Israel erklærer unntakstilstand:
– Vi beveger oss i retning av full krig

Etter voldsomme opptøyer tirsdag kveld, erklærer Israel unntakstilstand i byen Lod. Den norske diplomaten Tor Wennesland frykter at det bryter ut full krig mellom Israel og Hamas.

SISTE: Dødstallet på Gazastripen er steget til 56, hvorav av dem er 14 barn, melder Gazas helsedepartement.

Over 330 mennesker er i tillegg skadd. Israel har gjennomført en lang rekke angrep i områder siden mandag, som følge av en skur av rakettangrep fra Gaza mot Israel.

Rakettene ble avfyrt som en respons på de hardeste sammenstøtene på mange år mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker i Jerusalem. Mange er blitt skutt ned av israelske forsvarssystemer, og en del har også falt ned før de har krysset grensa til Israel.

Frykter fullskala krig

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er svært bekymret for utviklingen i Israel og på Gaza.

– Det er et ekstremt høyt konfliktnivå, og det skal lite til før dette kommer ut av kontroll. Dersom ting ikke roer seg, kan vi stå overfor en fullskala krig, sier utenriksminister Søreide til TV 2.

En 21 år gammel soldat ble drept og sto ble skadd da en jeep ble truffet av en antitankrakett på grensa til Gazastripen onsdag morgen.

Tilstanden er kritisk for en av de sårede og alvorlig for den andre, ifølge Times of Israel. Hamas påtok seg skylden for angrepet.

Folk søker tilflukt i en kjeller i Tel Aviv.
Folk søker tilflukt i en kjeller i Tel Aviv. Foto: Gideon Markowicz/AFP/NTB

Uroen i Gaza fortsatte med uforminsket styrke natt til onsdag. I en uttalelse gitt like etter klokken 02 norsk tid sa Hamas at de ville avfyre over 200 raketter mot Israel.

– Vi er i gang med å avfyre 110 raketter mot Tel Aviv og 100 raketter mot Beersheva, som en hevnaksjon for de nye angrepene mot sivile hjem, sa Hamas ifølge nyhetsbyrået AFP.

Klokken 05 sa Islamsk Jihad, en militsgruppe som holder til ved Gazastripen, at de har avfyrt 100 raketter mot Israel.

Israel: Beboerne varslet

Over 1.000 raketter er avfyrt fra Gaza mot Israel siden konflikten eskalerte mandag, ifølge den israelske hæren.

Hærens talsmann Jonathan Conricus sier at 850 raketter avfyrt av diverse væpnede grupper på Gazastripen har landet i Israel eller er blitt avskåret av israelsk luftvern. Ytterligere 200 falt ned i Gaza.

Conricus insisterer på at Israel utelukkende retter angrepene mot militære mål, og gjør sitt ytterste for å unngå at sivile blir rammet.

Tirsdag bombet de en tolv etasjer høy bygning som Hamas sier var en sivil boligblokk, men som Israel hevder ble brukt av Hamas til militære formål og derfor var et legitimt mål.

Han sa de hadde varslet beboerne på forhånd på telefon, og at det er derfor det ikke var sivile drepte.

Minst to personer er drept i angrepene. En jente på 16 år og den 52 år gamle faren hennes døde da bilen de satt i, ble truffet av rakettene som slo ned i byen Lod utenfor Tel Aviv, melder avisa Haaretz.

Begge var palestinske israelere.

Jenta ble erklært død på stedet, mens mannen døde senere på sykehus av skadene han var blitt påført.

De hadde ifølge Haaretz ingen mulighet til å beskytte seg, siden de ikke hadde tilgang til tilfluktsrom. En venn av de to sier det er bygd tilfluktsrom for thailandske fremmedarbeidere, men ikke for de palestinske israelerne.

To nøkkelfigurer drept

Israel har også gjennomført en rekke rakettangrep natt til onsdag. Forsvaret melder at de har gjennomført sitt mest omfattende angrep siden 2014.

– Vi har nøytralisert to nøkkelfigurer i Hamas sin etterretning, melder forsvaret på Twitter.

Hamas har bekreftet at den militære etteretningsavdelingens nestkommanderende Wail Issa ble drept. Forsvaret hevder også at lederen, Hassan Kaogi, er død.

Forsvaret sier de vil fortsette med luftangrep mot militære mål også de neste timene.

