FASLK: Denne falske eposten har blitt sendt ut til en rekke nordmenn. Nå advarer FHI. Foto: FHI
FASLK: Denne falske eposten har blitt sendt ut til en rekke nordmenn. Nå advarer FHI. Foto: FHI

FHI advarer om falske eposter

Flere nordmenn har mottatt en falsk helseundersøkelse som ser ut til å være fra FHI. Nå advarer FHI om svindelforsøket og ber folk la være å klikke på undersøkelsen.

- Instituttet har ikke sendt ut en slik undersøkelse, og vi anbefaler at mottakere ikke klikker på lenkene, sier assisterende direktør i FHI Gun Peggy Knudsen.

FHI har fått flere henvendelser fra nordmenn som har blitt tilsendt en undersøkelse fra noen som utgir seg for å være FHI. HelseCERT har undersøkt saken og advarer nå folk om å åpne epostene.

– Det viser seg at dette er svindel der mottaker bes åpne en lenke med en falsk spørreundersøkelse, skriver FHI i en pressemelding.

FHI har også tidligere advart om denne typen falsk helseundersøkelse.

I eposten står det at alle som gjennomfører undersøkelsen vil få en overraskelse til slutt, som takk for deltagelsen.

– Undersøkelsen ender med en premie som tilsynelatende er gratis og kun koster frakt, men som deretter fører til at man blir trukket et større beløp, skriver FHI.

I avsenderfeltet i eposten står det Folkehelseinstituttet, men det er brukt flere ulike epostadresser som ikke er fra instituttet. Den grafiske profilen er også en etterligning av det FHI bruker.

– Takk til dere som har varslet oss om dette slik at vi fikk undersøkt saken og får gått ut og advart mot å åpne epostene og klikke på lenkene, sier Knudsen.

Folkehelseinstituttet gjennomfører jevnlig helseundersøkelser, men da fremgår det tydelig at det er instituttet som er avsender, og med lenker til informasjon om undersøkelsen på fhi.no.

Relatert