Kontroll på gassflaskene etter brannen i Vegårshei

26 personer ble evakuert etter at det natt til fredag brant i et lagerbygg som inneholdt eksplosive gasser. Fredag ettermiddag er situasjonen avklart.

110-sentralen i Agder meldte om brannen klokken 00.33 natt til fredag. Lagerbygningen som brant ligger i Vegårdshei like nord for Tvedestrand, og inneholdet en rekke eksplosive gasser.

– Bygget var overtent da vi kom. Det er fullt av gass, blant annet acetylen, oksygen og propan, sa innsatsleder Rune Vårdal Paulsen i brannvesenet til TV 2 klokken 01.20.

26 evakuert

I alt 26 personer fordelt på seks boliger ble evakuert. I tillegg var det opprettet en sikkerhetssone på 300 meter.

– Vi kan ikke sende inn folk selv, det er for farlig. Vi må bare vente og se om det går i lufta, sa Vårdal Paulsen i natt.

Det var særlig acetylengassen som gjorde at brannvesenet så seg nødt til å evakuere og sperre av området.

– Acetylingassen har ligget inne i varmen lenge, og da kommer det til å eksplodere, vi vet bare ikke når. Dette handler først og fremst om å holde avstand.

Inn med skarpskyttere

Ved 10-tiden fredag sier Vårdal Paulsen at området er kjølt kraftig ned.

– Vi skal derfor få på plass en kran, og få flyttet vekk litt takrester og sånt som har rast ned. Dersom vi klarer å identifisere gasstankene med acetynlingass, vil skarpskyttere fra politiet hjelpe oss med å skyte disse, slik at vi får en kontrollert eksplosjon, sier han.

Like før klokken 11 melder brannvesenet at skarpskyttere fra politiet straks er på plass. Klokken 12 melder politiet at situasjonen fremdeles er uavklart.

Eventuell videre evakuering av området vil bli avklart etter at det er forsøkt å skyte gasstankene.

Sørlandsbanen åpnet igjen

Som følge av eksplosjonsfaren var også Sørlandsbanen stengt for drift fredag formiddag. Den går rett forbi det aktuelle området.

Litt over klokken 12 ble det besluttet å åpne Sørlandsbanen igjen, men veien forbi holdes fremdeles stengt.

Brannvesenet har ved hjelp av dronebilder lokalisert hvor gasstankene befinner seg.

Lette videre

Like før klokken 15 var situasjonen fortsatt ikke avklart. Etter beskjed fra brannvesenet ble det fortsatt lett etter flere intakte gassflasker som kunne utgjøre eksplosjonsfare.

– Veien er derfor fremdeles sperret og evakuering opprettholdt. Om det oppdages intakte flasker vil det bli gjort en ny vurdering, sa operasjonsleder i Agder politidistrikt, Knut Odde.

Politiet har så langt ingen formening om hva som kan være årsaken til brannen eller om den kan være påsatt, men det er startet etterforskning.

Avklart

I 15-tiden fikk de evakuerte beboerne returnere til husene sine, og situasjonen betegnes som avklart. Det melder NTB.

– Vi har funnet den siste flasken, det var den acetylen-flasken vi var mest bekymret for. Den er bare et flatt stykke jern, opplyser brannsjef Petter Vinje Svendsen til Tvedestrandsposten.

Relatert