Israel har utført nye, kraftige angrep mot Gazastripen.
Israel har utført nye, kraftige angrep mot Gazastripen. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/NTB

Kraftige luftangrep på Gazastripen

Israel har gjennomført svært kraftige luftangrep mot mål på Gazastripen. Hjemmene til Hamas-ledere og underjordiske tunneler skal ha blitt rammet.

Eksplosjoner rystet Gazastripen i ti minutter natt til mandag. Så langt er det uklart om noen ble drept eller såret.

Hjemmene til ni Hamas-ledere ble ødelagt, ifølge den israelske hæren. Det ble angivelig også 15 kilometer med underjordiske ganger som brukes av Hamas og andre væpnede grupper.

Angrepene beskrives som enda mer intense enn de som rammet Gazastripen dagen før. Da ble minst 42 mennesker drept, ifølge palestinske helsemyndigheter. En viktig sentrumsgate med boligblokker ble truffet, og flere bygninger ble jevnet med jorden.

Strømforsyning rammet

Lokale medier melder at en hovedvei vest i Gaza by var blant målene som ble bombet natt til 17. mai. Flere hundre bygninger fikk skader, ifølge lokale palestinske myndigheter.

En kraftledning ble også ødelagt i angrepene, noe som førte til strømbrudd i store områder.

Kamphandlingene den siste uken er de verste siden 2014.
Kamphandlingene den siste uken er de verste siden 2014. Foto: Khalil Hamra/AP/NTB

– Det har aldri før vært angrep av dette omfanget, sier Mad Abed Rabbo (39), som bor i den vestlige delen av byen.

– Det føltes som om jeg var i ferd med å dø, legger han til.

Et treetasjes boligbygg fikk store skader i nattens angrep. Innbyggerne forteller at de ble advart 10 minutter før og klarte å komme seg ut i tide.

Israelske soldater søker dekning når alarmen går.
Israelske soldater søker dekning når alarmen går. Foto: Heidi Levine/AP/NTB

– Fortsetter med full styrke

Kamphandlingene den siste uken er de verste siden krigen mellom Hamas og Israel i 2014.

I en TV-sendt tale søndag sa statsminister Benjamin Netanyahu at Israels angrep vil fortsette med «full styrke» og at det vil ta sin tid.

Israel vil avkreve Hamas en høy pris, sa Netanyahu, flankert av sin forsvarsminister og politiske rival Benny Gantz.

Samtidig fortsatte Hamas sine rakettangrep fra boligområder på Gazastripen mot området på israelsk side. En av rakettene traff en synagoge i byen Ashkelon like før feiringen av den jødiske helligdagen Shavuot søndag kveld.

Israelere tar bilder inne i en synagoge i byen Ashkelon som ble rammet av en rakett fra Gazastripen.
Israelere tar bilder inne i en synagoge i byen Ashkelon som ble rammet av en rakett fra Gazastripen. Foto: Tsafrir Abayov/AP/NTB

På Gazastripen melder FN at 42.000 mennesker har forlatt hjemmene sine i frykt for nye angrep. De har søkt tilflukt på skoler som drives av UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.

Dødstallene stiger

Det siste døgnet har dødstallene på Gazastripen steget kraftig. Minst 197 mennesker er blitt drept, ifølge helsemyndighetene i det palestinske området, som kontrolleres av Hamas.

Blant de døde skal det være 58 barn og flere leger. Minst 20 medlemmer av Hamas og den væpnede gruppen Islamsk hellig krig er også drept. I tillegg skal over 1.200 mennesker være såret.

På israelsk side er ti drept, blant dem et fem år gammelt barn og en soldat. Over 282 er såret.

I FNs sikkerhetsråd har Norge sammen med Tunisia og Kina forsøkt å oppnå enighet om en felles uttalelse om konflikten mellom Israel og Hamas.

Men USA har så langt avvist forslagene, og et nytt møte søndag endte uten resultater.

Nevner ikke Hamas

Resolusjonsforslaget som Norge, Tunisia og Kina har forsøkt å få vedtatt i FNs sikkerhetsråd, nevner ikke rakettene fra Hamas, skriver The Times of Israel.

Avisen spekulerer på om dette kan være en av grunnene til at USA har blokkert teksten.

I tekstutdragene som avisen publiserte mandag, er heller ikke de israelske angrepene mot Gazastripen nevnt eksplisitt.

Det er andre gang de tre landene fremmer et tekstforslag der det uttrykkes alvorlig bekymring for blant annet sivile tap i forbindelse med den siste opptrappingen mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

I forslaget som ble lagt fram søndag, blir alle parter bedt om å handle i tråd med internasjonal humanitær lov, deriblant å sørge for beskyttelse av sivile og spesielt barn. Det står også at det trengs humanitær hjelp til den palestinske befolkningen på Gazastripen umiddelbart, ifølge The Times of Israel.

Sørgende palestinere ba søndag for 17 mennesker som ble drept i israelske angrep på Gazastripen natten før.
Sørgende palestinere ba søndag for 17 mennesker som ble drept i israelske angrep på Gazastripen natten før. Foto: Sanad Latifa/AP/NTB

Blinken: Ikke sett bevis for at Hamas var i mediebygg

USA har bedt Israel om bevis for at Hamas opererte i mediebygget som ble bombet på Gazastripen, sier utenriksminister Antony Blinken under et besøk i Danmark.

Under en pressekonferanse i København mandag sa Blinken at USA ba om å få se bevis kort etter angrepet.

– Jeg har ikke sett at noen slik informasjon er blitt overlevert, la han til.

Tidligere har Israels statsminister Benjamin Netanyahu sagt at Israel har formidlet slik informasjon til USA via etterretningskanaler.

Det amerikanske nyhetsbyrået AP og TV-kanalen Al Jazeera var blant dem som hadde kontorer i mediebygget som ble rammet i et angrep lørdag. Journalistene fikk en time på å komme seg ut før israelske kampfly angrep bygget og det raste sammen.

Blinken hadde møter med den danske regjeringen mandag, før han reiser videre til Island for å delta på et møte i Arktisk råd.

(©NTB)

Relatert