VIL GÅ FORBI KØEN: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Foto: Simen Askjer / TV 2
VIL GÅ FORBI KØEN: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Foto: Simen Askjer / TV 2

Beredskapsdirektoratet anbefalte regjeringen ikke å la samfunnstopper gå foran i vaksinekøen

Sammen med Folkehelseinstituttet utredet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om regjeringen burde la personer med samfunnskritiske funksjoner bli prioritert i vaksinekøen. Svaret var nei.

«I vårt faglige innspill, som vi har levert sammen med FHI, har vi ikke anbefalt å prioritere samfunnskritiske funksjoner i nåværende situasjon. , skriver direktør Elisabeth Aarsæther i DSB i en e-post til TV 2.

DSB har deltatt i et arbeid i regi av FHI om å vurdere om personell i kritiske eller viktige samfunnsfunksjoner skulle prioriteres for vaksinasjon fra 1. juni.

Aarsæther presiserer at de ikke har tatt stilling til den konkrete listen som regjeringen nå har vedtatt å prioritere frem i vaksinekøen.

«Vår vurdering var at med antatt lavt smittetrykk framover og gitt at mange i denne gruppen vil være vaksinerte (pga alder) innen 1. juni, er det neppe hensiktsmessig å bruke ressurser på ytterligere kartlegging av personell i kritiske samfunnsfunksjoner. De fleste ansatte i kritiske samfunnsfunksjoner jobber heller ikke i 1. linje mot publikum og er derfor ikke spesielt smitteutsatte», skriver Aarsæther til TV 2.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) sier i et intervju med VG at det er internt i hennes eget departement at anbefalingen om å la inntil 500 personer med «samfunnskritiske nøkkelfunksjoner» gå foran i vaksinekøen kommer fra.

– Den faglige beredskapsanbefalingen fra justisdepartementet har vært at styring og ledelse faktisk burde vært prioritert tidligere, uten at vi har fulgt dette. Nå mener vi at det er riktig å gjøre det, sier Mæland.

Relatert