VIL TJENE: Pfizer vil tjene penger på sin vaksine. Her er konsernsjef Albert Bourla fotografert under et besøk på en av fabrikkene i Belgia. Foto: John Thys / Pool / Reuters
VIL TJENE: Pfizer vil tjene penger på sin vaksine. Her er konsernsjef Albert Bourla fotografert under et besøk på en av fabrikkene i Belgia. Foto: John Thys / Pool / Reuters

Pfizer forventer å selge vaksiner for 26 milliarder dollar i år

Legemiddelgiganten Pfizer regner med å selge covid-19-vaksiner for 26 milliarder dollar i år, en kraftig oppjustering fra tidligere prognoser på 15 milliarder.

Den nye prognosen, som tilsvarer salg for rundt 216 milliarder kroner, er basert på avtaler som er inngått med myndigheter verden over om vaksineleveranser, skriver det amerikanske selskapet i kvartalsrapporten som ble lagt fram tirsdag.

Selskapet har som mål å levere 1,6 milliarder doser av vaksinen, som er utviklet i samarbeid med tyske Biontech. De to selskapene deler kostnadene og inntektene knyttet til vaksinen likt.

Vil tjene på vaksine

Mens enkelte vaksineprodusenter, som Johnson & Johnson, selger sine vaksiner til kostpris så lenge pandemien pågår, vil Pfizer tjene penger på sin vaksine, skriver Reuters.

– Jeg er ekstremt stolt av hvordan vi har begynt 2021, med sterke økonomiske resultater i første kvartal. Selv når vi ser bort fra veksten som skyldes den nye vaksinen, øker inntektene fra driften med 8 prosent, i tråd med målet om 6 prosent årlig vekst fram til 2025, sier konsernsjef Albert Bourla.

– I tillegg har vi nådd kliniske, regulatoriske og kommersielle milepæler i hele vår portefølje, samtidig som vi har økt forsyningen av den sårt tiltrengte koronavaksinen.

Kraftig vekst med vaksine

Pfizer hadde inntekter på 14,6 milliarder dollar i årets tre første måneder, opp fra 10,1 milliarder i samme periode i fjor. Det gir en vekst på 42 prosent.

Selskapet fikk et overskudd før skatt på 5,7 milliarder dollar og en bunnlinje som viser 4,9 milliarder i pluss. For et år siden var det tallet 3,4 milliarder.

(©NTB)

Relatert