Israelske styrker i sammenstøt med palestinske demonstranter i Betlehem.
Israelske styrker i sammenstøt med palestinske demonstranter i Betlehem. Foto: MUSSA ISSA QAWASMA/Reuters/NTB

Hevder Israel ikke vil forhandle om våpenhvile

Rakettangrepene mot Israel er i realiteten terrorangrep, mener regjeringen i Tyskland.

Regjeringen i Israel ønsker foreløpig ikke å forhandle om en våpenhvile med de væpnede grupperingene på Gazastripen, ifølge en egyptisk kilde.

De siste dagene har egyptiske meglere besøkt både Gazastripen og Tel Aviv i et forsøk på å få i stand forhandlinger.

En palestinsk gutt flykter fra israelske angrep med broren og eiendelene på en kjerre.
En palestinsk gutt flykter fra israelske angrep med broren og eiendelene på en kjerre. Foto: Mohammed Salem/Reuters/NTB

Forsøkene har så langt ikke stanset konflikten mellom Israel og Hamas og andre væpnede grupper i Gaza. En ikke navngitt egyptisk kilde sier Israel foreløpig ikke ønsker å forhandle om en våpenhvile, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Angivelig ønsker den israelske regjeringen først å ødelegge den militære kapasiteten til Hamas og andre væpnede grupper samt å rette angrep mot flere Hamas-ledere.

Opplysningene om Israels militære målsettinger er ikke bekreftet av andre kilder.

Tyskland: Hamas' rakettangrep er terror

Rakettangrepene mot Israel er i realiteten terrorangrep, mener regjeringen i Tyskland.

Islamist-bevegelsen Hamas og andre væpnede grupper på Gazastripen har de siste dagene sendt over 1.800 raketter mot Israel.

Mange har blitt skutt ned eller landet på steder der de ikke gjør skade. Men når noe blir truffet, er det ofte sivile som rammes.

– Dette er terrorangrep som bare har ett mål: Å drepe tilfeldige mennesker og spre frykt, sa den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seibert fredag.

Han understreket at Israel har rett til å forsvare seg mot angrepene. Videre sa Seibert at Tyskland ikke vil tillate antisemittiske demonstrasjoner eller vanhelligelse av jødiske symboler.

Dødstallene stiger

Israel fortsetter å angripe mål på Gazastripen med fly, artilleri og stridsvogner. Samtidig sender væpnede palestinske grupper stadig nye raketter mot Israel.

Ingenting tydet på at angrepene var i ferd med å avta natt til fredag – snarere tvert imot.

Nattehimmelen over Gaza ble farget oransje av store ildkuler når Israels prosjektiler rammet. Samtidig føk de palestinske rakettene gjennom luften i motsatt retning.

Rakettangrepene fortsetter.
Rakettangrepene fortsetter. Foto: Amir Cohen/Reuters/NTB

Antallet drepte på palestinsk side fortsetter å stige. Etter flere dager med kamper har 119 mistet livet på Gazastripen, ifølge det Hamas-kontrollerte helsedepartementet i det palestinske området.

En far og hans tre døtre skal ha blitt drept natt til fredag. På israelsk side ligger antallet døde fortsatt på sju.

Angrep tunneler

Mens israelske kampfly i flere dager har angrepet Gaza, tok Israel torsdag kveld i bruk stridsvogner og artilleri i tillegg.

Israelske stridsvogner ved Gaza fredag.
Israelske stridsvogner ved Gaza fredag. Foto: Tsafrir Abayov/AP/NTB

Fra områder nær grensa skjøt de granater inn på Gazastripen. Israel sier målene er knyttet til Hamas, men mange av dem ligger i tett befolkede områder.

Blant målene er tunneler som væpnede grupperinger har bygget under Gaza by.

Like etter midnatt opplyste Israel dessuten at bakkestyrker var sendt inn på Gazastripen. Men noen timer sener ble denne meldingen trukket tilbake av den israelske hæren.

Bakkestyrker er uansett oppmarsjert ved grensen, og den israelske hæren har sagt at de er klare for mulige operasjoner inne på Gazastripen.

En talsmann for Hamas sier de ikke er redde for noen bakkeoperasjon. Det vil øke mulighetene for å «øke fangsten» av israelske soldater, hevder den militære talsmannen Abu Obeida.

Uro i Israel

Hamas og andre væpnede palestinske grupper begynte rakettangrep mot Israel tidligere denne uken. I forkant av dette hadde det vært en periode med uro og sammenstøt i okkuperte Øst-Jerusalem.

En bil brenner etter at en rakett fra Gaza traff den.
En bil brenner etter at en rakett fra Gaza traff den. Foto: NIR ELIAS/Reuters/NTB

Situasjonen har også utløst sammenstøt en rekke andre steder i Israel mellom jødiske grupperinger og palestinere med israelsk statsborgerskap. Den sistnevnte gruppen kalles også israelske arabere, og de utgjør 20 prosent av Israels befolkning.

Natt til fredag var det igjen sammenstøtt mellom grupper av jøder og arabere i byen Lod, og 43 personer ble pågrepet, ifølge politiet.

Store ekstra sikkerhetsstyrker er satt inn for å stanse volden mellom ulike grupper av israelere, som skal være de verste på flere tiår.

Natt til fredag bekreftet norske myndigheter at FNs sikkerhetsråd skal holde et nytt møte om konflikten mellom Israel og Hamas søndag.

Tidligere denne uken har USA stanset forslag til FN-uttalelser som blant andre Norge har stilt seg bak. USAs president Joe Biden har bedt om slutt på kampene, men han mener ikke at Israel har overreagert med angrepene mot mål i Gaza. (©NTB)

Relatert