Kraftige angrep mot Gazastripen – motstridende meldinger om bakkestyrker

Israels luftangrep mot Gazastripen øker i styrke natt til fredag. Samtidig kommer det motstridende meldinger om bakkestyrker på stedet.

En rekke kraftige luft- og artilleriangrep har truffet Gazastripen natt til fredag. Ifølge nyhetsbyrået Associated Press virker nattens angrep å være de kraftigste siden konflikten startet for fire dager siden.

Eksplosjoner lyser opp himmelen over Gaza by, med hittil ubekreftede meldinger om flere skadde og drepte som følge av angrepene. AP skriver at eksplosjonene var så kraftige at de vekket sovende innbyggere flere kilometer unna.

En eksplosjon lyser opp himmelen etter et israelsk lufangrep mot byen Beit Lahia nord langs Gazastripen.
En eksplosjon lyser opp himmelen etter et israelsk lufangrep mot byen Beit Lahia nord langs Gazastripen. Foto: Mohammed Abed/AFP

Samtidig som Israel trapper opp offensiven mot Gaza, fortsetter gatevolden mellom arabiske og jødiske borgere i flere byer. Særlig i byen Lod har man sett en rekke voldelige sammenstøt, i det som beskrives som den verste voldsbølgen mellom jøder og arabere på lang tid.

– Jeg sa vi ville få Hamas til å betale en svært dyr pris. Det gjør vi, og vi vil fortsette å gjøre det med full styrke, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Angrepene vil bli verre

Israels forsvarsminister Benny Gantz kom torsdag kveld med en ny advarsel til innbyggerne på Gazastripen.

– Hvis angrepene fra Hamas ikke stopper, vil angrepene i 2021 bli verre enn de vi så i 2014. Dersom Israels innbyggere må sove i tilfluktsrom, må Gaza brenne, sier han.

Han beklager at Hamas opererer fra sivile områder, men er tydelig på at angrep mot Israel vil besvares.

– Hamas ofrer innbyggerne for sine egne interesser. De hevder bakgrunnen er uroen ved al-Aqsa-moskeen, men de handler ut fra en politisk motivasjon og maktkamper, sier han.

Forvirring om bakkestyrker

Like før klokken 23.30 torsdag kveld opplyste det israelske Forsvaret (IDF) at både luft- og bakkemannskaper angriper mål ved Gazastripen.

Opptrappingen ble bekreftet av John Conricus, talsperson for IDF. Han spesifiserte ikke hvor mange styrker som var involvert i operasjonen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Israelske styrker avfyrer stridsvogner mot Gazastripen.
Israelske styrker avfyrer stridsvogner mot Gazastripen. Foto: Menahem Kahana/AFP

Drøyt to timer senere kommer IDF med en kontrabeskjed, og melder at bakkemannskapene ikke har entret Gazastripen. Forsvaret sier det skytes med artilleri mot Gaza, men at dette skjer på Israels side av grensen. De sier meldingen om bakkemannskaper i Gaza skyldes en «intern kommunikasjonssvikt».

Omfattende aksjon

Kort tid før midnatt norsk tid skrev Times of Israel at IDF har satt i gang et større bombeangrep på den nordlige delen av Gazastripen, med fly, helikoptre og droner, samt stridsvogner og artilleriskyts.

Det dreier seg imidlertid ikke om en bakkeinvasjon ennå, men ser ut til å være den mest omfattende aksjonen Israel har satt i gang på Gazastripen til nå etter at rakettangrepene mot Israel startet mandag.

Hamas fortsatte å avfyre raketter mot Israel natt til freadg.
Hamas fortsatte å avfyre raketter mot Israel natt til freadg. Foto: Khalil Hamra/AP Photo

Torsdag sendte IDF tusenvis av tropper til grensen mot Gaza. Samtidig ble 9000 mann fra den militære reservestyrken kalt inn.

– Vi er forberedt, og fortsetter å forberede oss på ulike scenarioer, sa talsperson for det israelske forsvret Jonathan Conricus til AFP tidligere på torsdag. Han omtalte en bakkeinvasjon som «et scenario».

Bølge av angrep

Rundt 00.30 skriver Al Jazeera at det har vært en kraftig bølge av israelske angrep fra både luftstyrker og artilleri nord langs Gazastripen.

– Vi hørte mange eksplosjoner, forteller korrespondent Safwat al-Kahlout.

Kort tid etter angrepene ble flere ambulanser tilkalt området, hvor det var meldinger om flere skadde. Ambulansene skal ha hatt problemer med å komme frem, ettersom angrepene førte til store trafikale utfordringer på stedet.

Norge bekrefter møte

Kort tid etter at IDF annonserte angrepet, kunngjør Norges FN-delegasjon at et nytt møte i Sikkerhetsrådet vil finne sted klokken 16 norsk tid søndag.

Den norske delegasjonen har sammen med Tunisia og Kina forespurt møtet, og forteller at det var bred støtte for forslaget. Dette er det tredje møtet om den pågående konflikten på under en uke. Representanter for både Israel og Palestina vil være til stede.

Samtidig har en egyptisk delegasjon ankommet Tel Aviv i et forsøk på å forhandle frem en våpenavtale med israelske myndigheter.

Dødstallet stiger

Tidligere torsdag kveld kom nyheten om at israelske stridsvogner angrep flere mål på Gazastripen. Dette er en ytterligere opptrapping av konflikten etter at israelske kampfly og droner de siste dagene har angrepet over 1000 mål i den palestinske enklaven.

Dødstallet etter de israelske luftangrepene passerte torsdag over 100, opplyser palestinske myndigheter. Minst syv israelere har mistet livet i kampene.

Relatert