Ingen enighet i Sikkerhetsrådet om Gazastripen

Norge, Kina og Tunisia klarte heller ikke søndag å overbevise FNs mektigste organ til å enes om en resolusjon om krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) krevde i det åpne møtet i Sikkerhetsrådet en umiddelbar de-eskalering i konflikten mellom Israel og Hamas, men rådet ble heller ikke søndag enige om en resolusjon. Foto: Jil Yngland / NTB
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) krevde i det åpne møtet i Sikkerhetsrådet en umiddelbar de-eskalering i konflikten mellom Israel og Hamas, men rådet ble heller ikke søndag enige om en resolusjon. Foto: Jil Yngland / NTB

De tre medlemslandene i Sikkerhetsrådet forsøkte uten hell i lukkede møter mandag og onsdag å få til en samlet uttalelse fra rådet om en umiddelbar de-eskalering av konflikten, men de mangler USAs støtte.

USA mener ifølge diplomater at en slik uttalelse vil forstyrre den diplomatiske innsatsen som gjøres for å få slutt på kamphandlingene. Og også søndagens åpne møte endte uten enighet.

FN-ambassadørene fra Norge, Kina og Tunisia sendte etter møtet ut en felles uttalelse der de krever en umiddelbar slutt på voldshandlingene, provokasjonen, ødeleggelsene og utkastelsesplanene.

Norge krever de-eskalering

I sitt innlegg i det åpne møtet søndag krevde også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) umiddelbar de-eskalering.

– Norge er dypt bekymret for utviklingen, inkludert risikoen for ytterligere opptrapping, sa Søreide.

Hun fordømte Hamas' rakettangrep på sivilbefolkningen i Israel og ba samtidig Israel være tilbakeholden i sin respons for å beskytte sivile i tråd med folkeretten.

Søreide gjorde det klart at opptrappingen i Gaza ikke skjer i et vakuum og viste til at tvangsutkastelsen av palestinere fra sine hjem i nabolagene Sheikh Jarrah og Silwan i Øst-Jerusalem fyrer opp under situasjonen og bidrar til opptrappingen.

USA legger ikke press på Israel

President Joe Biden har så langt ikke lagt press på Israel for å få til en våpenhvile, selv om flere demokrater har oppfordret Bidens regjering til å engasjere seg mer i konflikten

FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield sa på møtet i Sikkerhetsrådet at USA «arbeider utrettelig gjennom diplomatiske kanaler» for å stoppe kamphandlingene.

Men mens kampene i Israel og på Gazastripen har eskalert den siste uken og er de kraftigste siden 2014, og det internasjonale kravet om en de-eskalering vokser, viser Biden-administrasjonen ingen umiddelbare tegn på å engasjere seg ytterligere.

Nye angrep

Andre lands krav om at Israel og Hamas legger ned våpnene, har heller ikke hatt effekt. Natt til mandag angrep ble Gazastripen nok en gang rystet av luftangrep. De var kraftigere, rammet et større område og varte lengre enn angrepene dagen i forveien.

Søndagens angrep var de kraftigste og dødeligste så langt, og minst 42 mennesker ble drept, ifølge palestinske helsemyndigheter. Flyangrepene rammet en viktig sentrumsgate med boligblokker og butikker i Gaza by og varte i over fem minutter. Flere bygninger ble jevnet med jorden.

Det kom ingen umiddelbare meldinger om skadde og drepte i nattens angrep, og det var tidlig mandag morgen lite informasjon om ødeleggelsene.

(©NTB)