VISTE SEG: Aleksej Navalnyj opptrådte torsdag offentlig for første gang siden han avsluttet en sultestreik, på videolink til en rettssal i Moskva. Foto: AP / NTB
VISTE SEG: Aleksej Navalnyj opptrådte torsdag offentlig for første gang siden han avsluttet en sultestreik, på videolink til en rettssal i Moskva. Foto: AP / NTB

Aleksej Navalnyjs nettverk satt på russisk liste over ekstremister

Den fengslede russiske systemkritikeren Aleksej Navalnyjs nettverk er satt på russiske myndigheters liste over terrororganisasjoner og ekstremister.

Nettverket dukket opp på listen til Russlands finansielle overvåkingstjeneste etter at Rosfinmonitoring fredag sa at listen var oppdatert.

Navalnyjs antikorrupsjonsstiftelse FBK skriver på Twitter at «Navalnyjs hovedkvarter» er lagt til på lista.

– Men en slik organisasjon og juridisk person eksisterer rett og slett ikke. Hvordan kan en ikke-eksisterende organisasjon inngå i det offisielle registeret, spør stiftelsen.

Stengte kontorer

Torsdag stengte nettverket sine kontorer fordi myndighetene sa at de ville sette dem på ekstremistlisten. Fredag er det altså gjort, melder nyhetsbyrået AFP.

En av Navalnyjs allierte, Leonid Volkov, sa torsdag at det blir umulig å holde de regionale kontorene åpne på grunn av anklagene om ekstremisme. Det ville ikke hjelpe å gi dem nytt navn heller.

Gruppens virksomhet blir nå ulovlig nå som den er satt på ekstremistlista. Både medlemmer og tilhengere ville bli eksponert og risikere lang fengselsstraff.

– Dessverre er det umulig å jobbe under slike omstendigheter. Vi nedlegger offisielt nettverket av Navalnyjs hovedkvarterer, sa Volkov på meldingstjenesten Telegram.

Sultestreiket

Navalnyj viste seg torsdag for første gang siden han avsluttet en sultestreik, på en videolink fra et rettsmøte. Han så avmagret ut, men hadde likevel krefter til å hamre løs mot myndighetene i en følelsesladd tale.

Hans allierte ble rammet av en større utfordring denne måneden da påtalemyndigheten i Moskva ba en domstol sette både Navalnyjs regionale kontorer og hans antikorrupsjonsorganisasjon på den russiske ekstremistlisten.

Navalnyj sitter fengslet i en fangeleir utenfor Moskva og avsluttet i forrige uke en over tre uker lang sultestreik.

Opposisjonspolitikeren ble pågrepet da han returnerte til Russland i januar. Han hadde da tilbrakt flere måneder i rehabilitering i Tyskland etter å ha blitt forgiftet med nervegiften novitsjok.

Dårligere forhold

Tidligere denne uka advarte EU om at forholdet til Russland kan bli dårligere.

EUs utenrikssjef Josep Borrell trakk blant annet fram Navalnyjs helse som årsaken til det, i tillegg til konflikten i Ukraina og diplomatkonflikten mellom Russland og Tsjekkia.

– Vi kan ikke se bort fra at denne negative trenden kan fortsette, og at vi får enda farligere nivåer av forverring, sa Borrell til EU-parlamentet onsdag.

Han understreket at EU ikke ønsker å oppfordre til videre eskalering, men sa at de ikke aksepterer skremselsstaktikker.