KUN FOR AUSTRALIERE: Det blir neppe mulig for turister å reise til populære Bondi Beach i Sydney med det første. Kortvarige nedstengninger har gjort det mulig å holde strendene åpne for byens innbyggere i lange perioder, som her i oktober i fjor.
KUN FOR AUSTRALIERE: Det blir neppe mulig for turister å reise til populære Bondi Beach i Sydney med det første. Kortvarige nedstengninger har gjort det mulig å holde strendene åpne for byens innbyggere i lange perioder, som her i oktober i fjor. Foto: David Gray / AFP / NTB

Vil holde grensene stengt i et år til

Australske myndigheter står fast ved prognosene om at landets grenser ikke kan åpnes for turister før sommeren 2022. Det skaper reaksjoner.

– Stengte grenser er, som andre tiltak, en midlertidig løsning. Det er ikke bærekraftig, og det vil avskjære oss fra omverdenen, sier parlamentsmedlem Tim Wilson til avisen Sunday Age.

Wilson er en av flere internt i statsminister Scott Morrisons parti som har tatt til motmæle mot regjeringens grensepolitikk den siste uken.

Før pandemien ankom rundt en million korttidsbesøkende Australia hver måned. Nå er tallet på rundt 7000 tilreisende i måneden.

Svært få smittede

Siden 20. mars har et strengt innreiseforbud vært gjeldende i hele landet.

De få som får tillatelse til å slippe inn, primært australiere som reiser hjem, må sitte 14 dager i hotellkarantene.

En nylig opprettet reiseboble med New Zealand er dessuten satt på pause.

HOLDER STENGT: Statsminister Scott Morrison har lykkes med å holde smitten lav.
HOLDER STENGT: Statsminister Scott Morrison har lykkes med å holde smitten lav. Foto: Lukas Coch / AAP / NTB

De strenge innreisereglene, kombinert med et velfungerende helsevesen og hyppige nedstengninger av hele byer ved påvist smitte, har vært effektivt for Australia.

Blant de 26 millioner innbyggerne er kun 29.700 personer smittet og 910 døde, ifølge Reuters.

Mange vil hjem

Denne uken kunngjorde landets regjering at alle australiere vil være fullvaksinert innen utløpet av året.

Likevel står statsminister Morrison altså fast ved at grensene i utgangspunktet ikke skal åpnes før sommeren 2022.

Flere medier konfronterte ham blant annet med at 9000 australiere har søkt om å få reise hjem fra India, der koronaviruset daglig smitter over 300.000 mennesker.

– Jeg har sett forslag fra folk som virker å tro at vi kan sette personer som har testet positivt på et fly og hente dem hjem til Australia. Det gir ingen mening, svarte Morrison, ifølge Reuters.

Regjeringen har samtidig understreket at det kan bli aktuelt å åpne grensene tidligere dersom landets helsemyndigheter mener det er trygt.

– Vi åpner de internasjonale grensene når det er trygt å gjøre det. Det betyr at vi baserer avgjørelsen på medisinsk kunnskap, sier Australias finansminister Josh Frydenberg til National Press Club.

Relatert