MÅTTE LANDE: Det kommer mange reaksjoner etter at et Ryanair-fly ble tvunget til å lande i Hviterusslands hovedstad Minsk søndag. Om bord var en hviterussisk aktivist som har bodd i eksil i Litauen. Han er nå pågrepet. Hviterussland hevder det var en bombe om bord som gjorde at de krevde flyet måtte lande. Foto: AFP / NTB
MÅTTE LANDE: Det kommer mange reaksjoner etter at et Ryanair-fly ble tvunget til å lande i Hviterusslands hovedstad Minsk søndag. Om bord var en hviterussisk aktivist som har bodd i eksil i Litauen. Han er nå pågrepet. Hviterussland hevder det var en bombe om bord som gjorde at de krevde flyet måtte lande. Foto: AFP / NTB

26-åring «tilstår» etter at fly ble tvunget til å lande

Den hviterussiske aktivisten sier han står bak opptøyer i landet. EU-ledere ber om at mannen blir løslatt umiddelbart.

Den pågrepne regimekritikeren og journalist Roman Protasevitj sier i en video at han tilstår å stå bak sivile uroligheter. Han påstår også at han samarbeider med hviterussiske myndigheter.

– Jeg kan fortelle at jeg ikke har noen helseproblemer. Betjentene behandler meg helt riktig i henhold til loven og jeg fortsetter med å samarbeide med etterforskerne og tilstår å ha organisert masseopptøyer i Minsk, sier han på videoen, ifølge The Guardian.

Protasevitj skal ikke tidligere ha sagt at han planla å tilstå siktelsen mot ham, og flere journalister som kjenner ham, har sagt at de tror at han tvinges til å tilstå, skriver avisen.

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja skriver på Twitter at det ser ut som at videoen er tatt opp under tvang.

– Slik ser Roman ut under fysisk og moralsk press, skriver Svetlana Tikhanovskaja, som forlanger øyeblikkelig løtlatelse av Roman Protasevitj.

Videoen skal ha blitt vist på statlig TV i Hviterussland mandag kveld.

Regimet i Hviterussland skal imidlertid tidligere ha offentliggjort andre såkalte tilståelsesvideoer av opposisjonsaktivister som er tatt opp under tvang, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

– Jeg står overfor dødsstraff

Videoen dukket opp under et døgn etter pågripelsen av Protasevich. Han ble fengslet etter at Ryanair-flyet han satt på, som skulle fra Athen til Lituaen ble tvunget til å nødlande i Minsk etter en bombetrussel.

Ifølge medpassasjerer skal Protasevish umiddelbart ha reagert på nødlandingen.

– Han virket veldig redd, sier Edvinas Dimsa til nyhetsbyrået AFP.

Protasevich skal ha gitt kjæresten sin telefonen hans og andre personlige eiendeler da han fikk vite at flyet skulle nødlande, melder The Guardian.

– Jeg står overfor dødsstraff her, skal han ha sagt til en medpassasjer før han ble ledet av flyet, skriver avisen.

Ifølge kollegaer sendte Protasevich dem meldinger om en mann på flyplassen i Athen fulgte etter ham. Han skal ha mistenkt at mannen var en hviterussisk KGB-agent.

EU stenger luftrom

Under et EU-toppmøte mandag kveld, har EU-kommisjonens vedtatt å forby hviterussiske flyselskap å bruke EUs luftrom, ifølge en felles uttalelse.

I uttalelsen ber EU-lederne også om at den 26 år gamle regimekritikeren blir løslatt umiddelbart.

Hviterussland hevder på sin side at det var en bombetrussel rettet mot flyet, og at trusselen angivelig kom fra Hamas.

Før toppmøtet sa von der Leyen at president Aleksandr Lukasjenko og hans regime måtte «forstå at dette vil få alvorlige konsekvenser».

– I kveld vil vi diskutere alternativer, ulike sanksjonsalternativer, sa von de Leyen da EU-lederne ankom Brussel mandag.

Det ligger også an til at EU-landene vil vedta flere sanksjoner mot en rekke hviterussiske tjenestemenn.

Reuters melder dessuten at EU-lederne vil be Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) om å gjennomføre en rask granskning av søndagens hendelse.

Joe Biden reagerer

ICAO, som er en FN-organisasjon, melder mandag kveld at det er innkalt til et hastemøte torsdag for å diskutere saken.

Vestlige land har reagert svært sterkt på hendelsen, og Lukasjenko anklages for å ha «kapret» flyet.

Mandag kveld kom USAs president Joe Biden med en uttalelse hvor han reagerer på videoen.

– USA fordømmer på det sterkeste både omdirigeringen av flyet og den påfølgende fjerningen og pågripelsen av Protasevich. Denne opprørende hendelsen og videoen Protasevich ser ut til å ha spilt inn under tvang er skammelige angrep på både politiske dissidenter og på pressefriheten, skriver Biden i en offisiell uttalelse.

Hviterussland sa mandag at flyet måtte lande på grunn av en trussel fra palestinske Hamas, en forklaring som vestlige ledere ikke fester lit til.

Påvirker reiseruten Oslo-Kiev

Mandag kveld opplyser også pressesjef i SAS, John Eckhoff, til TV 2 at de følger anbefalingene om å unngå luftfartrommet over Hviterussland.

SAS har besluttet å unngå luftrommet til Hviterussland når de flyr sin rute fra Oslo til Kiev.

– Vi følger myndighetenes anbefalinger. De flyvningene som vi flyr mellom Oslo og Kiev, er den eneste ruten som påvirkes. Her kommer vi til å fly ruten uten å passere luftrommet til Hviterussland, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff, til TV 2.

SAS flyr ruten mellom Oslo og Kiev to ganger i uken. Utover denne ruten flyr ikke SAS i luftrommet over Hviterussland.

– Sikkerheten er alltid vår høyeste prioritet. Vi følger utviklingen nøye og har tatt kontakt med både skandinaviske og europeiske luftfartsmyndigheter - og vil følge deres anbefalinger, sier Eckhoff.

Også selskaper som hollandske KLM og tyske Lufthansa har besluttet å fly utenom, ifølge nyhetsbyråene AFP og Reuters.

Norwegian har foreløpig ikke ruter som flyr over Hviterussland, på grunn av færre flyvninger under pandemien.

Relatert