Foto: Anna Moneymaker / AFP / NTB

Det hvite hus: Biden støtter en våpenhvile i Israel

USAs president Joe Biden sier i en telefonsamtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu at han støtter en våpenhvile mellom Israel og Palestina.

I samtalen med den israelske statsministeren «uttrykte presidenten sin støtte til våpenhvile og diskuterte USAs engasjement med Egypt og andre partnere for å oppnå det», heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Statslederne snakket sammen på det som er den åttende dagen med kamphandlinger mellom Israel og Hamas på palestinske Gazastripen.

Biden uttrykker bekymring for voldsbruken, men han har så langt ikke gjort som andre verdensledere og krevd en umiddelbar våpenhvile mellom partene.

Ikke våpenhvile-krav

Det hvite hus sier presidenten gjentok sin sterke støtte til Israels rett til å forsvare seg selv mot vilkårlige rakettangrep.

Det er første gang Joe Biden tar til orde for å støtte en våpenhvile mellom Israel og Palestina, etter at konflikten igjen har nådd kokepunktet de siste ukene.

Biden-administrasjonen har uttalt til flere amerikanske medier, deriblant CNN, at selv om Biden støtter en våpenhvile vil han ikke sette dette som et krav.

BEKJENTE: Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu møttes flere ganger under perioden førstnevnte var USAs utenriksminister. Her fra et møte i Jerusalem i 2010.
BEKJENTE: Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu møttes flere ganger under perioden førstnevnte var USAs utenriksminister. Her fra et møte i Jerusalem i 2010. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB

Har blokkert FNs sikkerhetsråd

USA har flere ganger den siste uken blokkert en felles uttalelse fra FNs sikkerhetsråd om konflikten mellom Israel og Palestina. Norge har sammen med Tunisia og Kina formulert flere utkast til en felles uttalelse.

Det blir et nytt møte bak lukkede dører i FNs sikkerhetsråd om konflikten i Israel og Palestina tirsdag, varsler den norske FN-delegasjonen. Norge er ett av medlemmene i Sikkerhetsrådet og har tatt til orde for åpne møter.

Bidens til nå vage tilnærming til situasjonen mellom Israel og Palestina har fått flere demokrater i Senatet til å reagere.

Over 25 av dem kom forrige uke med en felles uttalelse der de ba om en øyeblikkelig våpenhvile.

– Jeg tror administrasjonen må presse Israel og palestinske myndigheter hardere for å få en slutt på volden, få våpenhvile og avslutte de fiendtlige handlingene, sa den demokraten Adam Schiff til CBS søndag.

Forsvarssjef advarer

USAs forsvarssjef Mark Milley advarer om at den pågående konflikten i Israel og Palestina kan destabilisere et større område i Midtøsten.

Den amerikanske forsvarssjefen, som er på vei til et Nato-møte i Brussel, oppfordrer begge parter til å de-eskalere konflikten.

– Det er store tap, og jeg tror at konfliktnivået kan destabilisere områder utenfor Gazastripen, svarte Milley på spørsmål om mulig iransk støtte til Hamas.

Verste siden 2014

Konflikten mellom Hamas og Israel, som eskalerte etter å ha blitt utløst av uro i det israelsk-annekterte Øst-Jerusalem, er den verste siden 2014.

Det er avfyrt rundt 3.350 raketter mot Israel, som har svart med kraftige luftangrep som de sier er rettet mot Hamas-ledere og militær infrastruktur.

– Etter mitt syn er de-eskalering den rette handlingen på dette tidspunktet for alle berørte parter, sier Milley.

Relatert