INSENTIV: Innbyggerne i Ohio kan nå vinne en million dollar på å bli vaksinert.
INSENTIV: Innbyggerne i Ohio kan nå vinne en million dollar på å bli vaksinert. Foto: Phil Long/AP Photo

Gir bort en million dollar i vaksinelotteri

Synkende vaksinevilje har fått guvernøren i Ohio til å tenke kreativt.

USA har en rekke gunstige ordninger som skal oppfordre amerikanere til å vaksinere seg. Gratis donuts og cannabis har slått godt an, men det blir småtteri sammenliknet med hva Ohios guvernør Mike DeWine kan tilby.

Onsdag kunngjorde han at delstaten innfører et vaksinelotteri, hvor fem heldige innbyggere hver uke vil vinne 1 million dollar hver. Alt de trenger å gjøre, er å vaksinere seg.

Bruker krisemidler

Ordningen har allerede vakt oppsikt, særlig fordi den vil finansieres av den føderale krisepakken mot koronaviruset. Lotteriet starter 26. mai, og vil ifølge New York Times arrangeres av delstatens spillselskap Ohio Lottery.

– Jeg vet at noen kanskje sier "DeWine, du er gal! Denne million-idéen er bortkastede penger", skriver den republikanske guvernøren på Twitter.

– Men det som virkelig er bortkastet under denne pandemien, nå som vaksinen er tilgjengelig for alle som vil ha den, er et menneskeliv tapt til covid-19, fortsetter DeWine.

Kan være lovstridig

Reaksjonene på insentivordningen er så langt blandet. Noen påpeker at sjansen til å vinne en million dollar er bedre enn andre tilbudene i andre delstater, som gratis øl og gavekort. Andre mener at midlene kunne blitt brukt på en måte som gagner større deler av samfunnet, og er også skeptiske til hvorvidt lotteriet er i tråd med føderale lover og regler.

– Å bruke millioner av dollar fra kriseordningen på et lotteri er en grov misbruk av penger som kunne blitt brukt til å håndtere denne krisen, sier Emilia Sykes, Ohios ledende demokrat.

Guvernør DeWine har så langt ikke avklart om de føderale myndighetene har godkjent lotteriet. Verken Det hvite hus eller USAs finansdepartement ønsker å kommentere saken overfor New York Times.

Mike DeWine vaksinerte seg allerede i februar, og guvernøren kan dermed ikke delta i lotteriet.
Mike DeWine vaksinerte seg allerede i februar, og guvernøren kan dermed ikke delta i lotteriet. Foto: Ohio Governor's Office via AP

DeWine sier alle Ohios innbyggere over 18 år kan delta i lotteriet, så lenge man har mottatt minst én dose av koronavaksinen. Han forteller også at fem tenåringer vil bli tildelt stipend til en av delstatens høyskoler gjennom en tilsvarende ordning for mindreårige.

Flere kreative løsninger

Ohio føyer seg dermed inn i rekken over delstater som forsøker å lokke innbyggerne sine til å bli vaksinert. I West Virginia lover guvernør Jim Justice, også han er republikaner, 100 dollar i aksjer til alle mellom 16 og 35 år.

New Jersey har innført ordningen «shot and a beer», som gir alle innbyggerne muligheten til å besøke bryggerier i delstaten i bytte mot en vaksinedose. Maryland gir på sin side alle offentlige ansatte som lar seg vaksinere 100 dollar rett i lomma.

De ulike insentivene har økt i omfang etter at amerikanske helsemyndigheter erkjente at landet trolig ikke vil oppnå flokkimmunitet mot koronaviruset.

Relatert