BEKYMRET: Marianne Sivertsen Næss (Ap) er svært bekymret over smittesituasjonen i Hammerfest kommune.
Foto: Terje Pedersen / NTB
BEKYMRET: Marianne Sivertsen Næss (Ap) er svært bekymret over smittesituasjonen i Hammerfest kommune. Foto: Terje Pedersen / NTB

132 smittede i Hammerfest — viderefører tiltak

132 personer er bekreftet smittet. Over 700 personer er i karantene. Ordføreren i Hammerfest forventer at smitteutbruddet vokser i omfang.

Hammerfest står midt oppe i et svært alvorlig smitteutbrudd. Søndag orienterte ordføreren om situasjonen på en pressekonferanse.

I Hammerfest er nå 132 personer bekreftet smittet på kort tid. I tillegg har ti til tolv tilfeller også blitt bekreftet i nabokommunene.

Søndag kveld sier ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) til NTB at koronaforskriften som stenger ned det smitteherjede samfunnet, blir forlenget.

– Vi er på strengeste tiltaksnivå, så her er det helt stengt. Dessverre må vi også holde skoler og barnehager stengt. Forskriften blir forlenget, kommuneoverlegen er tydelig på det, og det gjøres i dialog med Folkehelseinstituttet, sier ordføreren.

– Det tryggeste er å ha den gjeldende iallfall ut uka som kommer, sier hun.

Forventer mange flere tilfeller

– Dette er en veldig alvorlig situasjon, jeg kan ikke få presisert det nok. Vi har ikke kontroll, sier Sivertsen Næss.

Ordføreren forteller at hun forventer at utbruddet vil pågå over tid og at mange flere vil teste positivt.

– Av de 110 som er smittede, er 70 kartlagt. Det er en sammenheng mellom de fleste tilfellene, men vi har noen løse tråder. Det er tilfeller hvor vi ikke klarer å finne sammenheng, sier Sivertsen Næss til TV 2 søndag formiddag.

Risikonivået er på det høyeste, som betyr at kommunen har mer enn 400 smittede per 100.000 innbygger.

– Vi har nå 1000 smittede per 100.000 innbygger. Vi er usikre på om det er noen andre kommuner i Norge som har stått i en tilsvarende situasjon med et så høyt antall smittede per innbygger, sier ordføreren.

Over 700 i karantene

Ordføreren forteller at også 700 personer er i karantene.

Smitteutbruddet involverer stadig flere institusjoner, arbeidsplasser og virksomheter.

Kapasiteten for smittesporing er sprengt.

– Hold dere hjemme. Hold dere isolert hvis dere har symptomer. Følg reglene. Det er den eneste måten vi kan slå ned dette utbruddet, sier hun.

Utbruddet i Hammerfest startet med meldingen om ett positivt tilfelle torsdag 20. mai på ettermiddagen. På dette tidspunktet, var det fra før ingen smittede i kommunen, melder iFinnmark.

Fredag 21. mai innførte kommuneledelsen en lokal forskrift som innebærer en midlertidig nedstengning av de fleste arenaer der mennesker møtes inntil vi får oversikt over situasjonen.

Relatert