SPENNING TIL SISTE SLUTT: Det ble en svært jevn avstemning da Venstre skulle bestemme seg for om de var for eller imot lovlig salg av cannabis.
SPENNING TIL SISTE SLUTT: Det ble en svært jevn avstemning da Venstre skulle bestemme seg for om de var for eller imot lovlig salg av cannabis. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Venstre-nei til lovlig salg av cannabis på apotek

Partiet skrotet programkomiteens forslag om å gå inn for lovlig salg av cannabis på apotek.

Det ble klart etter en svært spennende avstemning på landsmøtet lørdag kveld.

Det ble imidlertid vedtatt at «Når det gjelder cannabis mener vi at det foreligger nok internasjonal kunnskap og erfaringer fra andre land til at fordelene for samfunnet ved en regulert omsetning synes å oppveie ulempene».

– Betyr dette at Venstre er for eller mot lovlig salg av cannabis?

– Dette er et tydelig signal om at her ser man et stort behov for å tenke nytt. Men at dette ikke er noe som skal selges på Vinmonopolet, sier nestleder Sveinung Rotevatn.

Mot fraværsgrensa

Tidligere lørdag vedtok partiet at de er i mot fraværsgrensa.

– Dette er en stor seier for Unge Venstre. Venstre har lyttet til de som kjenner fraværsgrensen på kroppen, sier leder Sondre Hansmark.

Han er strålende fornøyd med at Venstres landsmøte nå har gått inn for å fjerne fraværsgrensen i videregående opplæring.

– Fraværsgrensen straffer de elevene som sliter mest på skolen. Vi kan ikke vedta rigide nasjonale regler for å få elever til å trives på skolen, fortsetter han.

FORNØYD: Sondre Hansmark, leder for Unge Venstre.
FORNØYD: Sondre Hansmark, leder for Unge Venstre. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Mot Melby

Partiet går her imot sin egen partileder og kunnskapsminister Guri Melby, som ønsker å beholde reglementet.

Slik lyder det vedtatte forslaget:

«Fraværsreglementet fungerer dårlig for de elevene som sliter mest. Vi vil fjerne den nasjonale fraværsgrensen i videregående opplæring. Inntil videre ønsker vi å jobbe for å gjøre fraværsgrensen mer fleksibel og gi mer rom for skjønn til læreren og skoleledelsen».

Vedtaket ble begrunnet med at «fraværsgrensen er en rigid og illiberal ordning».

Fravær gått ned

Fraværsgrensen ble innført i 2016. Blant elevene i videregående skole har fraværet gått ned med gjennomsnittlig 27 prosent siden den gang.

Relatert