TAKKER NEI: Samferdselsminister Knut Arild Hareide er blant flere statsråder som takker nei til vaksine. Foto: Terje Pedersen / NTB
TAKKER NEI: Samferdselsminister Knut Arild Hareide er blant flere statsråder som takker nei til vaksine. Foto: Terje Pedersen / NTB

Takker nei til vaksinetilbud

Flere av Erna Solbergs statsråder takker nei til tilbudet om å gå foran i vaksinekøen. Samtidig får statsministeren refs av sine egne.

Stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) sier særprioriteringen er dårlig begrunnet og mener Stortinget burde takket nei til statsminister Erna Solbergs tilbud om å la stortingsrepresentanter gå foran i vaksinekøen denne uken. Han får støtte av Oslo Høyres leder.

«Den enkelte storingsrepresentant bør avfinne seg med sin plass i køen som alle andre. En kø som er ordnet på objektive, fornuftige kriterier. Det er mer enn symbolpolitikk når man også tar i betraktning at de tillitspersoner som kan pålegge sine medborgerne byrder, viser seg villig til å leve med virkningene uten særbehandling» skriver Tetzschner i et innlegg på sin Facebook-side under overskriften:

«NEI TIL SÆRBEHANDLING AV STORTINGSREPRESENTANTER»

Tetzschner er kritisk både til tidspunktet, symboleffekten og begrunnelsen for prioriteringen.

Erna Solbergs regjering bestemte i forrige uke at inntil 500 personer som regjeringen definerer som samfunnskritisk nøkkelpersonell skal prioriteres for vaksinering denne uken. Dette inkluderer alle Stortinget 169 representanter, regjeringen, ansatte i Nav og ved Det kongelige hoff.

«Det kan for eksempel ikke vises til konkrete eller uhåndterbare problemer som gir grunn til å frykte for Stortingets institusjonelle oppgaver ikke ivaretas fullt ut ved den pandemien vi nå er på vei ut av. Og man har heller ikke vært i nærheten av en slik situasjon på noe tidspunkt under forløpet» skriver Tetzschner i Facebook-innlegget.

Innlegget er likt av både Oslo Høyres leder og stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde, Oslos tidligere byrådsleder Erling Lae, Erna Solbergs tidligere politiske rådgiver Hans Christian Hansson og Tetzschners kone og Civita-sjef Kristin Clemet.

Oslo Høyre-leder kritisk

– Her er det gjort en litt merkelig vurdering, og dette er noe Stortinget ikke har bedt om. Jeg vil likevel oppfordre de som skal drive valgkamp til å takke ja til vaksine. Vi må ikke være en fare for oss selv og og andre i valgkampen, sier Heidi Nordby Lunde til TV 2.

KRITISK: Oslo Høyres leder, Heidi Nordby Lunde. Foto: Vidar Ruud
KRITISK: Oslo Høyres leder, Heidi Nordby Lunde. Foto: Vidar Ruud

– Reagerer du på at dette er særbehandling av politikere?

– Dette er en litt merkelig vurdering, og merkelig at den kommer nå. Dette skaper mye unødvendig støy og det gjelder et mindretall av de som er på Stortinget. Det skapes skam og ansvaret privatiseres til den enkelte, sier Lunde til TV 2.

Disse sier nei

En rekke andre stortingsrepresentanter fra andre partier har tirsdag formiddag varslet at de vil avstå fra å gå foran i køen og ta vaksinen de blir tilbudt fra Erna Solberg denne uken.

En av dem er helseminister Bent Høie (H).

– Bakgrunnen for det, er at jeg har fått dette spørsmålet siden januar. Og da har jeg sagt hele veien at jeg kommer til å bli vaksinert på det tidspunktet det er min plass i køen hjemme i Stavanger. Det ønsker jeg å stå fast ved, sier han til NTB.

– Jeg har vært usikker, men landet på å takke nei til vaksine da jeg så helseministerens begrunnelse. Min situasjon er er ikke ulik hans. Jeg bor i Oslo og har ikke lang pendlervei. Jeg vil kunne skjøtte min jobb fullt ut, også frem til jeg får vaksine i min bostedskommune. Jeg har full forståelse for kollegaer som har en annen situasjon eller gjør en annen vurdering, sier samferdelsminister Knut Arild Hareide i en sms til TV 2.

TAKKER NEI: Frp-leder Sylvi Listhaug og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen
TAKKER NEI: Frp-leder Sylvi Listhaug og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Jeg har bestemt meg for å takke nei til dette tilbudet. Men jeg har selvsagt respekt for at folk velger annerledes, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til TV 2.

– For min egen del har jeg kommet til at jeg ikke synes jeg har god nok begrunnelse for å ta imot vaksine nå, det er ingenting i min situasjon som tilsier at jeg ikke kan vente med andre i mitt årskull, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Jeg er ikke vaksinert enda, men vil takke nei til dette tilbudet, skriver Siv Jensen i en e-post til Avisa Oslo.

– Jeg har full forståelse for de som takker ja til tilbudet. Personlig har jeg valgt å takke nei til tilbudet fra regjeringen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Også kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) takker nei til stortingsvaksinen.

Han skriver i en tekstmelding til TV 2 at han ikke vil takke ja til tilbudet om å gå foran i vaksinekøen fordi han sitter i regjeringen.

– Jeg har takket nei til tilbudet, fordi min situasjon tilsier at jeg kan vente til Oslo kommune tilbyr meg vaksine, skriver Nikolai Astrup til TV 2.

– Sa ja på flekken

Blant statsrådene som har takket ja til tilbudet er næringsminister Iselin Nybø (V).

– Andre politikere får gjøre sine egne valg, men jeg sa ja på flekken da jeg fikk tilbudet for noen uker siden. Jeg ble tilbudt vaksine for å kunne reise til London dersom forhandlingene om en frihandelsavtale skulle tilsi det. Det er av stor interesse for Norge og næringslivet at vi får denne avtalen på plass så jeg er glad for at jeg nå har den muligheten dersom det skulle bli nødvendig, sier Nybø til TV 2.

Også kunnskapsminister Guri Melby (V) har takket ja til å gå foran i vaksinekøen.

– Nå som mange av risikogruppene er vaksinerte, og totalt 1,6 millioner har fått første dose, er det forsvarlig å forhindre smitte i regjeringen og andre organer som er viktige for håndteringen av pandemien og generelle beredskapshensyn, sier Melby i en epost til NTB.

Fiskeri-og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) har besluttet følgende:

– Jeg har i dag fått tilbud om å ta vaksine og har takket ja til det. Jeg oppfordrer alle som får tilbud om å ta vaksine til også å takke ja. Utover det har jeg ingen kommentarer, skriver han i en kommentar til TV 2.

Ikke aktuelt å snu

Det er ikke aktuelt å snu i saken. Etter planen skal stortingsrepresentantene som har takket ja, få første dose allerede onsdag og torsdag.

– Denne beslutningen er tatt. Det var en vanskelig beslutning, og det hadde kanskje vært lettere å la være, men vi har også et ansvar for å tenke beredskap i bredden, sier justisminister Monica Mæland (H) til NTB.

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 at de har utsatt vaksineringen av denne gruppen i flere måneder.

– Da var det på tide at vi sikkerhetsvaksinerte de som står i førstelinjen for beredskapen. Styringsorganene vi har, skal fungere, sier hun.

Relatert