Israelsk TV viste «lynsjing» av arabisk mann på direkten

Bilder av en høyreekstreme israelere som gikk til angrep på en mann de mente var arabisk ble sendt direkte på israelsk TV onsdag kveld. Konflikten har nå spredt seg til gatenivå.

De rystende bildene viser hvordan en mann blir dratt ut av bilen sin, før han slås bevisstløs av en illsint mobb. Angrepet ble sendt på den statlige TV-kanalen Kan og fant sted i Bat Yam, like sør for Tel Aviv.

Det tok politi og ambulansepersonell femten minutter å ankomme åstedet. I mellomtiden lå mannen urørlig på ryggen midt i veien.

Medlemmer av mobben rettferdiggjorde angrepet ved å si at mannen var arabisk, og hevdet han hadde forøkt å treffe de høyreekstreme israelerne med bilen sin. Bildene viser derimot hvordan mannen forsøkte å kjøre unna den pågående demonstrasjonen, før han ble dratt ut av bilen.

Mannen lå bevisstløs i over 15 minutter før nødetatene ankom stedet.
Mannen lå bevisstløs i over 15 minutter før nødetatene ankom stedet. Foto: Kan 11 Public Broadcaster/AFP

– Offeret etter lynsjingen er alvorlig skadd, men tilstanden er stabil, sier et sykehus i Tel Aviv i en uttalelse ifølge France24.

Flygninger omdirigeres

Alle flygninger til Ben Gurion-lufthavnen ved Tel Aviv blir omdirigert til en flyplass lengst sør i Israel som følge av rakettangrepene fra Gazastripen.

Endringen skjer fra og med torsdag morgen, opplyser israelske luftfartsmyndigheter.

Tegn på borgerkrig

Statsminister Benjamin Netanyahu reagerer kraftig på hendelsen, og advarer israelerne om å ta loven i egne hender.

– Ingenting rettferdiggjør at jøder lynsjer arabere og ingenting rettferdiggjør at arabere lynsjer jøder. Det er uakseptabelt, tordner statsministeren i en TV-sendt tale onsdag kveld.

– Til innbyggerne i Israel sier jeg, det spiller ingen rolle om blodet deres koker. Dere kan ikke ta loven i egne hender. Dere han ikke ta en arabisk mann og lynsje ham, avslutter Netanyahu.

Benjamin Netanyahu reagerer kraftig på lynsjingen.
Benjamin Netanyahu reagerer kraftig på lynsjingen. Foto: Ahmad Gharabli/AFP

Landets ledende rabbiner, Yitzhak Yossef, ber også israelerne om å stanse volden.

– Uskyldige mennekser angripes av terrororganisasjoner, det gjør vondt og bildene er sterke, men vi kan ikke la oss provosere og svare med vold, oppfordrer Yossef.

En annen politiker, som tilhører venstresiden i Israel, sier bildene viser et land «på vei mot borgerkrig».

Mørk utvikling

Samtidig som rakettangrepene fortsatte med uforminsket styrke onsdag kveld og inn i natten, har det også utspilt seg flere kamper på bakkenivå mellom sivile. Rasende demonstranter fra begge sider har barket sammen i voldelige sammenstøt og forårsaket store materielle ødeleggelser.

Palestinske opprørere havnet i flere sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker, som her i byen Hebron.
Palestinske opprørere havnet i flere sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker, som her i byen Hebron. Foto: Hazem Bader/AFP

Angrepet i Tel Aviv var ikke en isolert hendelse, og i byen Acre gikk en arabisk mobb løs på en jødisk mann med kjepper og steiner. Tilstanden for mannen er nå kritisk.

Klare til å rykke inn

Mens konflikten mellom Israel og Palestina er langvarig, er de store demonstrasjonene og voldelige hendelsene på bakkenivå et relativt nytt syn. Det får flere til å frykte at situasjonen vil eskalere ytterligere.

– Det som har ulmet under overflaten har nå eksplodert, og skapt en fryktinngytende situasjon. Jeg vil ikke bruke ordet «borgerkrig», men dette er noe nytt. Dette er utålelig, forferdelig og jeg er svært bekymret, sier Tzipi Livini, tidligere fredsforhandler og medlem av den israelske regjeringen til New York Times.

En talsperson for det israelske forsvarer sier flere bakkemannskaper står klare og «forbereder seg på det verste». Samtidig bekrefter han at Israel kan komme til å bruke militær makt på bakken så vel som i luften.

– Like farlig som Hamas

Forsvarsminister Benny Gantz sier opptøyer og vold som rammer uskyldige i Israel, er like farlig som rakettene som Hamas sender mot landet.

– I kveld har vi, mer enn noen gang tidligere, vært truet av indre splittelse. Dette er ikke noe mindre farlig enn rakettene fra Hamas, sa Gantz sent onsdag kveld.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel kjemper på flere fronter, blant annet i sine egne byer.

– Vi vil fortsette å arbeide for å bekjempe anarkiet, sier Netanyahu.

Han varsler at landets militære ikke vil sky noen midler for å få gjenopprette orden.

– Vi vil bruke jernhånd om nødvendig, med all nødvendig makt og all nødvendig autoritet.

1500 raketter

Samtidig fortsetter rakettangrepene fra begge sider. Israelske myndigheter skal onsdag kveld ha gitt hæren adgang til å trappe opp angrepene. Samtidig melder det israelske forsvaret at 1500 raketter har blitt skutt opp fra Gazastripen mot israelske byer siden mandag.

Sørgende familiemedlemmer besøker likhuset i Rafah, hvor flere barn mistet livet i et israelsk luftangrep.
Sørgende familiemedlemmer besøker likhuset i Rafah, hvor flere barn mistet livet i et israelsk luftangrep. Foto: Said Khatib/AFP

Ifølge en opptelling som avisen Times of Israel har gjort, har sju personer blitt drept i rakettangrep på israelsk side siden mandag, fem av dem sivile. Den yngste av dem var en fem år gammel gutt.

Over 50 palestinere, deriblant 14 barn, har mistet livet, ifølge helsemyndighetene i Gaza.

Relatert