SPUTNIK-SKEPSIS: Brasil vil ikke ta Sputnik V-vaksinen i bruk.
SPUTNIK-SKEPSIS: Brasil vil ikke ta Sputnik V-vaksinen i bruk. Foto: Dado Ruvic/NTB

Nye data om Sputnik-vaksinen skremmer: – Dette er skikkelig ille

Brasils legemiddeltilsyn vil ikke godkjenne den russiske koronavaksinen.

Brasils legemiddeltilsyn Anvisa avviste tirsdag en anmodning fra flere delstater om å importere den russiske koronavaksinen Sputnik V.

Brasil har allerede inngått avtale om å kjøpe 10 millioner doser av Sputnik V, men vaksinen må godkjennes først.

Jose Queiroz dos Santos (62) overlevde, og hylles på veien ut av sykehuset i Sao Paulo.
Jose Queiroz dos Santos (62) overlevde, og hylles på veien ut av sykehuset i Sao Paulo. Foto: Amanda Perobelli/Reuters/NTB

Begrunnelsen er at Anvisa ikke har tilstrekkelig med tekniske data til å verifisere vaksinens sikkerhet og virkeevne.

– Vi kommer aldri til å tillate at millioner av brasilianere utsettes for produkter uten tilstrekkelig verifisering av kvalitet, sikkerhet og virkeevne, sier Antonio Barra Torres, som er leder for Anvisa.

Det europeiske legemiddelbyrået EMA har ennå ikke satt sitt godkjentstempel på den russiske vaksinen, som er tatt i bruk i en rekke land over hele verden, inkludert noen få land i Europa.

Regjeringen avslo før påske et fremstøt fra Russland om vaksinemøter, og pekte på at Sputnik-vaksinen har søkt EMA om godkjenning, ifølge Aftenposten.

– Skikkelig ille

Forsker og blogger Hilda Bastian skriver på Twitter at legemiddeltilsynet Anvisa i de undersøkte vaksinepartiene har funnet virus som er i stand til å formere seg.

Sputnik V bruker to adenovirus til å levere vaksineinformasjon, men bruker ikke replikerende virusvektor, ifølge Statens legemiddelverk.

NRKs koronakommentator Hallvard Sandberg reagerer på opplysningene.

– Dette er skikkelig ille. Sputnik V - den russiske vaksinen - bruker et virus til å levere vaksineinformasjon til kroppen din. Dette viruset skal ikke være i stand til å formere seg, men det var det - i alle partiene Brasil undersøkte, skriver Sandberg på Twitter.

Forskningsleder Denis Logunov avviser ifølge Reuters at adenovirusene i Sputnik-vaksinen kan formere seg. Russland mener Brasils avgjørelse er politisk.

– Anvisas utsettelse er dessverre av politisk natur og har ingenting å gjøre med vitenskap, skriver den offisielle Twitter-kontoen Sputnik V.

De anklager USA for å ha presset Brasil til å avvise vaksinen.

Sykehus på bristepunktet

Brasil sliter med å sikre seg nok vaksiner. Landets befolkning er på 212 millioner. Sykehusene er på bristepunktet på grunn av stor smittespredning.

I mellomtiden bruker Brasil AstraZenecas vaksine og den kinesiske vaksinen CoronaVac fra Sinovac.

Brasil har inngått avtale med Pfizer om levering av vaksiner, men de ventes ikke å bli levert før i månedsskiftet. Brasil har innvilget nødgodkjenning for Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson, men levering av denne vil ikke starte før i august.

(TV 2/NTB)

Relatert