FHI: – Kan tåle høyere smittetall i samfunnet

FHI frykter høyre smittetall etter sosiale dager i mai. Samtidig understreker de at vi etterhvert kan tåle høyere smitte i samfunnet, uten å stenge ned igjen.

Det siste døgnet er det registert 579 nye tilfeller av koronavirus i Norge. Av disse er det registrert 138 tilfeller i Oslo.

Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), sier nedgangen i smittetallene har begynte å flate ut nå.

– Vi har sett en nedgang etter toppen i uke 11, men det er en utflating på grunn av utbrudd i enkelte kommuner. Vi er i en litt skjør situasjon, sier hun til TV 2 tirsdag morgen.

Vold sier FHI følger situasjonen tett, særlig nå som vi går inn i mai – det det tradisjonelt sett skjer en del sosialt.

– Vi er sevfølgelig bekymret for utbrudd i mai, der det er mye sosialt samvær, sier Vold.

– Kan tåle mer smitte

Samtidig sier hun at vi i takt med at stadig flere blir vaksinert, vil kunne tåle en høyere smitte i Norge.

– Etterhvert som flere bli beskyttet med vaksine, tåler vi mer smitte i samfunnet. Vi er fortsatt i en situasjon der vi ikke kan ha fri smitte i samfunnet, men nå vurderer vi hvilke lettelser som er riktig i neste gjennåpningstrinn, sier Vold.

Med flere vaksinerte vil altså færre bli alvorlig syke og dø, selv om smitten går opp.

Da vil vi kunne fortsette gjenåpningen, selv om flere blir smittet, forklarer Vold.

Følger Danmark

I Danmark vurderer myndighetene nå å stramme inn tiltakene i København-området igjen, etter at smitten har økt etter at det ble åpnet betydelig opp.

– Danmark har omtrent samme vaksinasjonsnivå som oss, så vi følger situasjonen der tett. Vi har jo en økt mobilitet i samfunnet nå, ettersom vi er i gang med gjenåpningen, og det kan føre til mer smitte i for eksempel Oslo-området, sier Vold.

Videre forsikrer hun at vaksinasjons-programmet i Norge for tiden går bra.

– Logistikken fungerer bra, og den norske befolkningen er svært positiv til å ta vaksinen, noe som fører til at vi får høy vaksinasjonsgrad i de gruppene som foreløpig er vaksinert, sier hun.

I tiden framover er det ventet flere store leveranser vaksiner.

– Vi mener fortsatt at alle nordmenn over 18 år vil ha fått tilbud om første vaksinedose innen slutten av juli, sier hun.

Camilla Stoltenberg, direktør i FHI, sa til P4 tirsdag morgen at alle voksne i Norge sannsynligvis vil få tilbud om vaksinedose to innen august.

Relatert