Viderefører strenge tiltak i Bergen

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) viderefører de strenge koronatiltakene, men gjør noen lettelser for barn og unge.

- I dag skulle jeg ønske at jeg hadde med gode nyheter til alle sammen, men situasjonen i Bergen nå tillater dessverre ikke det. Grunnsmitten er fortsatt for høy, og situasjonen er fortsatt veldig bekymringsfull. Vi er ikke der vi håpet å være, og derfor må vi fortsatt ha strenge tiltak, åpnet byrådsleder Roger Valhammer (Ap) pressekonferansen.

Det innebærer at det fortsatt vil være munnbindpåbud der det ikke er mulig å holde én meters avstand, besøk i andre husstander vil være begrenset til to personer, og svømmehaller, badeland og lignende må stort sett holdes stengt. De nye tiltakene gjelder til og med 12. mai.

I motsetning til i Oslo-området, er det imidlertid lov med alkoholservering dersom det er servering av mat på stedet.

Det er registrert 22 nye smittetilfeller i Bergen det siste døgnet.

Letter på tiltak for barn og unge

Selv om en del av de strenge tiltakene opprettholdes, gjøres det lettelser for barn og unge.

- Etter råd fra FHI og lokal smittevernkompetanse åpner vi for innendørs idretts- og fritidsaktivitet for de under 20 år. De blir altså lov å trene inne igjen, men det er ikke lov å ha innendørs kamper, stevner og cuper.

Svømmehaller vil kunne åpne for enkelte, blant annet for skolesvømming.

Kommunen anbefaler likevel at de som kan legger aktivitetene utendørs, der det er praktisk mulig.

Kommunens gjeldende tiltak går ut mandag og Folkehelseinstituttet (FHI) hadde på forhånd bedt kommunen om å vurdere lettelser for barn og unge. Samtidig var FHI tydelige på at det fortsatt bør være lokale tiltak i byen.

Det siste smittetallet er tre flere enn døgnet før, men seks færre enn for en uke siden og fem færre enn både ukesnittet og snittet de siste 14 dagene.

- Et lite lysglimt

At innendørs fritids- og idrettsaktiviteter for de under 20 år nå kan gjenopptas, omtaler byrådslederen som en gladnyhet.

– Det er et lite lysglimt i en relativt grå horisont.

Han påpekte at antallet smittede i alderen 13–19 år, som tidligere har vært en utfordring, har gått ned i det siste.

– Vi står litt på kanten av noe. Enten så går det bedre. Eller så gjør det ikke det, og alle vet hva det betyr. Dit ønsker vi ikke å komme, sa Valhammer.

Han hadde med seg en liten oppfordring til dem som nå kan trene inne:

– Jeg vil like fullt anbefale alle som kan, å flytte aktiviteten utendørs, sa Valhammer.

KRITISERER FESTING: Lørdagens ungdomsfest i Nygårdsparken samlet opp mot 1000 personer der mange stod tett i store klynger.
KRITISERER FESTING: Lørdagens ungdomsfest i Nygårdsparken samlet opp mot 1000 personer der mange stod tett i store klynger. Foto: Pål Schaathun

Medieoppslag de siste dagene fra store utendørsfester i Bergensområdet har fått mange til reagere, og Valhammer oppfordret folk til å begrense antall nærkontakter og møte få mennesker – også utendørs.

– Det går ikke å ha 1.000 stykk sammen i Nygårdsparken, slik vi har hatt i helgen, sa han.

Relatert