– Det har eksplodert, folk står i kø!

Har du planer om å surfe på norske bølger i sommer må du være rask. De kjente surfestrendene i Norge melder om rekordstor pågang.

– Surfeinteressen har eksplodert. Alle vil prøve å surfe. Når vi åpner klokka ti på morgenen står det folk i kø for å leie utstyr, sier Arno Haarala. Han jobber som surfe-instruktør på Stad Surfing.

På Hoddevik strand i Vestland fylke har de merket den enorme interessen godt. I løpet av pandemiåret har helt nye kundegrupper oppdaget gleden med de store bølgene

POPULÆRT SURFESTED: Hoddevika har blitt en kjent surfested for surfere over hele verden.
POPULÆRT SURFESTED: Hoddevika har blitt en kjent surfested for surfere over hele verden.
IDYLISK: For å komme til Hoddevik strand må man først kjøre den svingete veien som leder til bølgene ytterst .
IDYLISK: For å komme til Hoddevik strand må man først kjøre den svingete veien som leder til bølgene ytterst . Foto: Guro Asdøl Midtmageli

– Det siste året spesielt har det kommet veldig mange nye kunder hit, folk som aldri har surfet før og ikke vet hva surfing er. Det at folk ikke kan dra ut av landet og må finne på noe hjemme har betydd mye, sier Julie Ervik, daglig leder i Stad Surfing.

Reportasjetur Stadt TV2 med Beate og Fride. 1.Klasse fotojournalistikk
17.04.21. I Ervik/Hoddevik sammen med Guro Midtmageli og Fride Sørensen under praksis for TV2, 1.året fotojournalistikk. Her på stranda i Hoddevik, mellom slagene i bildereportasjen med Naomi, i forbindelse med TV2 praksis.
Reportasjetur Stadt TV2 med Beate og Fride. 1.Klasse fotojournalistikk
SOLNEDGANG: Lyset og opplevelsene Stad tiltrekker seg stadig flere.

Også markedet for surfeutstyr merker den store etterspørselen. Seamus Fox eier netthandelbutikken Surfshop.no, hvor mange av leveransene for tiden er flere uker forsinket. Dette skyldes den store etterspørselen,men også pandemien skaper forsinkelser.

– 2020 var en stor "boom" siden mange var hjemme og ville ha en aktivitet man kunne gjøre alene. Så, ja, det er mange som har begynte å surfe, sier Seamus Fox til TV 2.

UTSTYRSMANGEL: Pandemien gjør at tilgangen på surfeutstyr er begrenset.
UTSTYRSMANGEL: Pandemien gjør at tilgangen på surfeutstyr er begrenset. Foto: Beate Oma Dahle

Fox mener bedre utstyr har bidratt til at flere prøver surfing nå enn tidligere.

– Våtdrakter har blitt mye mer komfortable, og draktene har blitt mye tjukkere. Fleksibiliteten er mye bedre. Nå kan man surfe i 7 grader kaldt vann i 4 timer. Det var umulig for 15 år siden, forteller han.

FULL BOOKET: Surfestedene har stor pågang frem mot sommeren.
FULL BOOKET: Surfestedene har stor pågang frem mot sommeren. Foto: Fride Sørensen