Aleksej Navalnyj mener anklagene mot ham er fabrikkert. Han anklager Vladimir Putin for å stå bak giftangrepet i fjor, noe regjeringen avviser.
Aleksej Navalnyj mener anklagene mot ham er fabrikkert. Han anklager Vladimir Putin for å stå bak giftangrepet i fjor, noe regjeringen avviser. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

USA sier det vil bli konsekvenser dersom Navalnyj dør

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver advarer om at det vil få konsekvenser for Russland dersom opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj dør i fengsel. Russland sier han ikke får dø i fengsel.

– Når det gjelder de spesifikke tiltakene vi vil innføre, ser vi på en rekke ulike kostnader som vi vil påføre. Jeg kommer ikke til å si dem offentlig på dette tidspunkt, men vi har kommunisert at det vil bli konsekvenser dersom Navalnyj dør, sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan til CNN søndag.

President Vladimir Putins mest kjente kritiker innledet en sultestreik 31. mars. I helgen sa Navalnyjs private leger at 44-åringens liv er i fare og at han trenger intensivbehandling for å hindre hjertestans.

Russland vil ikke tillate at opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj dør i fengsel, sier landets ambassadør til Storbritannia.

– Selvsagt får han ikke adgang til å dø i fengsel, men jeg kan si at Navalnyj oppfører seg som en bølle, sier ambassadør Andrej Kelin til BBC søndag.

Kelin bedyrer at Navalnyj tas hånd om og sier de som krever at han får bedre helsehjelp, egentlig er ute etter oppmerksomhet.

44 år gamle Aleksej Navalnyj overlevde så vidt et angrep med nervegiften novitsjok i august i fjor. I februar ble han fengslet i forbindelse med en gammel svindelsak.

Relatert