SNART HIT? Et par på stranda på Kreta i Hellas. Nå er alle vaksinerte i EU et steg nærmere å kunne reise til andre land etter en enighet i unionen, ifølge AFP.
SNART HIT? Et par på stranda på Kreta i Hellas. Nå er alle vaksinerte i EU et steg nærmere å kunne reise til andre land etter en enighet i unionen, ifølge AFP. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / NTB

EU-enighet om å åpne grensene for fullvaksinerte

Det er enighet i EU om å åpne grensene for fullvaksinerte, også for personer utenfor unionen. Et stort skritt framover, sier helsedirektøren.

Det bekrefter EU-talsperson Ana Ascenção e Silva på Twitter, etter at AFP først bragte opplysningene fra kilder onsdag.

EU-enigheten innebærer blant annet at fullvaksinerte fra tredjeland kan komme til unionen.

Ifølge talspersonen skal det også etableres «nødbremsemekanismer» for å reagere på virusvarianter av interesse eller bekymring.

The Guardian, som siterer nyhetsbyrået PA, skriver at det er opp til medlemslandene å bestemme om de vil tillate om de vil akseptere vaksinebevis mot å fjerne innreiserestriksjonene.

GLEDELIG: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det er gledelig at EU åpner for reisning for fullvaksinerte.
GLEDELIG: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det er gledelig at EU åpner for reisning for fullvaksinerte. Foto: Berit Roald / NTB

En formell avgjørelse vil bli tatt på fredag, skriver avisen.

Hever smitteterskel

På et møte i Brussel ble diplomater fra EU-landene også enige om å heve terskelen for hvor mange nye smittede et land kan ha før det regnes som utrygt, skriver NTB.

Den ligger i dag på 25 smittede per 100.000 innbyggere de siste 24 dagene, men skal opp til 75, forteller diplomater til AFP.

EU er i gang med å lage et koronasertifikat som skal gjøre det enklere å reise på tvers av land. Sertifikatet skal brukes som dokumentasjon for at man har tatt vaksine, er immun etter å ha gjennomgått covid-19 eller har tatt negativ test.

For tiden er unødvendige reiser inn til EU forbudt, med unntak av noen få land som regnes som trygge fordi smittespredningen er lav.

– Gledelig

Helsedirektør Bjørn Guldvog er glad for at EU har kommet til enighet.

– Det er gledelig at EU har kommet såpass langt i å samordne arbeidet med bruk av vaksinepass. Det å få til en felles løsning vil gjøre det enklere å åpne på tvers av land i Europa, sier Guldvog til NTB.

Hvilken betydning dette vil ha for karantenereglene både i EU og i Norge, er foreløpig ikke avklart, ifølge Guldvog. Men ulike land vil trolig operere med noe ulike regler, tror han.

– Enkelte land har for eksempel veldig ulik kapasitet når det gjelder testing. Det jobbes også med hvorvidt enkeltland skal kunne kreve én eller to vaksinedoser og hvilke test- og karanteneordninger som vil gjelde, sier han til NTB.

I en overgangsperiode kan det bli nødvendig å teste vaksinerte.

Relatert