Sportsredaktøren: – Jeg synes at en del av historien hennes er grovt forenklet

Line Andersen ga onsdag sin forklaring rundt hva som skjedde da hun havnet i konflikt med NRK. Nå har også sportsredaktør Egil Sundvor gitt sin versjon.

I rettssakens andre av i alt fire dager, er det partsforklaringene som står sentralt.

Line Andersen har fortalt om sin opplevelse rundt både sjakkmøtet i 2019 og konflikthåndteringen i ettertid.

Også sportsredaktør Egil Sundvor inntok vitneboksen. Han er et av nøkkelvitnene i saken.

– Grovt forenklet

Det er NRKs advokat Anders Stenbrenden som stiller de første spørsmålene.

Sundvor må først svare på om han har noen umiddelbare tanker rundt den forklaringen Andersen har gitt.

– Jeg synes at en del av historien hennes er grovt forenklet, svarer Sundvor.

Også Sundvor må redegjøre for hvordan avdelingen han leder er organisert, og hvilke oppgaver de ulike funksjonene har ansvar for.

– Er det noen av journalistene som har krav på programlederrollen?

– Ingen har krav på det, svarer Sundvor.

VITNE: NRKs sportsredaktør Egil Sundvor gir sin versjon av saken.
VITNE: NRKs sportsredaktør Egil Sundvor gir sin versjon av saken. Foto: Erik Johansen

Alpint-VM i 2017

Sundvor sier at også under VM i alpint i 2017, var det konflikter.

– Når de kommer tilbake igjen er det flere som har meldt at det var krevende å jobbe med Line. Det som er utfordrende for oss, er at ingen vil stå frem med navn, fordi alle vet at skal man ut igjen i et mesterskap så skal man jobbe sammen med Line igjen, sier Sundvor.

Han mener at det er i kommunikasjonen med henne at det svikter.

– En tilbakemelding er at man justerer atferden overfor henne, for man orker ikke å ta den fighten som kommer, sier redaktøren.

– Så skal man ha respekt. Hun har sin standard på hva som er bra. Line er flink, men hun har ikke sannheten på hva som er bra. Dette er ikke matematatikk eller naturvitenskap, det er samarbeid.

NRKs versjon av sjakkmøtet

Tidligere onsdag forklarte også direktør for Marienlystdisivjonen, Vibeke Fürst Haugen, seg.

– Jeg var i møte med Egil (Sundvor red.anm.), når han blir oppringt og bedt om å komme til sjakkredaksjonen der det har oppstått konflikt på et møte, forteller Fürst Haugen.

Hun utdyper hva slags vurderinger som lå til grunn for å ta Andersen av lufta:

– Det var kritisk for innholdet, det måtte ikke være mer støy rundt sjakken. Vi måtte sikre et godt arbeidsmiljø slik at vi fikk gjennomført de siste sendingene, forklarer hun.

Sundvor skal ha vært redd for at programmet ikke kunne sendes.

NRKS SIDE: Advokat Anders Stenbrenden og Johanne Langaas representerer NRK. Vibeke Fürst Haugen til høyre i bildet.
NRKS SIDE: Advokat Anders Stenbrenden og Johanne Langaas representerer NRK. Vibeke Fürst Haugen til høyre i bildet. Foto: Stian Lysberg Solum

– Han var bekymret for om programmet kunne komme på lufta. Da sa han at han hadde besluttet å ta henne av. Jeg husker godt den telefonen, for det er veldig uvanlig at det blir endringer rundt programleder så tett mot sending, sier Fürst Haugen.

Dommeren ber henne så om å utdype grunnlaget for beslutningen.

– Det var at vi måtte sikre at driften av sportsavdelingen var mulig, vi måtte sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Så ville vi ha Line tilbake i jobb, og hun kunne ikke være der hvor konflikten var uløst, sier Fürst Haugen.

– Hva skulle til for å løse konflikten?

– Det som må til, er at alle som har vært involvert, også Line, er med på en prosess sånn at arbeidsmiljøet oppleves trygt igjen, svarer Fürst Haugen.

Videre understreker Fürst Haugen at kanalen har en annen oppfatning enn Andersen når det gjelder hvor konflikten ligger.

– Vi opplevde ikke at det var en konflikt mellom Line Andersen og Egil Sundvor. Vår inngang var at dette var en konflikt med sjakkredaksjonen, sier Fürst Haugen.

Tok nye pressebilder

Sundvor fortsetter sin forklaring med å komme inn på pressemeldingen rundt sjakksendingen i 2019, da det ble tatt nye programlederbilder hvor ikke Andersen var med.

Han presiserer at dette var noe som ble sendt ut av presseavdelingen, og karakteriserer det som en "glipp".

– Da fikk jeg en melding fra Line hvor hun skriver «Hva i all verden er det dere driver med, dette må dere få gjort noe med», sier Sundvor.

Han forteller videre hvordan han angivelig forsøkte å løse konflikten mellom Andersen og de mange kollegene i sjakkredaksjonen ved å kalle inn til møte, uten at det førte frem.

Sportsredaktøren besluttet så at Andersen heller ikke skulle lede julesjakken. Dette for å ivareta arbeidsmiljøet, ifølge Sundvor.

– Det var helt fryktelig å ta denne typer beslutninger. Jeg har aldri tatt denne type beslutninger før, det er bare tapere i slike saker, sier han.

Sundvor henvender seg direkte til Andersen i retten:

– Jeg er ærlig når jeg formidler til deg hvordan folk oppfatter deg. Jeg får vondt i magen når jeg må ta denne type beslutninger. Det er så krevende å ta diskusjonen, sånn har det vært for leder etter leder opp gjennom årene, hevder Sundvor.

– Det var deprimerende lesning

Etter Sundvor var det Siss Kvamme, tidligere HR-leder i NRK Sport, som inntok vitneboksen. Kvamme har tidligere hatt personalansvar for Andersen, og en sentral rolle i prosessen. Hun gikk blant annet gjennom konflikthåndteringen i saken.

Kvamme begynner med å fortelle om et møte hun deltok i, sammen med Andersen i 2016, som ga en ubehagelig bismak.

– Det var et relativt ampert møte, jeg hadde gledet meg til å treffe Line. Det jeg opplevde var at jeg ble veldig overrasket. Hun var så veldig sint, forteller hun og legger til:

– Jeg opplevde å bli straffet av Line, hun hilste ikke på meg på et år. Jeg fikk vondt i magen hver gang jeg møtte henne.

Kvamme var så med på å legge et løp for konflikthåndteringen av det mye omtalte møte i sjakkredaksjonen i 2019. Videre forteller Kvamme at hun involverte hovedverneombudet i NRK, for å få et annet syn på saken. Hun vektla også at det var et sterkt ønske om å få Andersen tilbake til sportsredaksjonen.

Hovedverneombudet gjorde så intervjuer med et knippe medarbeidere av Andersen.

– Etter en uke hadde vi en prat, han hadde snakket med fem stykker og det var mye å tenke på. Jeg fikk ingen rapport da, men han var i gang og skulle fortsette å jobbe med intervjuer, forteller hun.

Så mottok Kvamme en uttalelse fra hovedverneombudet.

– Det syns jeg var deprimerende lesing, faktisk. Jeg visste ikke at det skulle være så ille. Han kritiserte også oss som ledere på at dette burde vi gjort noe med for lenge siden. Det var ikke noe morsomt å få det skrivet fra han. Jeg var overrasket, forteller hun.

Relatert