ÅSTEDET: Vitner har fortalt TV 2 at kvinnen ble skutt i førersetet på sin egen bil. Foto: Frode Sunde / TV 2
ÅSTEDET: Vitner har fortalt TV 2 at kvinnen ble skutt i førersetet på sin egen bil. Foto: Frode Sunde / TV 2

Siktede er tidligere dømt i kidnappingssak

Den 39 år gamle mannen som skjøt og drepte en kvinne i 50-årene på åpen gate på Frogner, er dømt for kidnapping i en gjengkonflikt for over 20 år siden.

Dommen falt i daværende Oslo byrett i desember 2000.

Der slås det fast at mannen, som på tidspunktet var 19 år gammel, sammen med flere kamerater brukte vold for å tvinge en mann inn i sin egen Mercedes.

Deretter kjørte de rundt på Oslos østkant med fornærmede, en kjent skikkelse fra den kriminelle B-gjengen, sittende i bilen, før de til slutt slapp ham løs.

Påtalemyndigheten mente også at den nå drapssiktede mannen og kompisene opptrådte svært truende mot kidnappingsofferets bror, men dette ble han frifunnet for.

Knyttes til gjengkonflikt

Dommen slår fast at handlingene har sitt utspring i «konflikter mellom personer som har tilhørighet til ulike grupper eller gjenger, hvor gruppetilhørigheten er sterk og hvor de som er med, stiller opp for hverandre dersom en innen gruppen blir krenket».

Blant annet på grunn av det organiserte preget ble mennene dømt til lange fengselsstraffer.

Den nå drapssiktede mannen hadde et år i forveien blitt dømt til åtte måneders fengsel for vinningsforbrytelser og brudd på veitrafikkloven.

Voldshandlingene og kidnappingen skjedde i prøvetiden like etter at han var løslatt fra fengsel. Som en fellesstraff ble han dømt til ett års fengsel.

Mannens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, har ikke snakket med sin klient om hans tidligere domfellelser. Han er heller ikke kjent med innholdet i dommene, men slår likevel fast at de er irrelevante.

– Når noe sånt skjer, så graver man alltid opp alt man kan finne fra fortiden. Jeg tror ikke det vil være relevant hva han har gjort og ikke gjort for over 20 år siden, sier Drevland til TV 2.

MINNESTED: Onsdag kveld var det lagt ned blomstre og tente lys i Tostrups gate på Frogner. Foto: Torstein Wold / TV 2
MINNESTED: Onsdag kveld var det lagt ned blomstre og tente lys i Tostrups gate på Frogner. Foto: Torstein Wold / TV 2

TV 2 har ikke fått klarhet i om dommen ble anket til lagmannsretten. Borgarting lagmannsrett har besvart TV 2s henvendelse torsdag.

– Ser på all historikk

Bare noen timer etter drapet gikk politiet offentlig ut med at de ser på en sivilrettslig konflikt som et mulig motiv for drapet.

Så sent som i desember i fjor ble den siktede mannen dømt til å betale 12,7 millioner kroner til den avdøde kvinnen.

FREDELIG STRØK: Drapet skjedde midt i dette nabolaget på Frogner i Oslo. Foto: Frode Sunde / TV 2
FREDELIG STRØK: Drapet skjedde midt i dette nabolaget på Frogner i Oslo. Foto: Frode Sunde / TV 2

Samtidig bekreftet politiinspektør Grete Lien Metlid at de er kjent med siktede fra tidligere, uten at hun ønsket å utdype det. Metlid ønsker ikke å kommentere dommen fra 2000.

– Vi vil se på all historikk, men det viktigste for oss nå er å se på hva som har skjedd i forkant av hendelsen på Frogner og hva som er foranledningen til drapet, sier Metlid til TV 2 torsdag.

TV 2 er også kjent med at mannen er dømt flere ganger for mindre alvorlig kriminalitet i løpet av de siste 20 årene.

«Nedbrutt og sliten»

Torsdag er det ventet at den siktede mannen vil bli varetektsfengslet av Oslo tingrett, noe han har samtykket til.

UNDERSØKELSER: Politiet var onsdag på plass ved den siktede mannens bolig i Bærum. Foto: Frode Sunde / TV 2
UNDERSØKELSER: Politiet var onsdag på plass ved den siktede mannens bolig i Bærum. Foto: Frode Sunde / TV 2

Etter et kort møte med sin klient onsdag kveld, uttalte forsvarer Drevland at klienten ikke har tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, og at han er «nedbrutt og sliten».

– Jeg regner med at han kommer til å forklare seg på et eller annet tidspunkt når han er mentalt klar for det. I en sak som dette, med mye følelser, og der man er sterkt preget og har blitt kastet på glattcelle, må man være oppegående mentalt når man blir avhørt. Det vil være avgjørende for den videre utviklingen av saken for hans del, sier Drevland torsdag.

Samtidig venter politiet på foreløpige svar på obduksjonen av den avdøde kvinnen.

Det er ventet at kvinnens etterlatte skal få oppnevnt en bistandsadvokat torsdag.

Relatert