FAMILIEN: George Floyds familie er her på vei til hovedforhandlingens siste dag.
FAMILIEN: George Floyds familie er her på vei til hovedforhandlingens siste dag. Foto: Stephen Maturen

rettssaken mot Derek Chauvin:

Aktor om George Floyd: – Han ba for sitt liv med sitt siste åndedrag

Nesten ett år etter at George Floyd døde med Derek Chauvins kne klemt mot halsen, holder aktørene i dag sine sluttinnlegg. Avgjørelsen i saken kan igjen utløse opptøyer.

Etter tre ukers rettsbehandling holder aktørene i dag sine sluttinnlegg i rettssaken mot den tidligere politibetjenten Derek Chauvin, mannen som er tiltalt for å drepe George Floyd.

Chauvin er tiltalt for tre ulike brudd på den amerikanske straffeloven. I en norsk rettssal ville tiltalepunktene tilsvart forsettlig og uaktsomt drap. Den øverste strafferammen er 40 års fengsel.

Påtaleansvarlig Steve Schleicher sier i sitt sluttinnlegg at Chauvin ved å sette seg på Floyds nakke i ni og et halvt minutt kvalte ham, og nådeløst drepte den forsvarsløse 47-åringen, selv om han gjentatte ganger sa han ikke fikk puste og ba for sitt liv.

AKTOR: Steve Schleicher mener Chauvin må dømmes for drap.
AKTOR: Steve Schleicher mener Chauvin må dømmes for drap. Foto: Pool

– Hans siste ord var «vær så snill, jeg får ikke puste». Han sa det til Chauvin. Men politibetjenten hjalp ikke. Han fortsatte å kjøre kneet sitt ned i nakken hans. Goerge Floyd ba for sitt liv med sitt siste åndedrag sa Schleicher.

Floyd ble pågrepet etter at politiet ble tiltalt på grunn av mistanke om en forfalsket seddel. Chauvins forsvarer har hevdet at Floyd motsatte seg arrest, og at han var uhåndterlig.

Dette avfeier aktor.

– Han var ikke en trussel mot noen. Han ville ikke skade noen. Det eneste som var nødvendig i denne saken var medmennesklighet. Men det ble ikke vist. George Floyd trengte oksygen. Han trengte å få puste, sa Schleicher.

Aktor avsluttet sitt innlegg med å be juryen «tro det de så» på videoopptakene fra hendelsen.

Vil be om frifinnelse

Forsvaret mener Chauvin må frifinnes. De har gjort det klart at de mener han benyttet en teknikk han er blitt trent opp til å bruke, og at Floyd døde fordi han hadde hjerteproblemer, i tillegg til at det ble gjort funn av metamfetamin og fentanyl i blodet hans.

ÅSTED: Videoen sjokkerte mennesker over hele verden. Chauvin sitter her med kneet sitt på George Floyds nakke.
ÅSTED: Videoen sjokkerte mennesker over hele verden. Chauvin sitter her med kneet sitt på George Floyds nakke. Foto: Darnella Frazier

Innledningsvis viste forsvarer Eric Nelson til de grunnleggende prinsippene i rettssytemet; at Chauvin er uskyldig til det motsatte er bevist, og at juryen må være bevist bortenfor en hver rimelig tvil om at han er skyldig om de skal dømme ham.

Nelson ber juryen vurdere informasjonen Chauvin hadde da han kom på stedet. Da hadde politimannen blitt fortalt at en mann på cirka 180 centimeter kunne ha levert en forfalsket seddel, og at han kunne være påvirket av «noe».

I pågripelsesvideoen sliter fire politibetjenter med å få Floyd inn i politibilen etter pågripelsen.

– De fikk ham ikke inn i bilen. De kjente et adrenalin-rush, slik alle politibetjenter kjenner i en slik situasjon, sier Nelson.

Se video av pågripelsen under

Nelson mener dette, kombinert med Chauvins erfaring og utdannelse, forklarer det som skjedde den dagen.

– Det krever oksygen om du skal snakke

Han viser videoen av pågripelsen der Floyd havner på bakken fra en av betjentenes body-cam. Nelson mener den viser en rekke vurderinger Chauvin og hans kolleger gjør, og at de gjøres på et grunnlag som en hver rimelig politibetjent ville gjort.

I opptaket hører man Floyd gispe at han ikke får puste.

– Rimelige politibetjenter vurderer dette. Det krever oksygen om du skal snakke, sier Nelson.

