SENDER BREV: NFF-president Terje Svendsen sender i dag brev til Fifa med klare krav om Qatar.
SENDER BREV: NFF-president Terje Svendsen sender i dag brev til Fifa med klare krav om Qatar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

NFF krever Qatar-svar av FIFA

Forbundet sender brev i dag og krever blant annet at dødstallene knyttet til VM må granskes nærmere.

NFF følger nå fotballforbundene i Danmark og Sverige og sender i dag en tydelig melding til FIFA. Brevet, som du kan lese her, blir etter det TV 2 forstår sendt i dag.

Tema er forholdene i Qatar, vertsnasjonen for neste års verdensmesterskap i fotball.

– Vår linje har hele tiden vært at vi skal påvirke gjennom deltakelse. Dette brevet til FIFA er et ledd i denne påvirkningsplanen, sier fotballpresident Terje Svendsen til TV 2.

Et viktig punkt er å finne ut om det stemmer at 6500 dødsfall kan knyttes til byggevirksomhet rundt VM, slik The Guardian har rapportert. Mer om det nedover i artikkelen.

Motstander av boikott - uansett

Brevet kommer som et resultat av et samarbeid med fotballforbundene i våre naboland. I dag sendte NFF sitt brev, der de ber FIFA svare på en rekke spørsmål om forholdene i landet.

Flere har tatt til orde for boikott av Qatar-VM, spesielt i kjølvannet av en artikkel i britiske The Guardian, der forholdene for utenlandske arbeidere ble omtalt.

Vil Fifas svar på spørsmålene på noen måte kunne påvirke NFFs syn på boikott-spørsmålet?

– Vår linje om å påvirke gjennom deltakelse vil ligge fast, uavhengig av svarene vi får fra FIFA, sier Svendsen.

20. juni skal det øverste organet i norsk fotball, Fotballtinget, stemme over spørsmålet om boikott av VM.

Planlegger Qatar-konferanse

Svendsen sier at forbundet allerede nå har begynt planleggingen av neste steg for påvirkning.

Målet er et arrangement eller en konferanse i Qatar mot slutten av året.

– Planen er at det skal skje i forbindelse med det arabiske mesterskapet. Ingenting er spikret her, men vi samarbeider med de nordiske forbundene. Målet er å rette ytterligere oppmerksomhet mot forholdene i landet, sier Svendsen.

Gjør ingen egne undersøkelser

NFF forteller at brevets primære fokus er forholdene for utenlandske arbeidere i landet. Svendsen forteller at de primært lener seg på rapporter fra Amnesty, LO og FN-organet ILO, når de slår fast at forholdene for utenlandske arbeidere er uverdige.

Vi har med egne øyne sett at forholdene for migrantarbeidere er uverdige, sier Svendsen, og viser blant annet til to besøk som NFF har gjennomført til landet i 2016 og 2019.

– Faktisk så vi en bedring i landet fra 16 til 19, legger han til.

Ber Fifa sjekke Guardian-tall

TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt er blant dem som har stilt spørsmål ved den omtalte Guardian-artikkelen, som NFF også viser til i sitt brev til Fifa.

Les Thorstvedt kommentar her:

I artikkelen fremgår det blant annet at 6500 utenlandske arbeidere har dødd i Qatar siden tildelingen av mesterskapet.

– Har NFF gjort egne undersøkelser knyttet til tallene som Guardian opererer med?

– Nei. Vi har forholdt oss til at forholdene er uverdige og ikke-akseptable, og har ikke gått i detaljer for å verifisere det som Guardian rapporterte om, sier Svendsen.

NFF har i brevet blant annet bedt om at Fifa redegjør for disse tallene.

– Vi ber om en omfattende undersøkelse på meldingene om antall dødsfall blant migrantarbeiderne i Qatar, som ble avdekket av The Guardian i februar, sier Svendsen.

I brevet som sendes til verdens største fotballorganisasjon, krever NFF svar på følgende, skriver de i sin pressemelding:

  • Hvilke endringer kan FIFA dokumentere er gjennomført rundt arbeidstakernes rettigheter og sikkerhet?
  • Hvordan kontrollerer FIFA at disse endringene implementeres?
  • Hvordan sørger FIFA for at reformendringene ikke blir reversert – og hvordan kan FIFA sørge for varige endringer i Qatar?
  • Hvordan vil FIFA sørge for at pressen får tilgang og at sikkerheten og pressefriheten til alle er ivaretatt for journalister?
  • Vil supportere og spillere ha frihet til å uttrykke seg under VM, som f. eks markeringer etc?
  • Hvordan kan FIFA forsikre at kvinnelige migrantarbeidere får ivaretatt sine rettigheter?
  • Hva er gjort for å sikre at homofile og andre seksuelle minoriteter skal føle seg trygge som deltakere eller gjester i VM, og hva har FIFA gjort for å fremme ikke-heterofiles rettigheter i Qatar generelt?

Relatert