ARRESTERT: Søndag arresterte det hviterussiske politiet den kjente journalisten og aktivisten Raman Pratssevich i Minsk i Hviterussland. Bildet er fra en demonstrasjon i 2017. ) Foto: Sergei Grits / NTB / AP
ARRESTERT: Søndag arresterte det hviterussiske politiet den kjente journalisten og aktivisten Raman Pratssevich i Minsk i Hviterussland. Bildet er fra en demonstrasjon i 2017. ) Foto: Sergei Grits / NTB / AP

Opposisjon: Hviterussisk regimekritiker pågrepet på flyplassen i Minsk

Et Ryanair-fly på vei til Litauen ble søndag omdirigert til Hviterussland. Der ble en regimekritiker som var om bord på flyet, pågrepet, ifølge opposisjonen.

Raman Pratasevitsj er en kjent opposisjonell og tidligere redaktør i den opposisjonelle kanalen Nexta på Telegram. Søndag var han passasjer på flyet som tok av fra Athen med kurs mot Litauen.

Men flyet landet i stedet på flyplassen i den hviterussiske hovedstaden Minsk, der Pratasevitsj ble pågrepet, ifølge Nexta.

Flyet ble nødt til å lande i Hviterusslands hovedstad Minsk, skriver blant andre Tyske DW søndag.

Ifølge det russiske mediet TV Rain skal hviterussiske jagerfly ha blitt sendt på vingene for å tvinge passasjerflyet ned i Minsk, selv om distansen til destinasjon Vilnius var kortere.

Det var kommet meldinger om mulige eksplosiver om bord, forteller ikke navngitte kilder til Baltics.news.

– Truet med å skyte ned flyet

Ryanair bekrefter at et av deres passasjerfly ble omdirigert til å lande i Hviterussland søndag og sier det var en hendelse utenfor deres kontroll.

Ifølge opposisjonspolitiker Pael Latushka sitter han og kollegaene på informasjon om at flyet skal ha blitt truet til å lande i minsk, med trusselen om at flyet ville skytes ned om dette ikke ble gjort.

Flyet var på vei fra Aten til Litauens hovedstad Vilnius da besetningen om bord fikk beskjed fra hviterussiske myndigheter om en mulig sikkerhetstrussel om bord, og det ble omdirigert til å lande på en flyplass nær Minsk, sier Ryanair i en uttalelse.

– Ingenting ble funnet, legger flyselskapet til.

– Ryanair har varslet relevante nasjonale og europeiske sikkerhetsbyråer, og vi beklager på det sterkeste overfor alle berørte passasjerer fro denne beklagelige forsinkelsen som var utenfor Ryanairs kontroll, står det videre i uttalelsen.

Kan være i strid med konvensjon

Flyet skulle i 18-tiden fortsette ferden mot Vilnius.

Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) reagerer sterkt på RyanAir-hendelsen.

De er bekymret for den tilsynelatende tvungne landingen av et Ryanair-fly og dets passasjerer, og sier det kan være i strid med Chicago-konvensjonen.

– Vi ser fram til at mer informasjon blir offisielt bekreftet av de berørte landene og operatørene, skriver ICAO på Twitter søndag.

– Sjokkerende

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det er sjokkerende at et passasjerfly ble tvunget til å lande i Minsk, og at en opposisjonspolitiker pågrepet.

– Det er sjokkerende og totalt uakseptabelt at det hviterussiske regimet tvinger et passasjerfly ned i Minsk for å arrestere en regimemotstander. Raman Pratasevitsj må løslates umiddelbart, sier utenriksminister Søreide i en uttalelse til NTB.

Stemplet som terrorist

Pratasevitsj lever som mange andre framtredende hviterussiske opposisjonelle, i eksil i Litauen.

President Aleksandr Lukasjenko og hans regime har slått hardt ned på all opposisjon, og Pratasevitsj har blitt stemplet som terrorist av regimet.

Nexta har hatt en sentral rolle i å organisere opposisjonen under de omfattende protestene mot Lukasjenko som har pågått siden i fjor sommer.

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja hevder på Twitter at hviterussiske myndigheter fikk flyet til å lande slik at de kunne pågripe Pratasevitsj.

Reagerer sterkt på pågripelsen

Litauens president Gitanas Nauseda reagerer sterkt på pågripelsen og anklager regimet til Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko for å stå bak.

– Regimet står bak den avskyelige handlingen. Jeg krever at Roman Protasevic løslates med en gang, skriver Nauseda på Twitter.

Hviterussland har beslaglagt et fly og satt passasjerer i fare for å undertrykke en motstander, melder den hviterussiske journalisten Franak Viacorka på Twitter.

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja hevder på Twitter at hviterussiske myndigheter fikk flyet til å lande slik at de kunne pågripe journalisten og aktivisten Raman Pratasevitsj.