– Krystallnatt

I løpet av natten har israelske myndigheter også erklært unntakstilstand i byen Lod. Kunngjøringen kom rundt klokken 01 norsk tid, etter meldinger om flere voldelige sammenstøt med den arabiske minoriteten i området.

Raketter fra Gaza stanses av israelsk luftvern.
Raketter fra Gaza stanses av israelsk luftvern. Foto: Amir Cohen/NTB

Leder for det israelske politiet, Kobi Shabtai, sier scenene som utspiller seg i Lod er av historisk karakter.

– Vi har ikke sett denne typen vold siden oktober 2000, sier Kobi, som vil flytte politiets sentralkontor til byen.

Hendelsen Kobi referer til er kjent som oktober-opprøret, hvor store demonstrasjoner førte til at 13 palestinere mistet livet.

Også ordføreren i Lod, Yair Revivo, bruker sterke ord når han skal beskrive situasjonen i den historiske byen.

– Dette er vår Krystallnatt. Det har ikke vært noe som dette i Israels historie, fortviler ordføreren, som omtaler opptøyene som «borgerkrig».

Lod var offer for flere rakettangrep tirsdag kveld.
Lod var offer for flere rakettangrep tirsdag kveld. Foto: Ahmad Gharabli/AFP

Vurderer portforbud

Israels forsvarsminister har tidligere på kvelden kunngjort at ekstra militærstyrker vil sendes til Lod, i et forsøk på å stanse stadig mer voldelige opptøyer.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å gjenopprette orden og sikkerhet i Lod, og for resten av landet, sier sikkerhetsminister Amir Ohana ifølge Jerusalem Post.

Blant tiltakene som vurderes er en fullstendig nedstenging og portforbud i byen.

Statsminister Benjamin Netanyahu oppfordrer de israelske sikkerhetsstyrkene til å slå knallhardt ned mot voldelige demonstranter. Netanyahu vil personlig besøke byen i lys av tirsdagens hendelser.

Lod, som ligger to mil øst for Tel-Aviv, har vært åsted for en rekke voldelige sammenstøt tirsdag. Flere bygninger, inkludert en synagoge ble antent og demonstranter barket sammen med politiet.

Frykter full krig

VIKTIG ROLLE: Som FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten har nordmannen Tor Wennesland en svært viktig jobb i disse dager.
VIKTIG ROLLE: Som FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten har nordmannen Tor Wennesland en svært viktig jobb i disse dager. Foto: Guri Solberg/ud

FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, den norske diplomaten Tor Wennesland, frykter at det bryter ut full krig mellom Israel og Hamas.

– Vi beveger oss i retning av full krig. Ledere på alle sider har nå et ansvar for å trappe ned, sier Wennesland.

Den norske FN-koordinatoren anmoder om å stanse angrepene øyeblikkene.

Diplomatiske kilder opplyser tirsdag kveld at FNs sikkerhetsråd møtes på nytt onsdag for å diskutere den dramatiske opptrappingen mellom Israel og Hamas.

Wennesland ble utnevnt til spesialkoordinator i desember, og er nå generalsekretær António Guterres' øverste representant i all politisk og diplomatisk innsats knyttet til den fastlåste fredsprosessen mellom Palestina og Israel.

Hastemøte

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste tirsdag kveld at Norge arbeidet for å få i stand et nytt hastemøte, noe det ifølge diplomatiske kilder nå skal være enighet om å holde onsdag.

Det er ikke kjent om Norge vil legge fram et nytt forslag til felles uttalelse under dette møtet, eller om USA i så fall vil slutte seg til dette.

– Jeg er sterkt bekymret over den dramatiske eskaleringen av konflikten i og rundt Gaza med et stort antall raketter mot Tel Aviv, sier Søreide.

Hun fordømmer og krever at rakettangrepene umiddelbart opphører, men advarer samtidig Israel mot å svare med overdreven maktbruk.

Flere titalls drepte

– Vi fordømmer alle angrep mot sivile. Jeg oppfordrer innstendig begge sider til å treffe tiltak som de-eskalerer situasjonen før flere sivile mister livet. Israel har rett til selvforsvar, men jeg understreker kravet om proporsjonalitet, sier Søreide.

– Det meldes om drepte sivile på begge sider. Jeg har stor medfølelse med de skadde og med familiene som har mistet sine på begge sider, sier Søreide.

Relatert