FAMILIEN: Her har dronningen tatt bilde av (fra venstre) Maud Angelica Behn, prinsesse Martha Louise, prinsesse Astrid, Emma Tallulah Behn, Leah Isadora Behn, kong Harald, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit
FAMILIEN: Her har dronningen tatt bilde av (fra venstre) Maud Angelica Behn, prinsesse Martha Louise, prinsesse Astrid, Emma Tallulah Behn, Leah Isadora Behn, kong Harald, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit Foto: Dronning Sonja

Se bildene dronning Sonja tok på 17. mai

Kongefamilien har hatt et hektisk program på Norges nasjonaldag. Nå deler dronning Sonja noen av sine egne bilder fra feiringen.

I regnværet, og til tross for koronapandemien, troppet kongefamilien på sedvanlig vis opp på slottsbalkongen 17. mai.

Det ble en annerledes feiring av Norges nasjonaldag, men kongefamilien hadde likevel flere planer for dagen.

Etter å ha kjørt rundt i Oslos gater, gikk kongeparet og kronprinsparet om bord i kongeskipet Norge. Der sluttet de seg til en båtparade i Oslofjorden.

Om bord på båten tok dronningen flere bilder av familien og de mange hundre båtene som hadde møtt opp.

VINKET: Kongefamilien vinket til småbåtene som deltok i båtparaden.
VINKET: Kongefamilien vinket til småbåtene som deltok i båtparaden. Foto: Dronning Sonja

Vinket fra slottsbalkongen

Kongefamilien og kronprinsfamilien kom ut på slottsbalkongen klokken 11.30 – med kongen gående ut først, med krykker. Kronprins Haakon og kong Harald hadde begge på seg svarte flosshatter.

Barnekor, skoleelever og Gardens drill- og musikktropper var samlet i regnværet da kongefamilien kom ut på balkongen. Det var tett mellom paraplyene på Slottsplassen, men langt færre enn det vanligvis ville vært.

Kun deltakere på markeringen var til stede, og publikum fikk ikke slippe inn på plassen.

BÅTPARADE: Kongeskipet deltok i en båtparade i Oslo fjorden.
BÅTPARADE: Kongeskipet deltok i en båtparade i Oslo fjorden. Foto: Dronning Sonja

Sang med folket

Leder av 17. mai-komiteen i Oslo Rauand Ismail holdt en tale mens kongefamilien oppholdt seg på slottsbalkongen.

– Det er en ære å utbringe et leve for hans majestet kong Harald og den kongelige familien. Hipp, hipp, hipp, hurra, sa han.

Deretter var det duket for musikk fra Hans Majestet Kongens 3. Gardekompani. Også Oslos ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen var samlet utenfor slottet.

De fikk høre Helene Kristina Blystad og Idun Sofie Torsdottir lese opp dikt, før Vilde Dahl Neraal sang «Before We Meet Again».

Arrangementet ble avsluttet klokken 12 da kongefamilien, de oppmøtte og befolkningen sang nasjonalsangen.

Kjøretur i Oslo

Like etter satte kongefamilien seg i bilen for å kjøre rundt i Oslos gater. På grunn av regnværet droppet de å kjøre i åpne biler.

Kong Harald og dronning Sonja kjørte blant annet forbi Sagenehjemmet i Oslo.

I 13.30-tiden gikk kongeparet og kronprinsparet om bord i kongeskipet Norge for å slutte seg til en båtparade i Oslofjorden med hundrevis av småbåter.

KONGESKIPET: En dame i bunad vinker til Kongeskipet under 17. mai feiringen i Oslo.
KONGESKIPET: En dame i bunad vinker til Kongeskipet under 17. mai feiringen i Oslo. Foto: Annika Byrde

Prinsesse Märtha Louise var også med på Kongeskipet sammen med sine tre døtre, Leah Isadora Behn, Maud Angelica Behn og Emma Tallulah Behn. Det var også kongens søster Prinsesse Astrid.

Se alle bildene dronning Sonja tok under her.

HUNDREVIS: Hundrevis av båter møtte opp på båtparaden.
HUNDREVIS: Hundrevis av båter møtte opp på båtparaden. Foto: Dronning Sonja

Etter båtparaden reiser kongeskipet videre mot Tønsberg.

Med Askers ordfører

For kronprinsfamilien startet derimot dagen som vanlig hjemme på Skaugum. Like etter klokken 9.30 kom de gående ut til de fremmøtte, som startet med å synge «Gud signe vårt dyre fedreland». Der var det utelukkende smil å se hos kronprinsfamilien, til tross for regnværet.

Deretter var det duket for en tale fra Askers ordfører Lene Conradi (H), der Conradi pratet om det vanskelige siste året og hvor takknemlig hun var for at kongefamilien har stilt opp.

SKAUGUM: Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus under 17. mai feiring på Skaugum i Asker.
SKAUGUM: Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus under 17. mai feiring på Skaugum i Asker. Foto: Lise Åserud / Pool

Kronprinsfamilien ble stående med de to hundene Milly Kakao og Muffins Kråkebolle. Etter at det offisielle opplegget var over, gikk kronprinsfamilien bort til de fremmøtte.

Like før klokken 10 reiste de av gårde fra Skaugum. Før de kjørte inn til hovedstaden, var de innom Gullhella bo- og omsorgssenter og Korpåsen boligsameie.

Relatert