Nelson hevder også at alle tilskuerne som filmet og ba Chauvin reise seg slik at Floyd fikk puste, distraherte ham. Dette er et tema Nelson har vist til tidligere i sitt forsvar.

– Rimelige politibetjenter observerer folkemengder på et åsted, sier forsvarsadvokaten.

Han viser til håndboken politibetjenter i Minneapolis bruker, der de læres til å være varsomme i håndteringen av folkemengder. Nelson mener Chauvin ved å måtte observere folkemengden, måtte vie mye oppmerksomhet til folk som filmet situasjonen, og som ropte og ba ham flytte kneet fra Floyds hals.

Rettsmedisineren som vitnet i saken, Dr. Andrew Baker, kalte saken drap, og har konkludert med at Floyd døde av kvelning. Han sa også at de narkotiske stoffene som ble funnet i blodet til Floyd bidro til at han døde den dagen, men sa at politimannens maktbruk mot halsen has var den viktigste årsaken til at Floyd døde.

SYMBOL: George Floyds død har ble det samlende symbolet for Black Lives Matter-bevegelsen. Dette portrettet er malt i Brooklyn, New York City.
SYMBOL: George Floyds død har ble det samlende symbolet for Black Lives Matter-bevegelsen. Dette portrettet er malt i Brooklyn, New York City. Foto: Stephanie Keith

Slik får han avgjørelsen

Når sluttinnleggene er unnagjort vil juryen trekke seg bak lukkede dører for å ta stilling til skyldspørsmålet. Der vil de sitte til de har blitt enige om Chauvin skal dømmes eller frifinnes. Om de ikke blir enige, vil saken stanse ved det som kalles en låst jury.

I amerikansk rett må juryen være enstemmig om den tiltalte skal dømmes. Dermed holder det for Chauvins forsvarer om han har fått ett eneste jurymedlem til å tvile på om ekspolitimannen skal dømmes.

Juryen består av 12 hovedmedlemmer. I denne saken er det gjort et bevisst valg om å ha seks svarte og seks hvite jurymedlemmer.

Om juryen ikke blir enige vil retten heves som en såkalt mis-trial, en feilslått rettssak, og avgjørelsen kan ankes eller tiltalen kan frafalle.

Stort vakthold

Rettsbygget i Minneapolis er gjerdet inn med høye gjerder og piggtråd de siste dagene av rettssaken.

Store politistyrker får bistand fra den amerikanske nasjonalgarden i vaktholdet.

Selve domsavsigelsen er ventet å kunne føre til store demonstrasjoner.

To politidrap har nylig utløst opptøyer, og en nervøs by forbereder seg nå på hva som kan skje om Chauvin ikke blir dømt.

INNGERDET: Vaktholdet rundt rettsbygningen i Minneapolis er kraftig forsterket.
INNGERDET: Vaktholdet rundt rettsbygningen i Minneapolis er kraftig forsterket. Foto: Scott Olson

Frykter nye opptøyer

Den er snart et år siden verden fikk se bildene av Floyd som lå hjelpeløs på bakken mens han igjen og igjen ropte at han ikke fikk puste.

Bildene satt fyr på USA, og utløste en bølge av Black Lives Matter-demonstrasjoner over hele verden.

Nylig har ytterligere to afroamerikanske menn blitt drept av politiet i Minneapolis. I forrige uke ble Daunte Wright (20) skutt og drept etter å ha blitt stoppet i en trafikkontroll. Fredag publiserte medier verden over av 13 år gamle Adam Toledo som ble skutt og drept av politiet etter at han la fra seg våpenet sitt.

OPPTØYER: Floyds dødsfall utløste en bølge av demonstrasjoner i USA og over hele verden.
OPPTØYER: Floyds dødsfall utløste en bølge av demonstrasjoner i USA og over hele verden. Foto: John Minchillo

En undersøkelse viser at mange amerikanere frykter for konsekvensene om Chauvin frifinnes. Monmouth University spurte 800 amerikanere hva de mener om rettssaken.

  • 63 prosent av de spurte tror at det vil ha en negativ påvirkning hvis Chauvin blir frikjent.
  • 37 prosent mener at det vil ha en positiv effekt på forholdet mellom svarte og hvite dersom Chauvin blir dømt.
  • 56 prosent hvite republikanere som ble spurt mener en frifinnelse vil være negativt for forholdet mellom svarte og hvite.
  • 77 prosent hvite uavhengig av partilojalitet mener det ville vært negativt for relasjoner mellom svarte og hvite.

I tillegg mener 63 prosent av de spurte at rasisme er et problem i USA.

Relatert