NRK-sportens profil Line Andersen saksøker arbeidsgiveren. Foto: Vidar Ruud/ NTB
NRK-sportens profil Line Andersen saksøker arbeidsgiveren. Foto: Vidar Ruud/ NTB

Saksøker NRK for omplassering med «degradering og ydmykelse»

NRK hevder at sportsjournalist Line Andersen har skapt konflikter og uro på arbeidsplassen. Andersen reagerer på måten NRK prøvde å løse situasjonen.

I februar ble det kjent at NRK-sportens profil går til privat søksmål mot arbeidsgiveren og krever erstatning for endring i arbeidsoppgaver.

Andersen og NRK skal møtes i Oslo tingrett 18. mai.

Ydmykelse

TV 2 har fått tak i sluttinnlegget til Oslo Tingrett fra Andersens advokat. Der beskrives omplasseringen av Andersen som å ha «et klart element av degradering og ydmykelse».

«Omplasseringen av Andersen er en oppsigelseslignende og inngripende endring i hennes arbeidsforhold gjennom mange år, og har et klart element av degradering og ydmykelse. Dette skjerper kravene til arbeidsgivers saksbehandling ved utøvelse av styringsretten», står det i sluttinnlegget.

I dokumentene står det at NRK omplasserte Andersen til arbeid med innholdsproduksjon for nett og mobil.

Advokaten hevder at dette er i strid med arbeidsmiljøloven § 2A-4 og at Andersen dermed har krav på erstatning.

Det var VG som først omtalte saken.

Motsier krav alle andre må følge

I sluttinnlegget til NRKs advokater bestrider de at Andersen er utsatt for omplassering eller degradering.

I dette sluttinnlegget kommer det frem at Andersen ikke er ansatt som programleder, men journalist. Det står at det er en en allmenn forståelse for at journalister skal kunne bidra med alt fra research til vaktsjef-oppdrag.

Det står også at alle de andre som jobber med programleder-oppdrag i NRK også arbeider med andre oppgaver.

«NRK og Sporten stiller naturligvis de samme kravene til Line Andersen som til øvrige medarbeidere i Sporten. Utfordringen til NRK har vært at Andersen kun har ønsket å jobbe som programleder med spesifikke programlederoppgaver.»

Psykososialt

I sluttinnlegget til NRKs advokater står det også at beslutningen ble tatt som følge av Andersens atferd og påvirkning på det psykososiale arbeidsmiljøet i Sporten.

De skriver at de som arbeidsgiver har en plikt overfor de andre ansatte, for å hindre at arbeidstakerne utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger.

«Arbeidsmiljøet i Sporten har i flere år vært preget av uro og konflikt knyttet til Line Andersens atferd og påvirkning på andre ansatte. Ledelsen har tatt opp dette med Andersen, uten at det har ført til noen endring.»

Høsten 2019 skal det ha oppstått en konflikt mellom Andersen of flere ansatte i sjakkredaksjonen. Situasjonen beskrives som «uholdbar» for flere i redaksjonen. Den store konflikten gjorde at Andersen ble fjernet fra de siste sjakksendingene det året.

Etter initiativ fra fagforeningen til NRK, ble det igangsatt en ekstern konflikthåndteringsprossess for å forsøke å løse arbeidsmiljøproblemene. Andersen valgte å ikke delta i denne.

NRK poengterer at de gjerne vil ha med Andersen videre i NRK, men at det avhenger av at hun bidrar i konflikthåndteringen. Markeds- og kommunikasjonssjef i NRK, Christine Viland, sier følgende til God kveld Norge:

– Dette er en personalsak og det blir ikke riktig å kommentere den i media. Det jeg kan si er at dette er både en vanskelig og trist sak, som vi har jobbet lenge med å finne en løsning på. Det har vi dessverre ikke klart. Vi avventer derfor nå rettsforhandlingene, og ønsker ikke å uttale oss utover det som går frem av saksdokumentene.

Advokatene til Andersen mener at NRKs beslutning bygger på et uriktig grunnlag, som er preget av anonyme uttalelser og manglende mulighet for kontradiksjon.

Uheldig situasjon

Programlederen ledet i flere år sportssendinger i NRK, men har ikke vært på skjermen siden høsten 2019.

Hun var blant annet programleder for NRK under flere av Magnus Carlsens verdensmesterskap i sjakk. Hun har også vært utsendt friidrettsreporter.

– Det er ingenting i hele verden jeg skulle ønske mer enn at dette ikke var nødvendig, men det har det vist seg å bli. Jeg har hele tiden snakket med noen av de flinkeste folka på området, og vi har forsøkt å gjøre alt vi kan for at dette ikke skulle skje. Men til slutt fantes det ingen annen vei ut, uttalte Andersen til Journalisten i februar.

Relatert