ANDRE BØLGE: Antallet pleietrengende koronasyke øker i India om dagen. Myndighetene har nå slått alarm.
ANDRE BØLGE: Antallet pleietrengende koronasyke øker i India om dagen. Myndighetene har nå slått alarm. Foto: Danish Siddiqui / Reuters / NTB

India i korona-krise – ny «dobbeltmutasjon» sprer seg videre ut i verden

Indiske myndigheter varsler om at det er mangel på oksygentanker og medisiner på grunn av den forverrede koronasituasjonen i landet. Søndag ble en kvart million smittetilfeller registrert.

I alt bor det over 1,3 milliarder mennesker i India. Søndag ble det registrert 261.500 nye smittetilfeller siste døgn i landet.

Én av seks som testes for viruset i India har i den siste tiden testet positivt.

India er landet i verden som har registrert nest flest smittetilfeller til nå under pandemien med 14, 8 millioner positive. Over 177.000 koronadødsfall har blitt registrert i India siden mars i fjor.

Nå ber regjeringen alle private sykehus i landet om å gjøre plass til koronapasienter.

Nødsituasjon

Flere steder er det mangel på oksygen – som brukes på pasienter som sliter med å puste for egen maskin.

Landets hovedstad New Dehli er den hardest rammede byen i India. Der ble over 25.000 positive tilfeller registrert søndag.

MANGELVARE: Det er i India stor etterspørsel etter oksygentanker.
MANGELVARE: Det er i India stor etterspørsel etter oksygentanker. Foto: Indranil Mukherjee / AFP / NTB

– Vi er i akutt mangel på oksygen. Hva gjelder oksygen er dette en nødsituasjon. Antall tilfeller stiger raskt og vi har kun 100 ledige sengeplasser igjen, sier hovedstadens førsteminister, Arvind Kejriwal i uttalelse søndag.

Førsteministeren sier de nå vil sette opp midlertidige sykesenger på skoler og i idrettsarenaer.

Sosiale medier flommer over av innlegg der man ser overfylte korona-gravplasser og videoer av pårørende som venter på sine avdøde utenfor sykehus.

– Jeg ventet i tre timer før jeg fikk vite at barnet mitt døde, sier en mor som BBC omtaler.

Frykter festival har vært superspreder

Mange steder i India frykter man etterdønningene av den religiøse pilgrimsfestivalen Kumbh Mela som har funnet sted de siste dagene.

Byen Haridwar er aktuell hva gjelder Kumbh Mela, på grunn av at den ligger langs elven Ganges. Der testet over 3.700 positivt forrige uke.

Helseeksperter i India frykter at arrangementet vil bli en superspreder når de som har vært på pilegrimsreise kommer tilbake igjen.

SMEKKFULLT: Tirsdag forrige uke var fullt av folk som markerte Kumbh Mela i byen Haridwar.
SMEKKFULLT: Tirsdag forrige uke var fullt av folk som markerte Kumbh Mela i byen Haridwar. Foto: Anushree Fadnavis / Reuters / NTB

Gigantisk vaksineprogram

India var raskt ute av blokkene når det gjelder koronavaksiner. De var det raskeste landet i verden til å ha satt 100 millioner vaksinedoser.

Vaksinene som har blitt brukt i India er den indiske Covaxin og den mye omtalte AstraZeneca. Sistnevnte har de siden slutten av mars sluttet å eksportere til andre land på grunn av situasjonen de selv er i, melder BBC.

Den siste tiden har det kommet meldinger om vaksinemangel, til tross for det enorme vaksineprogrammet.

Indisk dobbeltmutasjon

Den siste tiden har også den indiske virusmutasjonen begynt å spre seg i stort omfang.

Den indiske virusvarianten består av to mutasjoner. En av dem er lik den som er påvist i den sørafrikanske varianten. Det offisielle navnet på den er B.1.617, og eksperter tror den er en av hovedgrunnen til den drastiske økningen i smitte i India.

Hvor utbredt varianten er i India er fortsatt noe usikkert.

VIRUSVARIANT: Den indiske mutasjonen ble oppdaget i mars og siden den gang har den spredt seg.
VIRUSVARIANT: Den indiske mutasjonen ble oppdaget i mars og siden den gang har den spredt seg. Foto: Rajanish Kakade / AP / NTB

Også utenfor Indias grenser er mutasjonen oppdaget. I Storbritannia er det registrert 77 tilfeller av den, i Danmark er elleve tilfeller oppdaget og i Norge ble ett tilfelle oppdaget i Bergen fredag.

I Danmark frykter de ikke skjult smitte av den indiske varianten.

– Det er ikke snakk om elleve ulike infeksjonskjeder, noe som beroliger oss. Det hadde ikke vært bra, sier den danske virusforskeren Anders Fomsgaard til dansk TV 2.

Virusmutasjonen er også oppdaget i den amerikanske staten California.

Om dobbeltmutasjonen vil ha innvirkning på effekten an koronavaksinene som eksisterer er usikkert.

I Storbritannia gjør man nå undersøkelser for å finne ut om den indiske mutasjonen sprer seg raskere enn andre varianter og om vaksiner beskytter like godt mot den, skriver BBC søndag.

Labour-partiet har også gått ut og krevd at statsminister Boris Johnson avlyser det planlagte statsbesøket til India, som opprinnelig skal finne sted den 26. april.

Relatert