I NORGE: Janssen-vaksinen ankom Norge i forrige uke. Samtidig som den kom, ble den imidlertid satt på pause.
I NORGE: Janssen-vaksinen ankom Norge i forrige uke. Samtidig som den kom, ble den imidlertid satt på pause. Foto: Torstein Bøe

– Mulig sammenheng mellom sjelden blodpropp og Janssen-vaksinen

Det konkluderer det Europeiske legemiddeltilsynet.

I en pressemelding opplyser EMA at de mener det er en mulig sammenheng mellom sjelden blodpropp og lave blodplater og Janssen-vaksinen.

Den amerikanskproduserte vaksinen ble satt på pause i forrige uke etter flere tilfeller av alvorlig blodpropp ble oppdaget etter vaksinering.

EMA mener imidlertid at den generelle nytten av vaksinen overveier risikoen for de sjeldne bivirkningene.

– Svært sjelden

Alle tilfellene som ble oppdaget i USA forekom hos personer under 60 år, innen tre uker etter vaksinering. Flertallet av disse var kvinner. EMA har ikke funnet noen spesifikke risikofaktorer.

– Covid-19 er forbundet med sykehusinnleggelse og død. De rapporterte tilfellene av blodpropp og lave blodplater er svært sjelden, og de samlede fordelene med Janssen-vaksinen overveier risikoen for bivirkninger, slår EMA fast.

Det europeiske legemiddelbyrået sier det viktigste er å være oppmerksom på mulige bivirkninger.

– Dette er nøyaktig hvorfor EMA har gjort denne undersøkelsen, at vi fikk satt opp disse tilfellene på listen over bivirkninger, så helsepersonell og vaksinerte kan være oppmerksomme og avdekke bivirkninger, sier EMA-sjef Emer Cooke på en pressekonferanse tirsdag.

– Nytten oppveier risikoen, og vi har nå detaljert informasjon i pakningsvedlegget. Så vi er trygge på at den kan bli rullet ut, sier Cooke.

Fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen sier til TV 2 at tilfellene man har sett etter bruk av AstraZeneca- og Janssen-vaksinen har stor likhet.

– Man innfører dermed en advarsel og fører opp dette som en svært sjelden bivirkning ved vaksinen, sier Madsen.

Avventer beslutning

Regjeringen har satt ned et ekspertutvalg som skal vurdere videre bruk av vaksinene fra AstraZeneca og Janssen i Norge. En avgjørelse er ventet 10. mai.

– Foreløpig kan vi dermed ikke si med sikkerhet om dette vil få konsekvenser for vaksineringen i Norge, sier Madsen.

Over 70.000 Janssen-doser ankom Norge i forrige uke. Omtrent samtidig som dosene ankom landet, besluttet imidlertid amerikanske myndigheter å sette vaksinen på pause.

USA har varslet en ny vurdering av vaksinen på fredag.

– Gode nyheter

Den amerikanske smittevernrådgiveren Anthony Fauci sa i helgen at han tror bruken av Janssen-vaksinen blir gjenopptatt i en eller annen form i USA. Han holdt muligheten åpen for at vaksinen kun vil bli tilbudt personer i visse aldersgrupper.

Så langt er det rapportert om åtte tilfeller av sjeldne blodpropper blant de nesten sju millioner menneskene som har fått Janssen-vaksinen i USA.

I Sør-Afrika er vaksinen blitt gitt til helsearbeidere som ledd i et forskningsprosjekt. Planen er å starte massevaksinering i Sør-Afrika i neste måned, men også her er bruken av Janssen-vaksinen nå midlertidig stanset.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier at det er gode nyheter for vaksineringen i EU at EMA har ført opp blodpropp som mulige Janssen-bivirkninger.

– Jeg ønsker EMAs kunngjøring om sikkerheten av Johnson & Johnsen-vaksinen velkommen. Dette er gode nyheter for utrullingen av vaksinasjonskampanjen i hele EU, skriver Leyen på Twitter.

– Dette er forskjellen

Selv om AstraZeneca og Janssen bygger på samme teknologi, er det forskjeller. Janssen bruker for eksempel et adenovirus fra mennesker, mens AstraZeneca bruker et sjimpansevirus, opplyser EMA.

Dette viruset er tømt for sitt eget arvestoff, som er blitt erstattet med de såkalte piggene fra koronaviruset.

– Det er mange likheter mellom vaksinene. Men det er også forskjeller mellom vaksinene, både med sjimpanseviruset og en forskjell i pigg-proteinet. Så det er ikke avklart om det er lik risiko ved de to, sier Sabine Straus, leder av EMAs sikkerhetskomité.

Også Sputnik-vaksinen bygger på vektorteknologi. EMA opplyser at de ikke er varslet om blodpropptilfeller hos Sputnik-vaksinerte, men at dette er noe de følger nøye med på.

(©NTB/ TV 2)

Relatert