Derek Chauvin funnet skyldig i å ha drept George Floyd

MINNEAPOLIS/OSLO (TV 2): Derek Chauvin ble felt på samtlige punkter, og funnet skyldig i å ha drept George Floyd.

Den tidligere politimannen Derek Chauvin er funnet skyldig på alle punkter.

Videobildene av Chauvin som satt på Floyds nakke mens den 47 år gamle afroamerikaneren ba for sitt liv gikk verden rundt, og utløste den verdensomspennende Black Lives Matter-bevegelsen.

Chauvin sto tiltalt for tre brudd på den amerikanske straffeloven. I norsk rett vil det tilsvare forsettlig og uaktsomt drap.

Han ble altså funnet skyldig på alle tre punkter. Den øverste strafferammen er 40 års fengsel. Straffutmålingen vil komme om åtte til 12 uker, opplyste dommeren før han hevet retten.

Juryen besto av 12 personer - seks svarte og seks hvite amerikanere. De er etter en avgjørelse fra dommeren anonyme.

I amerikansk rett må juryen være enstemmig for en fellende dom. Om én eller flere jurymedlemmer er uenige, må saken ankes eller tiltalen frafalles. Dette skjedde altså ikke, og juryens avgjørelse var enstemmig.

Selve straffutmålingen vil skje etter at juryen har kunngjort sin avgjørelse. Det kan skje allerede onsdag.

Juryen har sittet i ni timer, noe som er forholdsvis kort tid i amerikansk sammenheng.

Chauvins muligheter

Forsvaret til Chauvin har nå mulighet til å forsøke å anke saken, eller de kan forsøke å begjære en såkalt mistrial; en feilslått rettssak.

Det er spekulert på om Chauvins forsvarer vil forsøke å argumentere for at den demokratiske kongresskvinnen Maxine Waters påvirket juryen da hun sa hun håpet at Chauvin ble kjent skyldig til amerikanske medier samtidig som forsvaret holdt sitt sluttinnlegg.

Dommer i sakenerkjente at forsvaret kan ha et godt argument, og refset Waters for kommentarene.

President Joe Biden har også kommentert saken i forkant av juryens kjennelse, og sa han ba om at juryen traff den rette avgjørelsen.

DEMONSTRANT: Mange har møtt opp utenfor rettsbygget i Minneapolis.
DEMONSTRANT: Mange har møtt opp utenfor rettsbygget i Minneapolis. Foto: TV 2

– Større enn Black Lives Matter

Svært mange har møtt opp utenfor rettslokalene i Hennepin County for å følge juryens avgjørelse og domsavsigelsen.

TV 2 møtte en afroamerikaner som vil følge avsigelsen like før juryen leste opp sin avgjørelse.

– Om han får streng straff vil vi feire. Det burde skjedd for lenge siden. Jeg håper han kjennes skyldig for alle tre tiltalepunktene. Det hadde skjedd om en som megg hadde gjort det samme, sier mannen.

– Tror du dette vil bli sett på som en seier for Black Lives Matter?

– Nei, dette er større enn Black Lives Matter. Det ville vært en seier for hele samfunnet vårt og hele USA. For vi er borgere i dette landet, enten de liker det eller ikke, sier mannen.

– Ba for sitt liv med sitt siste åndedrag

Påtalemyndigheten har i rettssaken, som har pågått de siste tre ukene, argumentert for at Chauvin misbrukte sin makt, og drepte den forsvarsløse Floyd som ba for sitt liv.

Påtaleansvarlig Steve Schleicher sa i sitt sluttinnlegg at Chauvin ved å sette seg på Floyds nakke i ni og et halvt minutt kvalte ham, og nådeløst drepte ham.

– Hans siste ord var «vær så snill, jeg får ikke puste». Han sa det til Chauvin. Men politibetjenten hjalp ikke. Han fortsatte å kjøre kneet sitt ned i nakken hans. Goerge Floyd ba for sitt liv med sitt siste åndedrag sa Schleicher.

– Det krever oksygen om du skal snakke

Chauvins forsvarere har hevdet at Floyd gjorde det en hver «rimelig» politibetjent ville gjort i saken, og brukte mye tid på å forsøke å reise tvil rundt spørsmålet om hvorvidt Floyd døde av kvelning. De mener han skal frifinnes.

Forsvarer Eric Nelson mente også at det at man kan høre Floyd si «jeg kan ikke puste» var en naturlig årsak til at Chauvin ikke fjernet kneet sitt.

– Rimelige politibetjenter vurderer dette. Det krever oksygen om du skal snakke, sa Nelson.

Rettsmedisineren som vitnet i saken, Dr. Andrew Baker, kalte saken drap, og har konkludert med at Floyd døde av kvelning. Han sa også at de narkotiske stoffene som ble funnet i blodet til Floyd bidro til at han døde den dagen, men sa at politimannens maktbruk mot halsen hans var den viktigste årsaken til at Floyd døde.

Forsvarer Nelson mener dette betyr at man ikke kan slå fast med sikkerhet, bortenfor en hver rimelig tvil, at kvelning var dødsårsaken.

OPPTØYEKONTROLL: Nasjonalgarden og lokalet politi danner kringvern rundt rettsbygningen i Hennepin County.
OPPTØYEKONTROLL: Nasjonalgarden og lokalet politi danner kringvern rundt rettsbygningen i Hennepin County. Foto: Chandan Khanna

Nasjonalgarden på plass

Det er ventet store opptøyer i forbindelse med juryens avgjørelse.

Om Chauvin blir frikjent, eller om straffen blir for mild, frykter mange i USA lignende scener som det man fikk se for ett år siden da rasende demonstranter preget mange amerikanske byer.

Ifølge amerikanske medier har nasjonalgarden nå posisjonert seg utenfor rettsbygget i Henne County i Minneapolis.

Rettsbygningen i Hennepin er gjerdet inn med piggtrådgjerder, og store styrker har dannet barrikader for å forberede seg på folkemengdene som er ventet å møte opp.

Relatert