GRANSKING: Den 6. januar brøt flere hundre Trump-tilhengere seg inn i Kongressbygningen, mens senatorene formelt skulle godkjenne Joe Biden som USAs neste president på innsiden.
GRANSKING: Den 6. januar brøt flere hundre Trump-tilhengere seg inn i Kongressbygningen, mens senatorene formelt skulle godkjenne Joe Biden som USAs neste president på innsiden. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB

Flertall i Representantenes hus for egen gransking av Kongress-stormingen

Den 6. januar stormet hundrevis av Trump-tilhengere inn i Kongressbygget i Washington D.C. Onsdag kveld amerikansk tid ble det i Representantenes hus stemt for en uavhengig granskning av hendelsen.

Av de 435 folkevalgte i Kongressens underhus stemte 252 for en uavhengig gransking av angrepet på Capitol Hill natt til torsdag norsk tid.

Av de som stemte for var 35 republikanere, noe som vil si at de har stemt imot hva partiet sentralt mener om en slik granskning.

Forslaget går ut på at det skal opprettes en uavhengig kommisjon med demokratisk og republikansk representasjon.

Kommisjonspanelet skal bestå av ti medlemmer – der halvparten av kommisjonen blir utnevnt av demokratenes kongressledere og det samme fra republikansk side.

I forslaget heter det at kommisjonen skal ha i oppdrag å utarbeide en rapport som skal være ferdig innen året er omme.

Sendes videre til Senatet

Arbeidet med å få forslaget om en 6. januar-kommisjon har i mange måneder stått i stampe, så at det nå ble stemt for i Representantenes hus er et markant skritt i retning av at det faktisk vil skje innen kort tid.

Nå er altså neste skritt å få flertall for den uavhengige granskningen også i Senatet. Der må ti republikanske senatorer stemme for skal det gå gjennom.

CNN skriver onsdag at republikanerens leder i Senatet, Mitch McConnell ikke villet uttale seg om han vil tvinge samtlige senatorer i eget parti til å stemme imot.

McConnell har uttalt at han er imot en slik kommisjonsgransking, men det har også republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, uten at det stoppet forslaget i å passere der av den grunn.

Tre flere enn ved riskrettsvoteringen

En annen ting som er verdt å merke seg er at når det ble stemt over om daværende president Donald Trump skulle stilles for riksrett i Representantenes hus i januar, var det kun 10 republikanere som stemte for.

Det var altså 15 flere republikanere som stemte for en uavhengig granskning onsdag, enn det var ved riskrettsvoteringen.

Dette til tross for at McCarthy har jobbet for det motsatte. Donald Trump, som fortsatt har en viktig rolle i partiet, gikk tirsdag ut å advarte mot å stemme for en uavhengig gransking.

En av republikanerne som likevel stemte for var Tom Reed som sitter i representantens hus for New York.

– Jeg skulle ønske folk valgte å se større på dette. Vi kan fortsatt jobbe sammen når ting som det som skjedde 6. januar skjer. Vi må lære av det slik at vi sørger for at det aldri skjer igjen, sa han til Politico onsdag.

Relatert