Unio tar 7390 ut i streik: – Dette kommer til å ramme befolkningen

Meklingen mellom KS og Unio førte ikke frem. 7390 av Unios medlemmer tas nå ut i streik, og det kan blant annet få konsekvenser for eksamen.

Både LO kommune, YS kommune og Akademikerne kom til enighet om en ramme på 2,8 prosent, som gir ansatte et lønnstillegg på mellom 10.000 og 20.000 kroner.

En ramme på 2,8 prosent ble også tilbud medlemmene i Unio, men ble ikke godtatt. Etter å ha meklet med KS fem timer på overtid, er det besluttet at over 7000 lærere og helsearbeidere tas ut i streik torsdag morgen.

– Det tilbudet vi fikk i denne meklingen var for dårlig. Unio har krevd klar reallønnsvekst for våre medlemmer, og det fikk vi ikke, sier Unios forhandlingsleder Steffen Handal til TV 2.

Forhandlingsleder i Unio, Steffen Handal, var langt fra fornøyd med rammeforslaget fra KS. Foto: Terje Pedersen/NTB
Forhandlingsleder i Unio, Steffen Handal, var langt fra fornøyd med rammeforslaget fra KS. Foto: Terje Pedersen/NTB

Unio krevde klar reallønnsvekst for sine medlemmer under forhandlingene. Det fikk de ikke i løsningsskissen fra KS.

– Vi hadde krav om krav reallønnsvekst og det tilbudet som kom fra KS var for dårlig. Vi måtte sett helt andre tall hvis vi skulle godtatt dette, legger Handal til.

Eksamen i fare

7390 av Unios medlemmer, fordelt på 13 kommuner og ni fylkeskommuner tas nå ut i streik.

– Dette kommer til å ramme befolkningen. Det er svært beklagelig, men det er en side av det å streike, dessverre, sier Handal.

I forkant av forhandlingene var det knyttet spesielt mye spenning til om en eventuell streik ville påvirke eksamen og standpunktkarakterer for skoleelever. Handal bekrefter at dette nå står i fare.

– Det er klart at både eksamen og standpunktkarakterer kan rammes av dette. Jeg håper at vi skal komme tilbake og snakke med KS så raskt som mulig, sånn at ikke tredjepart blir rammet unødig, sier forhandlingslederen til TV 2.

Unio opplyser til TV 2 klokken 10.45 at forhandlingene pågår fortsatt i Oslo.

Ida Margrethe Enoksen. leder av Utdanningsforbundet i Ålesund, sier at løsningsforslaget ikke svarte til forventningene.

– Det var et altfor dårlig tilbud som KS kom med, som ikke svarte til våre medlemmers forventninger, sier Enoksen til TV 2.

Hun sier at de krever en reallønnsvekst og samtidig ta igjen etterslepet fra ifjor. I Ålesund omfattes syv ungdomsskoler og seks videregående skoler av streiken.

– Det er veldig leit at vi har tatt i bruk streik som virkemiddel, og at vi ikke får vært tilstede for de som trenger oss. Det som er veldig viktig å huske på, er at det er KS som har ført oss inn i den situasjonen. Det er KS som kan føre oss ut av situasjonen, og de vet meget godt hva som skal til, sier Enoksen til TV 2.

Hun sier at kampviljen er veldig stor, og at medlemmene har sagt tydelig ifra at de vil streike så lenge de må.

Beskytter korona-arbeidere

Handal understreker at Unio tar hensyn til koronasituasjonen, og påpeker at medlemmer som har ansvar for vaksinering, smittesporing eller annet koronarelatert arbeid ikke tas ut i streik. Forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø, mener det er Unios ansvar å sørge for at smittehåndteringen ikke rammes av storstreiken.

– Det er grunn til å tro at det ikke skal skje, men det er Unio som har tatt medarbeidere ut i streik og deres ansvar å sørge for at det ikke skjer. Liv og helse må ivaretas, sier Gangsø til TV 2.

Tor Arne Gangsø, forhandlingsleder i KS, mener rammen som ble foreslått for Unio var gunstig. Foto: Terje Pedersen/NTB
Tor Arne Gangsø, forhandlingsleder i KS, mener rammen som ble foreslått for Unio var gunstig. Foto: Terje Pedersen/NTB

Han bekrefter at Unio var på jakt etter en høyere rammeavtale enn det KS hadde lagt til grunn. Gangsø mener deres løsningsskisse ville vært gunstig for Unios medlemmer.

– Vi hadde endt på en løsning som ligger over den anslåtte frontfagsrammen, men godt innenfor frontfagsmodellen. Det betyr at den som har inngått denne rammen får opprettholdt kjøpekraften sin. Det er det ikke alle forhandlingsområdet som har klart å oppnå, avslutter Gangsø.

Forhandler fortsatt

Onsdag startet meklingen i oppgjøret for staten og kommunene etter at alle fagforbundene brøt forhandlingene i slutten av april.

Fristen var midnatt natt til torsdag, men meklingen fortsatte på overtid utover natten.

– Per nå foreligger det ikke noen løsning. Nå har meklingen pågått ganske lenge og vi begynner å nærme oss fristen, så det er ingen tvil om at vi er inne i en vanskeligere fase av meklingen enn tidligere i dag, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland til TV 2 klokken 23.

Torsdag morgen satt fremdeles partene i lønnsoppgjøret i staten og Oslo kommune i mekling på overtid hos Riksmekleren. Blir det ikke enighet her, kan over 5.000 ansatte tas ut i streik.

9000 elever i Bergen berørt

I Bergen blir rundt 9000 elever berørt av streiken, både ungdomsskoler og kombinertskoler.

- Vi anbefaler elever og foresatte å gå inn på nettsidene til den enkelte skole for å få oppdatert informasjon, sier kommunikasjonsdirektør i Bergen kommune, Eva Hille.

Det er Unio-medlemmene i kommunen som nå tas ut i streik, fra og med torsdag 27. mai.

- Vi vil nå kartlegge konsekvensene for de andre tjenesteområdene i kommunen, sier Hille.