet i kjølevannet av festing 17. mai-helgen.

– Jeg vil slå fast med en gang at vi er i en situasjon hvor vi må ta tydeligere grep og sette inn enda kraftigere tiltak. Vi er dessverre nødt til å stenge ned det meste av aktiviteten i Trondheim for å få kontroll, sa kommunaldirektør Morten Wolden på en pressekonferanse tidligere mandag.

BEKYMRET: Kommunedirektør Morten Wolden er svært bekymret for smittesituasjonen i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB
BEKYMRET: Kommunedirektør Morten Wolden er svært bekymret for smittesituasjonen i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB

I ferd med å miste kontrollen

Mens store deler av landet fikk omfattende koronalettelser i forrige uke, måtte Trondheim stramme ytterligere inn.

– Vi trodde tiltakene ville være tilstrekkelig for å slå ned de tre pågående utbruddene. Gjennom helgen har vi erfart at dette ikke har vært nok. Smittesporerne sier de er i ferd med å miste kontrollen.

Han forteller videre at også test- og analysekapasitet er på bristepunktet.

– Den store styrken vår gjennom hele pandemien har vært at vi har kunnet dykke ned i hvert enkelt smittetilfelle, funnet kilden og iverksatt tiltak. I dag er vi ikke der. Hvis vi ikke får kontroll nå og dette utvikler seg, kan vi få uker og måneder der vi bare skummer overflaten, slik en del andre byer og kommuner har opplevd, sier Wolden.

Han er bekymret for at utbruddet vil få store konsekvenser dersom de ikke lykkes med å slå det ned.

– Da er det en risiko for at viktige samfunnsfunksjoner bryter sammen, sier kommunaldirektøren.

Vil stenge ned

Kommunen ønsker å legge seg på tiltaksnivå 5b nasjonalt med noen forsterkninger.

– Det betyr i realiteten at vi stenger ned store deler av byen, sier Wolden.

Det omfatter blant annet stenging av virksomheter, forbud mot arrangementer, skjenkestopp, stenging av universiteter, høyskoler og fagskoler, påbud om hjemmekontor, stans i idretts- og fritidsaktiviteter og plikt til å bruke munnbind.

Kommunedirektøren vil også ha et forbud mot private sammenkomster med flere enn to gjester i eget hjem.

Folk anbefales også å begrense sosiale kontakter til fem personer per uke utenom husstanden, arbeid og skole, og de anmodes på det sterkeste å unngå all unødvendig reiseaktivitet i regionen.

Formannskapet skal behandle saken senere mandag.

Dette er forslaget til nye tiltak

  • Stenging av virksomheter
  • Forbud mot arrangementer
  • Påbud om hjemmekontor
  • Skjenkestopp
  • Stenging universiteter, høyskoler og fagskoler
  • Stans av idretts- og fritidsaktiviteter
  • Plikt til å bruke munnbind
  • Detaljert ordlyd i vedlagte forskrift

Formannskapet vedtar i tillegg følgende påbud i lokal forskrift:

  • Forbud mot private sammenkomster i eget hjem med flere enn to gjester.
  • Begrense sosiale kontakter til inntil 5 personer per uke (gjelder ikke egenhusstand, arbeid og på skole.
  • Formannskapet anmoder på det sterkeste om å unngå all unødvendig reiseaktivitet i Trondheimsregionen.

Kilde: Adresseavisen

Bekymret for indisk variant

Orkland har bekreftet tilfeller av den indiske virusvarianten. Trondheim er bekymret for at virusvarianten kan ha spredt seg også hos dem.

– Det er svært sannsynlig at dette er indisk variant. Basert på samtaler med overlegen på St. Olav Hospital, sier smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Anne Skaug.

– Det verifiseres så snart sekvenseringen er ferdig.

Smittekilden fra den indiske varianten er foreløpig ukjent.

– Vi står i fare for å henge mer etter i smittesporingen. Smitten ser ut til å gå svart raskt, med kort tid fra man blir smittet til man selv blir smitteførende. Så det blir store karanteneuttak, og mange berørt, sier Skaug.