UTBRUDD: Det ble svært amper stemning mellom republikaneren Marjorie Taylor Greene og demokraten Alexandria Ocasio-Cortez i Kongressen onsdag.
UTBRUDD: Det ble svært amper stemning mellom republikaneren Marjorie Taylor Greene og demokraten Alexandria Ocasio-Cortez i Kongressen onsdag. Foto: AFP/AP Photo (Montasje)

Åpenlys krangel mellom Taylor Greene og «AOC» i Kongressen

Den republikanske kongresskvinnen Marjorie Taylor Greene gikk aggressivt til verks da hun konfronterte demokraten Alexandria Ocasio-Cortez i Kongressen.

Opptrinnet fant sted onsdag, men ble først rapportert av Washington Post torsdag. To av avisas journalister var vitne til opptrinnet, hvor demokraten Alexandria Ocasio-Cortez forlot Kongressen etter en høring.

Hakk i hæl fulgte republikaneren Marjorie Taylor Greene, som to ganger ropte «Hei Alexandria» i et forsøk på å påkalle demokratens oppmerksomhet. Da det ikke fungerte, satt Taylor Greene opp farten og begynte å rope etter Ocasio-Cortez.

Marjorie Taylor Greene hastet etter sin demokratiske kollega i Kongressen.
Marjorie Taylor Greene hastet etter sin demokratiske kollega i Kongressen. Foto: Kevin Dietsch/AFP

Republikaneren spurte blant annet om hvorfor demokraten støtter antifa, en gruppe ytterliggående demonstranter på venstresiden. Hun lurte også på hvorfor «AOC» støtter Black Lives Matter, og stemplet både BLM og antifa som «terroristgrupper».

– Du bryr deg ikke om det amerikanske folk. Hvorfor støtter du terrorister og antifa? ropte Taylor Greene etter sin demokratiske kollega.

Krever handling

Ocasio-Cortez valgte å ikke svare på spørsmålene, men snudde seg og gestikulerte «oppgitt» med hendene.

Demokraten gir uttrykk for at hun følte seg truet av hendelsen.

– Greene forsøkte å starte en diskusjon med Ocasio-Cortez, og da Ocasio-Cortez forsøkte å trekke seg unna, begynte Greene å skrike og kalle Ocasio-Cortez for en terroristsympatisør, sier en talsperson for demokraten i en uttalelse.

Alexandria Ocasio-Cortez ignorerte Taylor Greene, men tok seg tid til å svare reportere torsdag.
Alexandria Ocasio-Cortez ignorerte Taylor Greene, men tok seg tid til å svare reportere torsdag. Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

– Vi håper ledelsen og de sikkerhetsansvarlige vil ta grep for å gjøre Kongressen til et trygt og dannet sted for alle folkevalgte og ansatte, heter det videre.

Stemples som pingle

Før Greene forlot Kongressen, tok hun seg tid til å diskutere saken med journalistene på stedet. Republikaneren forklarte at hun ønsket å stille demokratene til ansvar for sine lovforslag.

– Hun er en kylling, hun vil ikke ha en debatt om the Green New Deal, sa Taylor Greene.

Demokraten Jimmy Gomez mener Taylor Greene bør utvises fra Kongressen etter utbruddet.
Demokraten Jimmy Gomez mener Taylor Greene bør utvises fra Kongressen etter utbruddet. Foto: Win McNamee/AFP

The Green New Deal er et lovforslag fremmet blant annet av Oscasio-Cortez, som ønsker å innføre en rekke nye klimatiltak i USA.

– Disse representantene er feiginger. De er nødt til forsvare lovforslagene sine overfor folket. Det er patetisk, la Taylor Greene til.

– Verbalt overfall

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har lite til overs for Taylor Greenes utblåsning. Hun omtaler opptrinnet som «verbalt overfall» og «mobbing».

– Når man snakker om å ære Representantenes hus, er dette så langt unna det er mulig å komme, sier Pelosi på en pressekonferanse torsdag.

Nancy Pelosi mener etikkomiteen bør granske hendelsen.
Nancy Pelosi mener etikkomiteen bør granske hendelsen. Foto: Win McNamee/AFP

Pelosi bekrefter at hendelsen ble rapportert til hennes kontor, og mener Husets etikkomite bør se nærmere på saken.

– Dette er nedverdigende for en person som tjener i Kongressen. Det skaper traume og frykt blant medlemmene, legger Pelosi til.

Nekter å gi seg

Kritikken preller av på Taylor Greene, som ikke har noen planer om å begrave stridsøksen med det første. I en rekke Twitter-meldinger går hun knallhardt ut mot Ocasio-Cortez, som hun blant annet omtaler som «en svindler og en hykler». Republikaneren gjentar også anklagene om at demokraten er for feig og dum til å møte henne i debatt.

– Hvis du vil være en rollemodell for unge kvinner, må du slutte å oppføre deg som en USA-hatende, kommunistisk terroristsympatisør, som vil drepe mennesker og ødelegge friheten vår, lyder det fra den frittalende kongresskvinnen.

Før Ocasio-Cortez entret politikken jobbet hun som bartender i New York. Hun sier Taylor Greene gir henne assosiasjoner til barlivet.

– Dette er den typen mennesker jeg pleide å kaste ut av barer hele tiden, forteller demokraten.

Kontroversiell figur

Dette er langt fra første gang Marjorie Taylor Greenes uttalelser har skapt overskrifter i USA. Republikaneren har uttrykt støtte for en rekke konspirasjonsteorier, deriblant QAnon.

Hun har også hevdet at afroamerikanere «er demokratenes slaver», at de muslimske kongresskvinnene Ilhan Omar og Rashida Tlaib illustrerer «en islamistisk invasjon av våre regjeringsbygg», i tillegg til å så tvil om hvorvidt terrorangrepene 11. september fant sted.

De mange kontroversene førte til at demokratene stemte for å frata henne alle komiteverv i Kongressen tidligere i år.

Relatert