Den russiske utenriksminister Sergej Lavrov var i Kirkenes i anledning markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark. Foto: Heiko Junge/NTB
Den russiske utenriksminister Sergej Lavrov var i Kirkenes i anledning markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark. Foto: Heiko Junge/NTB

Norge og Russland i ordkrig før møte med Lavrov

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skal møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Reykjavik.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) bekrefter at hun skal ha et eget bilateralt møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på Island.

De to møtes på sidelinjen av et møte i Reykjavik onsdag for å markere 25-årsjubileet til Arktisk råd.

Bekreftelsen kommer etter at Lavrov på en pressekonferanse i Moskva mandag rettet krass kritikk mot Norge for å slippe NATO til i nord.

– Det har i lang tid vært fullstendig klart for alle at dette er vårt territorium, sa Lavrov ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi har ansvar for å sikre vår arktiske kyst, sa han.

Gjensidig bekymring

Lavrov varslet samtidig at han ville snakke åpent om saken på Island.

– Her har vi spørsmål til våre naboer, som Norge, som forsøker å rettferdiggjøre at NATO slippes til i Arktis, sa russeren.

Russland har i vår kritisert Norges forsvarsavtale med USA, som åpner for amerikansk infrastruktur ved norske baser, og for at en amerikansk atomubåt fikk legge til kai i Tromsø.

Men russerne er ikke de eneste med bekymringer.

– Dette er velkjente russiske synspunkter. Norsk sikkerhetspolitikk ligger fast, og Russland er godt kjent med konsekvensene av vårt NATO-medlemskap, sier statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet.

Ifølge ham gjentar Russland jevnlig sitt syn på NATO og alliansens aktiviteter.

– Det er ikke noe nytt i disse synspunktene. Utspillet er i tråd med kjente russiske posisjoner, sier Halvorsen.

Sjelden arena

I forbindelse med besøket på Island skal Eriksen Søreide også ha egne bilaterale møter med USAs nye utenriksminister Antony Blinken og Canadas utenriksminister Marc Garneau.

– Jeg tror vi kommer til å oppleve at det blir en veldig god arena for bilaterale møter. Det er såpass få fysiske møter nå. Men det at det er et så lite format – det er åtte ministre – gjør også at dynamikken og arbeidsmiddagen blir veldig annerledes enn i andre sammenhenger. Det er veldig positivt, sier hun.

Både Gazastripen og Afghanistan kan ventes å bli tema i samtalene.

Blinken ankom til Reykjavik allerede onsdag. Han advarer mot å la det konfliktfylte forholdet til Russland stjele agendaen i Arktisk råd.

– Arktisk råd bør fortsette å holde fokus på hvordan vi kan fremme fredelig samarbeid i regionen, sa Blinken på en pressekonferanse sammen med Islands utenriksminister Thor Thordarson onsdag.

– Det vi må unngå, er en militarisering av regionen, fortsatte han.

Venter enighet om ny erklæring

Eriksen Søreide beskriver samarbeidet i Arktisk råd som mindre konfliktfullt nå som Donald Trump er ute av Det hvite hus og Joe Biden har overtatt som president i USA.

– Det er betydelig lavere spenningsnivå enn man kanskje skulle tro. Vi opplever samarbeidet i Arktis råd som veldig godt, og det er viktig for å holde spenningen nede. Der samarbeider vi om ting vi er enige om, og så holder vi sikkerhetspolitikken utenfor. Det er en tydelig linje, sier hun.

– Det betyr ikke at det ikke er uenighet, men alle er konstruktive i Arktisk råd-sammenheng.

På forrige møte mislyktes Arktisk råd i å nå enighet om en erklæring fordi Trump-administrasjonen nektet å godta referanser til klimaendringer i dokumentet.

Men det blir neppe noe problem denne gangen, og både en erklæring og et nytt strategidokument ventes å bli vedtatt under møtet i Reykjavik.

(©NTB)