BEKYMRET: Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.
BEKYMRET: Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Jan Egeland: – Vi trenger en våpenhvile nå. Det kan ikke vente en time lenger

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen sier man ikke kan vente en time lenger med å forhandle frem en våpenhvile på Gazastripen. En israelsk TV-kanal melder at Hamas er enig i en våpenhvile som Egypt har meklet frem.

Den israelske kringkasteren N12 melder at Egypt har foreslått en våpenhvile mellom Hamas og Israel som skal tre i kraft torsdag.

Ifølge kringkasterens palestinske kilder har Hamas gått med på forslaget om en våpenhvile fra torsdag klokka 6.

Israel har ikke svart, melder Times of Israel tirsdag kveld.

Sammenstøt mellom militante palestinere og israelske styrker i Gaza.
Sammenstøt mellom militante palestinere og israelske styrker i Gaza. Foto: Raneen Sawafta

Egypt har ledet et meklingsforsøk med mål om å oppnå våpenhvile mellom Hamas og Israel. Nabolandet har blant annet sendt et tyvetall lastebiler med humanitærhjelp og medisinsk utstyr til Gazastripen gjennom grenseovergangen Rafah.

En Hamas-representant i Qatar, Moussa Abu Marzouk, sa tidligere tirsdag til New York Times at Hamas er klar for våpenhvile.

– Trenger våpenhvile nå

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, omtaler situasjonen på Gazastripen som helt ute av kontroll.

– Det er meningsløs vold og meningsløs brutalitet. I dag er vi i Flyktninghjelpen i sorg. 11 av barna vi har hjulpet med traumebehandling på Gazas skoler etter at de hadde blitt utsatt for vold i tidligere konflikter, er døde fordi de og deres familier er utslettet av israelske bombeangrep, sier Egeland.

– Vi trenger en våpenhvile nå. Det kan ikke vente en time lenger.

Egeland var selv med da man prøvde å komme frem til en løsning for 30 år siden. Generalsekretæren sier det mye vanskeligere nå, og at dette har flere årsaker.

– En av årsakene er at det gode lederskapet vi hadde på den tiden er borte. De så mulighetene for en fredelig løsning med sikkerhet for begge folkene. I stedet har ekstremistene tatt over i Israel og på palestinsk side, sier Egeland, og fortsetter:

– Det palestinske lederskapet er svakt og splittet, og islamsk jihad og Hamas som har kontrollen på Gaza gjør sitt ytterste for å ødelegge for sitt eget folk med å sende raketter inn i Israel.

– Sikkerhetsrådet har vært maktesløse

FNs sikkerhetsråd har sittet i møter om situasjonen hele uka, men ikke klart å komme fram til noe.

– Sikkerhetsrådet har vært totalt maktesløse og irrelevante i denne konflikten, og det er ille. Hovedårsaken er at Biden-administrasjonen har skuffet veldig. De ønsker ikke å legge press på Israel – snarere tvert imot – de skjermer Israels maktbruk på Gaza. Det i en situasjon hvor sivilbefolkningen er fullstendig forsvarsløse mot de militante islamistene og Israel som bruker storslegga, sier Egeland.

Han sier Israels maktbruk ikke står i forhold til angrepene fra palestinsk side.

– Det er nå fem ganger så mange døde palestinske barn enn samtlige som er døde på israelsk side. Dette er noe som helt uforholdsmessig går ut over forsvarsløse palestinske familier.

Generalsekretæren kaller lederne på palestinsk side for avskyelige, men er heller ikke imponert over Israel.

– Hamas og det islamske jihad gjør sitt ytterste for å få politiske gevinster, og sender raketter inn i Israel, som er ren terror. Men det gir ikke Israel, et land som mener de er et demokrati, som mener de er en rettsstat, som vil være med i Eurovision, en unnskyldning for å oppføre seg som de er terroristenes likemenn. Man burde forvente mer av en stat som Israel, som for øvrig får milliarder av dollar i støtte fra USA.

Relatert