HAR HÅP: Venstre-leder Guri Melby håper hun kan løfte partiet over sperregrensen i valget 13.september i år.
HAR HÅP: Venstre-leder Guri Melby håper hun kan løfte partiet over sperregrensen i valget 13.september i år. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Venstre er for sterkøl i butikk - men ikke vin

Regjeringspartiet slo ring om Vinmonopolet som får utvidede åpningstider, dersom Venstre får det som de vil etter valget.

Venstre vil ikke gjøre det lovlig å selge vin i butikk.

I frykt for å svekke Vinmonopolet, vedtok Venstre følgende forslag lørdag:

«Vi vil tillate søndagsåpne butikker og salg av sterkøl i butikk. I dag er det en rekke begrensninger på butikkers åpningstid som gjør at du ikke kan handle hva du vil når du vil».

Partiet vil også tillate Vinmonopolet å holde åpent til 20.00 på hverdager og lørdager.

Mot First Price-prosecco

Venstre-ordfører Alfred Bjørlo var blant dem som sterkt oppfordret til å slå ring om Vinmonopolet, og ikke tillate vin i butikk.

– If it ain't broke, don't fix it.

Han minnet om at Vinmonopolet er Norges mest populære merkevare.

– Det er ikke noe folkekrav å legge ned Vinmonopolet og erstatte det med First Price-prosecco i butikk.

Skattesmell

Men det var skatt som var det store debatt-temaet på Venstres landsmøte lørdag formiddag.

En lang debatt endte med at partiet vedtok at de vil ha et nytt trinn i inntektsskatten for de med de høyeste inntektene og beholde formuesskatten.

Dermed vil partiet gå til valg på en moderat formueskatt for at de med store formuer fortsatt skal bidra til fellesskapet, men vil at bunnfradraget skal økes for å skjerme vanlige folk og oppstartsbedrifter.

– Ikke bli helt Lysbakken

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark argumenterte for å stoppe nedtrappingen av formueskatten. Han er godt fornøyd med vedtaket.

– Jeg er glad for at Venstre først og fremst prioritere skatteletter til de med lave og vanlige inntekter, ikke de med store formuer, sier Hansmark til TV 2.

VENSTRE-ORDFØRER: Ordfører Alfred Bjørlo i Stad kommune.
VENSTRE-ORDFØRER: Ordfører Alfred Bjørlo i Stad kommune. Foto: Geir Olsen

– Formuesskatten er en del av et fornuftig skattesystem. Den er omfordelende og sørger for at de med store formuer bidrar til fellesskapet, legger han til.

I debatten fikk han motstand fra Venstre-ordfører Alfred Bjørlo til å reagere.

– Vi må ikke bli helt Audun Lysbakken her, mente Bjørlo.

Han mener formuesskatten hindrer norske teknologibedrifter å vokse seg store.

Venstre stemte ned et forslag om å gjeninnføre arveavgift, men for å fjerne rentefradraget på bolig.

Skroter taxfree

Venstre har også brukt lørdagen til å vedta at de vil gå til valg på å gjøre det dyrere å fly utenfor Europa, og avvikle dagens taxfree-ordning.

– Taxfree ved ankomst medfører bare at forretningsreisende og andre med god råd som flyr mye kan kjøpe billig alkohol og tobakk. Det er vanskelig å se logikken i dette, sier Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn.

Forslag som ble vedtatt er:

«Dagens taxfree-ordning gjør at vi subsidierer forurensende flyreiser med skattefritak på alkohol og tobakk. Vi vil avvikle ordningen og kompensere Avinor og private flyplasser gjennom tilskudd over statsbudsjettet.»

– Frykter inntektene flytter seg

Hensynet til klima og miljø var et hovedargument blant flere av Venstre-politikerne som argumenterte for å avvikle ordningen:

– Nå er det på tide at vi tar bort taxfree-ordningen, ingen tvil om at det er en subsidie til flytransport. Den er unødvendig og virker negativt, sa tidligere klimaminister Ola Elvestuen under debatten fredag kveld.

Mens flere fra Distrikts-Venstre var bekymret for hva det vil bety for flytilbudet ulike steder i landet.

– Jeg har virkelig ingen tro på at folk kjøper seg flybillett for å få kjøpt seg en billig flaske rødvin, sier Trine Noodt, Troms og Finnmark Venstre. Hun frykter et slikt forslag vil føre til at inntektene heller flytter seg til flyplasser i utlandet.

VIL SKROTE: Partiet vedtok lørdag at de vil avvikle dagens taxfree-ordning.
VIL SKROTE: Partiet vedtok lørdag at de vil avvikle dagens taxfree-ordning. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix.

Finnmark hadde foreslått å stryke det nye programpunktet om å avvikle taxfreeordningen, ettersom de mener den er nødvendig for å finansiere landets mindre flyplasser. Landsmøtet avviste Finnmarks-forslaget med 116 stemmer mot 54.

Dermed har Venstre nå vedtatt i sitt program at de vil avvikle taxfreeordningen, og bruke de økte avgiftsinntektene til å opprettholde et godt tilbud på alle landets flyplasser.

Unge Venstre er blant dem som er svært fornøyd med at moderpartiet nå vil fjerne ordningen.

– Jeg er glad for at Venstre går inn for å fjerne taxfree, som belønner flyreisende med billig alkohol og tobakk. Det er helt bakvendt klimapolitikk å skulle sikre lave priser på flybilletter ved å få nordmenn til å kjøpe sprit, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til TV 2.

Dyrere Thailand-tur

Unge Venstre vant også fram med sitt forslag om å gjøre flyreiser utenfor Europa dyrere.

Følgende forslag fra Unge Venstre vant fram på Venstres landsmøte lørdag:

«Vi mener at lange flyreiser bør ha en høyere klimaavgift enn i dag. Derfor vil vi øke flypassasjeravgiften for flyreiser utenfor Europa».

DYRERE HIT: Venstre vil øke avgiftene på lange flyturer som forurenser mer.
DYRERE HIT: Venstre vil øke avgiftene på lange flyturer som forurenser mer. Foto: Mladen Antonov/NTB

Klokt, mener Venstre-nestlederen.

– Flyreiser innad i Norge og Europa betaler for utslippene sine. Det gjør ikke de lengste reisene ut av Europa - selv om de har høyst klimautslipp. Det bør vi gjøre noe med, slik at det lønner seg å velge grønt og få på plass mer miljøvennlig teknologi i luftfarten, sier Rotevatn.

Venstre vedtok også å skrote flypassasjeravgiften, og erstatte den med en annen miljøvennlig avgift.

Med trygg margin gikk landsmøtet også inn for å innføre nullutslippskrav for cruisetrafikken langs hele kysten, ikke bare i verdensarvfjordene.

Saken oppdateres!

Relatert